Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Свій до свого: як херсонський театр за бюджетні кошти співпрацює з «ручним» підприємством

Днями Антимонопольний комітет оштрафував за змову на торгах Херсонський обласний музично-драматичний театр імені Куліша та ТОВ «Фестивальний центр». АМКУ встановив, що вони  змовились, аби нівелювати конкуренцію. Як з’ясував «Антикорупційний вимір», ці дві організації загалом дуже тісно співпрацюють багато років. Про «професійну дружбу» за бюджетний кошт читайте в цьому матеріалі.  

За що оштрафували

Мова про закупівлю Департаменту міського господарства Херсонської міськради у 2021 році. Для свята «Масниці» шукали підрядника, який організує виставки, ярмарки та фестивалі у місті. У двох закупівлях взяли участь Херсонський обласний музично-драматичний театр імені Куліша та ТОВ «Фестивальний центр». 

Антимонопольний комітет встановив, що обидва учасники під час підготовки та участі у торгах змовились між собою, порушуючи Закон України «Про публічні закупівлі». Дії Херсонського театру та товариства визнали антиконкурентними та такими, що спотворили результати торгів. 

За це обидва учасники заплатять штраф на загальну суму 48,8 тисячі гривень. Також впродовж трьох років їм не можна брати участь у публічних закупівлях. 

Театр та фестивальний центр у Херсоні тісно співпрацюють за бюджетні кошти вже протягом багатьох років. Щобільше, знаходяться формально в одному приміщенні. Але це лише початок історії.

Херсонський театр та фестивальний центр: одна структура з різними назвами?

ТОВ «Фестивальний центр» створили у 2003 році. 

Першими засновниками ТОВ «Фестивальний центр» стали Олександр Книга (нинішній директор Херсонського обласного музично-драматичного театру імені Куліша), Людмила Шелудько (депутатка Олешківської районної ради, до речі, її племінник Валерій Шелудько «очолив» херсонський театр під час окупації 2022 року від росіян) та Ірина Бордюг (колишня комерційна директорка театру).

Ірина Бордюг до самої окупації була комерційною директоркою театру, навіть мала звання Заслуженого працівника культури України, але пішла на співпрацю з росіянами. 

Засновники у ТОВ «Фестивальний центр» змінювались кілька разів – востаннє це відбулось у 2022 році і єдиним засновником став Олександр Мудрий. 

Олександр – актор херсонського театру, доволі відомий у Херсоні.

Раніше пан Мудрий вже був керівником фестивального центру. Загалом, якщо подивитись на керівництво фестивального центру, то щонайменше останні 12 років підприємство очолюють актори Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Куліша: Олександр Мудрий, Олексій Могилевський та Антон Лисенко, який керує центром зараз.

З 1998 року Херсонським обласним академічним музично-драматичним театром керує Олександр Книга. За 5 років саме він і ще двоє заснували ТОВ «Фестивальний центр». І театр, і фестивальний центр офіційно зареєстровані навіть за однією адресою: місто Херсон, вулиця Театральна, 7 (колишня Горького). 

З 2015 року Олександр Книга – депутат Херсонської обласної ради: 

  • У 2015 — 2020 рр. – від УКРОП.
  • З 2020 року – від партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!»

Балотувався у 2014 році до Верховної ради України від «Сильної України» Сергія Тігіпка. 

Олександр Книга має багато звань і регалій. Зокрема він є засновником і президентом Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії», який щороку проводили в Херсоні. Торгова марка «Мельпомена Таврії» до 2015 року належала ТОВ «Фестивальний центр»

З усього викладеного складається враження, що ТОВ «Фестивальний центр» – це структура, створена Олександром Книгою та його оточенням: одна адреса, театрали на чолі тощо. Нічого поганого, окрім того, що саме ця структура отримує напряму і часто без тендерів бюджетні кошти, зокрема від театру. Та ще й імітувала конкуренцію на торгах разом з театром. 

Гроші для своїх

Державні кошти ТОВ «Фестивальний центр» отримує доволі регулярно. Можна відслідкувати такі контракти, починаючи мінімум з 2015 року, адже саме у вересні 2015-го в Україні почалась епоха відкритих даних. Варто зауважити, що не лише державні кошти отримує ТОВ «Фестивальний центр», але їхня питома вага у виручці точно суттєва. 

Дані аналітичної платформи Youcontrol.com.ua

Найбільш врожайним на бюджетні кошти був 2021 рік. У 2023-му ТОВ «Фестивальний центр» отримав лише 21 200 гривень за організацію фестивалю для Департаменту реалізації гуманітарної політики Херсонської ОДА.

У 2022-му ТОВ «Фестивальний центр» надав три послуги херсонському театру. Тобто структура, яку створив Олександр Книга і яку контролюють актори його театру, надала послуги театру, який він очолює.

У 2021 році ТОВ «Фестивальний центр» витратив 587 950 грн бюджетних коштів з 752 444 грн укладених угод. І знову серед контрагентів – театр:

Саме за змову у 2021-му році оштрафували театр в Антимонопольному комітеті. Але у повідомленні АМКУ йшлось про свято «Масниці». Та є ще один випадок участі театру та ТОВ «Фестивальний центр» у закупівлі: в лоті №2 до святкування Дня міста у 2021 році: 

Отже, херсонський театр активно «співпрацює» з ТОВ «Фестивальний центр» вже доволі давно і системно – і ця співпраця так само системно відбувається за кошти херсонських бюджетів: обласного та місцевих. Щодо цього були повідомлення в херсонських медіа, втім, далі цих повідомлень справа дійшла лише зараз – зі штрафом від АМКУ.

Читайте також: У Херсоні за кошти ООН реконструюватимуть колектор з ймовірним завищенням ціни у понад 15 мільйонів

Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір