Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Антикорупційний огляд на Миколаївщині: що не так з водогоном та укриттями в місті

Як з’ясував протягом тижня «Антикорупційний вимір», у Миколаєві ремонт укриття віддали майстрині манікюру, а проєкт для будівництва трьох укриттів зробить компанія, власників якої підозрюють у заволодінні землею під забудову в Одесі. Крім цього редакція дослідила, які є проблеми з водогоном у Миколаєві.

Також повідомлялося про вручення підозри у хабарництві посадовцям відділу надання адміністративних послуг Миколаївського Держгеокадастру і завершення розслідування у справі колишнього нардепа з Миколаївщини Аркадія Корнацького. 

Майстриня манікюру ремонтуватиме бібліотеку 

Миколаївська центральна міська бібліотека для дітей без проведення відкритих торгів замовила ремонт підвалу під укриття вартістю 1,4 мільйона бюджетних гривень. Роботи проведе ФОП Усата К.В. Ремонт планують закінчити в листопаді 2024 року.

ФОП Усата К.В. зареєструвалася у 2019 році в Миколаєві. Відразу після реєстрації підприємиця почала отримувати бюджетні підряди в Миколаївській області. Станом на зараз ФОП уклала угоди загальною вартістю 16,1 млн грн. Тільки в цьому році сума договорів складає понад п’ять мільйонів бюджетних гривень. При цьому, схоже, підприємиця Катерина Усата є майстринею манікюру, а її чоловік, ФОП який також отримує бюджетні підряди, може мати зв’язки із чиновниками.

Замовлення у фігурантів кримінальних справ 

Крім цього миколаївське управління капбудівництва без проведення відкритих торгів замовило послуги інженерного проєктування трьох укриттів у місті сукупною вартістю 3,7 мільйона бюджетних гривень. Роботи виконає одеська компанія «Будова», яка фігурує в розслідуванні Національного антикорупційного бюро щодо заволодіння землі громади під забудову, а її власники вже отримали підозри. Серед підозрюваних також посадовці та експосадовці Одеси, включно із мером міста Геннадієм Трухановим. 

Так, за інформацією Центра протидії корупції, мер Геннадій Труханов разом зі спільниками причетний до заволодіння активами територіальної громади Одеси та легалізації незаконних доходів. Загалом у справі 16 підозрюваних, включно з неофіційним «господарем Одеси» Володимиром Галантерником, якого вважають керівником злочинної організації. Він переховується від слідства за кордоном. Останні роки жив у Лондоні.

Також у виділеному із цієї справи провадженні фігурує експрокурор Одеської області Олег Жученко,  який спільно з іншими особами підозрюється у незаконному заволодінні землею територіальної громади Одеси, а також в отриманні від представника компанії-забудовника хабаря в вигляді квартири. Розслідування цієї справи завершили 20 липня 2023 року.

Схема полягала в тому, що землю в Одесі передавались в оренду на тривалі терміни наперед узгодженим забудовникам в обхід конкурсу. За це забудовники передавали квартири, нежитлові приміщення або гроші. Крім того, в ході розслідування встановлені факти легалізації коштів. Експертизи встановили загальний розмір шкоди у 689 млн грн.

Не зважаючи на цей бекґраунд, у 2024 році компанія «Будова» почала отримувати бюджетні підряди в Миколаївській та Донецькій області. Наразі загальна сума угод складає 18,7 мільйона бюджетних гривень. Всі договори «Будова» отримала по неконкурентній процедурі.

Що не так з водогоном 

«Антикорупційний вимір» дослідив, які проблеми виникли під час реконструкції в Миколаєві водогону. Нагадаємо, понад два роки місто живе з проблемами водопостачання. Пов’язано це, в першу чергу, зі збройною агресією рф. Наразі Миколаїв забезпечений лише технічною водою по годинах, але водопровід потребує коштовної реконструкції. Крім цього для забезпечення міста питною водою необхідно будівництво нового водогону.

Восени минулого року миколаївські обласні чиновники обрали трьох підрядників на ремонт водогону в місті. Ними стали ТОВ «Миколаївміськбуд», ТОВ «Одесаспеценерго» та ТОВ «Газводмонтаж». Але після низки скандалів декілька угод розірвали.

Так, у системі електронних закупівель Prozorro можна знайти шість угод по реконструкції миколаївського водогону із компанією «Одесаспеценерго». Інформація щодо розірвання договору зазначена по трьох угодах – на Садовій за 39,8 мільйона бюджетних гривень, на проспекті Центральному за 44,5 млн, ще один на цьому ж проспекті за 42,3 млн.      

Ще три угоди із ТОВ «Одесаспеценерго» начебто досі діють, а саме реконструкція на Садовій за 39,7 мільйона бюджетних гривень, на проспекті Героїв за 75 млн, на вулиці Флотській за 41,7 млн.

Компанія «Одесаспеценерго» наразі має прописку в Києві. Однак підприємство, зареєстроване ще 2006 року, неодноразово змінювало юридичну адресу – від Одеської області до Луганської. Але незмінним засновником і керівником підприємства є одесит Вадим Шевеленко, який нещодавно потрапив у скандал із ветераном російсько-української війни, наразі лікарем одеської ветлікарні Олексієм Притулою. 

Шевеленко, прийшовши до ветлікаря на прийом, грубо облаяв Притулу, побачивши його протези на ногах. Наразі Шевеленка внесли в базу зрадників, сепаратистів і воєнних злочинців «Миротворець».

ТОВ «Одесаспеценерго» Шевеленка почало отримувати бюджетні підряди з 2020 року. Примітно, що це співпало з його посадою в міністерстві – так, до повномасштабного вторгнення Шевеленко був радником віцепрем’єр-міністерки з питань європейської інтеграції Ольги Стефанішиної. Наразі компанія уклала угод на загальну суму 158 мільйонів бюджетних гривень. Переважна більшість з них – із миколаївським обласним департаментом містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку. 

Наразі Миколаївська обласна державна адміністрація та Державна аудиторська служба України подали позов на компанію щодо визнання недійсним договору. Ще одним відповідачем виступає департамент містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку Миколаївської ОДА. Розгляд триває.

Ще одна компанія, з якою миколаївські чиновники розірвали договір по реконструкції водогону на одній ділянці, — ТОВ «Миколаївміськбуд». У системі електронних закупівель зазначено, що договір із підприємством розірвали по реконструкції водогону по вулиці Флотській за 38,8 мільйона бюджетних гривень. Два інших договори на значно більші суми – реконструкція водогону по вулиці Молодіжній за 235,8 млн і в мікрорайоні Богоявленській за 119,1 млн – не розірвані. Не зрозуміло також, наскільки суми цих угод зменшились з урахуванням зниження вартості труб і інших матеріалів, про яке заявив Віталій Кім, – на Prozorro лише зазначено, що зміни торкнулись покращення якості закупівлі, що не призведе до збільшення ціни.

Миколаївську компанію «Миколаївміськбуд» зареєстрували у 2018 році. Тоді компанія називалась «Ренекс». Бюджетні угоди фірма почала укладати лише у 2023-му, вже підписавши договорів на загальну суму 382,7 млн грн. Засновником підприємства значиться Михайло Жендубаєв, а управляє компанією Віктор Відін – брат колишньої начальниці управління комунального майна Миколаївської облдержадміністрації Ольги Відіної. 

Як повідомило видання «НікЦентр», фірма «Миколаївміськбуд» потрапила до списку критично важливих підприємств і отримала бронювання від мобілізації для своїх працівників.

Наразі Миколаївська обласна прокуратура й Держаудитслужба через суд вимагають визнання недійсним договору. Відповідачі — департамент містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку Миколаївської ОДА та ТОВ «Миколаївміськбуд».

Найдорожчою угодою, яку миколаївський обласний департамент уклав по реконструкції водогону в місті, став договір вартістю 239,7 мільйона бюджетних гривень. Торги відомство оголосило 2 вересня 2023 року, оцінивши роботи у 260 млн. Свої пропозиції подали дві компанії. В результаті угоду уклали із ТОВ «Газводмонтаж», яке виконує реконструкцію по вулиці Новозаводська та проспект Миру.

За два місяці після укладання угоди договором зацікавилась Держаудитслужба, яка розпочала моніторинг і знайшла порушення, а саме тендерна документація складена не в відповідності до вимог закону, й не відхилені тендерні пропозиції, які підлягали відхиленню відповідно до закону.

Але, схоже, порушення не виправили. Тож, зараз триває судовий розгляд за позовом Миколаївської обласної прокуратури та Південного офісу Держаудитслужби до ТОВ «Газводмонтаж» і департаменту містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку Миколаївської ОДА щодо розірвання договору по реконструкції водогону. Окрім розірвання угоди позивачі вимагають повернення витрачених бюджетних коштів у розмірі 24,6 млн грн. 

ТОВ «Газводмонтаж» зареєстрували у 2011 році в Миколаєві. З 2017 року компанія почала отримувати бюджетні підряди, уклавши угод на загальну суму 249,8 млн грн. Однак пік прийшовся на повномасштабне вторгнення – саме у 2023 році компанії довірили ремонтувати водогін у Миколаєві.

За інформацією «НікЦентр», співробітники ТОВ «Газводмонтаж» також отримали бронювання від мобілізації. Цікаво, чи заберуть у них бронювання, якщо з компанією врешті-решт розірвуть угоду.

За даними порталу Є-дата, з моменту підписання угоди із миколаївським департаментом по реконструкції водогону компанія отримала вже приблизно 55 мільйонів бюджетних гривень.

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір