Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд на Миколаївщині: шкільні автобуси за 84 мільйони та бюджетні кошти для оштрафованої компанії

Як з’ясував протягом тижня «Антикорупційний вимір», у Миколаєві віддали черговий бюджетний підряд компанії, яку антимонопольщики оштрафували за змову на закупівлі. Крім цього на Миколаївщині планують закупити 25 шкільних автобусів за 84 мільйони бюджетних гривень.

Крім того, експерти перевірили діяльність міських рад в обласних центрах України після початку повномасштабного вторгнення. Миколаїв отримав найнижчу оцінку щодо діяльності депутатів, а також найбільший відсоток депутатів, які прогулюють засідання.

Народна депутатка від президентської партії Ірина Кормишніка розпродала свого майна на 7 мільйонів гривень. Напередодні її чоловік, депутат від нині забороненої партії «Наш край», склав повноваження депутата Миколаївської облради.

Двох інженерів-землевпорядників та керівницю відділу Держгеокадастру у Миколаївській області судитимуть за зловживання повноваженнями. Слідство вважає, що посадовці незаконно приватизували земельну ділянку площею у 14 гектарів на Первомайщині.

Антимонопольний комітет оштрафував за змову дві компанії з Хмельницького. Вони змовились під час участі в закупівлі дизельних генераторів, які проводила комунальна установа Миколаєва. Крім того, Антимонопольний комітет знайшов змову під час закупівель хімічних речовин для Південноукраїнської атомної електростанції. 

ДБР на Миколаївщині затримало військовослужбовця, який в інтернеті намагався продати автомобілі, що були гуманітарною допомогою для війська. 

А акціонерне товариство «Миколаївобленерго» має провести вісім тендерів на суму в понад 20 мільйонів гривень. Ці кошти підуть на реконструкцію ліній електропередач в місті. 

Гроші оштрафованим 

Департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради уклав додаткову угоду на капремонт будівлі гімназії №10 вартістю 1,3 мільйона бюджетних гривень. Підрядником обрали компанію «Тріботехніка», яку Антимонопольний комітет оштрафував за змову під час проведення відкритих торгів.

Департамент замовив заміну вікон і дверей у гімназії в рамках заходів з енергозбереження. Це не перший капремонт у гімназії. Так, минулого року відомство провело відкриті торги на обрання виконавця робіт. Переможцем стала компанія «Тріботехніка», яка пообіцяла замінити вікна та двері в гімназії за 5,3 мільйона бюджетних гривень. Пізніше вартість ремонту зменшили до 3,3 млн. Однак зараз компанія отримала ще один підряд на додаткових 1,3 мільйона грн. Роботи мають завершити до кінця поточного року.

Підприємство «Тріботехніка» зареєстрували ще у 1995 році. Компанія активно отримує бюджетні підряди, вже уклавши угод на загальну суму 84,1 млн грн. Левова частка контрактів приходиться на Миколаївську область. Найбільшу суму бюджетних коштів «Тріботехніка» отримує від миколаївського департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій.

При цьому, як повідомляв «Антикорупційний вимір», компанію «Тріботехніка» оштрафували за змову. Йдеться про реконструкцію школи у Миколаєві, яку у 2018 році замовив місцевий департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій. У конкурсі взяли участь товариство «Ребіш смарт» та підприємство «Тріботехніка». АМКУ встановило, що ці два учасники змовились між собою під час підготовки до участі в торгах, цим самим спотворивши результат. Їхні дії визнали такими, що порушують законодавство про захист економічної конкуренції. На обох учасників наклали штраф на загальну суму у 136 тис. грн. Також їм протягом трьох років не можна брати участь у торгах. Але миколаївські чиновники обійшли цю заборону, адже уклали угоду з «Тріботехніка» на додаткові роботи.

Власником компанії «Тріботехніка» є житель Миколаєва Юрій Клименко. Як повідомляє видання Нікцентр, він є сином ректора Чорноморського національного університету Петра Могили Леоніда Клименка. Клименко-молодший має чимало зв’язків у владі. Окрім підприємства «Тріботехніка» Юрій Клименко значиться бенефіціаром низки інших підприємств. Клименко неодноразово брав участь у виборах, представляючи партію «Європейська солідарність» і «За майбутнє». До того ж у минулому він був помічником миколаївського нардепа Давида Макр’яна. 

Шкільні автобуси 

Центр фінансово-статистичного моніторингу, матеріально-технічного та інформаційного забезпечення освітніх закладів Миколаївської обласної ради без проведення торгів уклав угоду на придбання 25 шкільних автобусів. Вартість транспортних засобів складає 84 мільйони бюджетних гривень.

Автобуси мають бути поставлені до 10 серпня 2024 року. Постачальником виступає компанія АТ «Черкаський автобус». Схоже, компанія створена на базі ще радянського підприємства. Як акціонерне товариство «Черкаський автобус» зареєстрували у 1994 році. Певний час через ЗАТ «Мрія-авто» компанія була пов’язана з громадянами рф. Наразі ЗАТ «Мрія-авто» вже у стадії припинення. АТ «Черкаський автобус» отримує бюджетні підряди, вже уклавши угод на загальну суму 913,9 млн грн. Наразі власником одного з найкрупніших пакетів акцій акціонерного товариства є житель Черкаської області Олександр Дорош. 

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір