Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Підряди для «своїх», самопреміювання та мільйонні порушення: Антикорупційний огляд на Миколаївщині

Як з’ясував протягом тижня «Антикорупційний вимір», у Миколаївській області чиновники віддають підряди коштом платників податків зовсім «своїм» компаніям. Так, утримувати дорогу в Южноукраїнську довірили скандальному «любимчику» чиновників. А у Врадіївці вугілля закуплять в компанії колишнього очільника обласного КП. Крім того, стало відомо, що деякі чиновники під час війни не соромляться виписувати собі нескромні премії щомісяця, а деякі вже в першому півріччі цього року допустили порушень на мільйони гривень. Детальніше читайте в цьому матеріалі. 

Керівництво КП щомісяця «балує» себе преміями та надбавками. Директор комунального підприємства «Миколаївські парки» Дмитро Чучмай за першу половину цього року встиг заробити понад півмільйона зарплати. Більшу частину цієї суми склали премії та надбавки. За останній рік зросла зарплата і заступників Чучмая — Олександра Брижатого і Максима Доргаліса.

Мільйонні порушення в КП. Державна аудиторська служба знайшла порушення у роботі комунального підприємства, що підпорядковується Южноукраїнській міській раді. Аудитори знайшли порушень на понад мільйон гривень у роботі комунального підприємства за період з першого січня 2021 року по 29 лютого 2024 року.

Переплата на буржуйках. Миколаївське квартирно-експлуатаційне управління закупить буржуйки для військових, переплативши за них близько півтора мільйона гривень. Кожна пічка для бюджету обійдеться на дві тисячі дорожчою від середньої вартості. Вартість однієї печі за договором складає 7380 гривень. Та журналісти встановили, що ця ціна на дві тисячі вища від середніх ринкових цін на буржуйки. 

Підряди депутатам. Департамент ЖКГ Миколаївської міськради доручив фірмі депутата облради Сергію Шульгачу виконати ремонт дороги у центрі міста. Йдеться про частину вулиці 3-я Слобідська між проспектом Центральним та вулицею 68 Десантників. Роботи виконає «БФ «Совар груп» до 20 грудня цього року. Вартість складає 11,2 мільйона гривень. «БФ «Совар груп» — приватна фірма, що належить депутату Миколаївської облради Сергію Шульгачу. Вона створена у серпні минулого року, і наразі вже уклала договорів на 48,3 мільйона гривень. 

Штраф за змову на торгах. Адміністративна колегія Південного МТВ Антимонопольного комітету України виявило змову на торгах, що відбулися в 2019 році в Миколаєві. Йдеться про торги, які проводила адміністрація Заводського району Миколаївської міськради. Замовляли роботи з капітального ремонту зеленої зони по одній із вулиць міста. В Антимонопольному комітеті з’ясували, що мала місце змова між ТОВ «Благоустрій-НК» та ФОП Яковенко А.М. ТОВ «Благоустрій-НК» має заплатити штраф у розмірі 68 000,00 гривень. А от ФОП Яковенко А.М. припинила підприємницьку діяльність. Тому штраф на неї не накладався.

Оборудка з землею на узбережжі. До суду передали справу керівника районного ЦНАПу на Миколаївщині. Його звинувачують у незаконному відчуженні комунальної землі на узбережжі Чорного моря приватним особам. Йдеться про ділянку у курортній зоні «Коблеве» на чорноморському узбережжі. Правоохоронці вважають, що службовець у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно закріпив право власності на цю ділянку за приватними особами. Як наслідок, громада втратила землю на узбережжі вартістю понад 320 тисяч гривень.

Самопоновлений мер вимагає гроші за прогули. Міський голова Южноукраїнська Валерій Онуфрієнко, що у квітні цього року власним розпорядженням поновився на посаді, позивається проти міської ради. Мер вимагає 653 тисячі гривень компенсації за вимушений прогул роботи, адже раніше міськрада його відсторонила від виконання обов’язків. Депутати шукатимуть собі адвоката. 

Утримувати дороги буде чиновницький улюбленець. Управління житлово-комунального господарства Южноукраїнської міської ради без проведення відкритих торгів уклало угоду на експлуатаційне утримання дороги за 2,3 мільйона бюджетних гривень. Роботи буде виконувати миколаївське ПП «Демсей». 

Підприємство зареєстрували ще у 2004 році. Статутний капітал компанії складає всього 100 гривень. Власником ПП зазначений житель Миколаївської області Агасі Авдалян. Компанія часто укладає бюджетні угоди, наразі вже підписавши договорів на загальну суму 130,6 мільйона бюджетних гривень. При цьому без скандалів не обходиться. 

Наприклад, за інформацією видання «Інтент» з посиланням на представників Антимонопольного комітету, ПП «Демсей» та ТОВ «Автодорбуд 2020» могли змовитись  під час торгів, проведених управлінням будівництва та ремонтів Южноукраїнської міськради Миколаївської області. Примітно, що новина вже зникла з сайту відомства.

Також журналісти видання «НікЦентр» запідозрили значне завищення цін при реконструкції дитячого садку на Миколаївщині вартістю 68 млн грн, яку довірили саме ПП «Демсей». За підрахунками журналістів, переплата на матеріалах може сягати мільйонів гривень.

Вугілля від ексчиновника. Відділ освіти Врадіївської селищної ради без проведення відкритих торгів уклало угоду на постачання кам’яного вугілля та паливних пелетів вартістю 1,1 мільйона бюджетних гривень. Паливо має бути поставлено до 15 жовтня 2024 року. Підряд миколаївські чиновники віддали ТОВ «ТПК Омега-енергія». Компанію зареєстрували лише у квітні 2024 року. З самого моменту реєстрації підприємство почало укладати угоди за бюджетний кошт. Станом на зараз ТОВ уже підписало договорів на загальну суму майже 5,6 мільйона бюджетних гривень.

Власником миколаївської компанії «ТПК Омега-енергія» значиться місцевий житель Олег Ткачик. До 2016 року він керував обласним комунальним підприємством «Облпаливо», яке наразі вже у стані припинення. 

Олег Ткачик пов’язаний з низкою інших підприємств, які також регулярно отримують бюджетні підряди. Так, ТОВ «Миколаївоблпаливо» уклало угод на загальну суму 5,6 млн грн, ТОВ «Торговий дім фартоп» — на 51,1 млн, а ТОВ «Торгова компанія Миколаївоблпаливо» — на 62,2 мільйона.

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір