Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Суддею Одеського суду ледь не став прокурор з сумнівною репутацією

Вища кваліфікаційна комісія суддів України хотіла призначити суддею Суворовського райсуду Одеси прокурора із сумнівною репутацією Володимира Францевича. Та Вища рада правосуддя зважила на його неоднозначне минуле й відмовила у посаді. 

Про це йдеться на сторінці громадської організації «Автомайдану». Так, колишній прокурор Білгород-Дністровської прокуратури Володимир Францевич з 2021 року обіймає посаду начальника Спеціалізованої екологічної прокуратури Одеської обласної прокуратури. Він подав свою кандидатуру на посаду судді Суворовського районного суду. 12 березня цього року Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) навіть рекомендувала призначити Володимира Францевича на посаду судді, тобто він пройшов співбесіду успішно. 

Проте якимось чином ВККС не зважила на репутацію майбутнього судді. Зокрема Францевича в медіа повʼязують із незаконним виділенням земельних ділянок, у реєстрі судових рішень можна знайти дивні позови, подані від імені прокурора. Як стверджує «Автомайдан», Володимир Францевич зареєстрував на матір куплене для себе авто. 

Тож перед співбесідою Францевича представники «Автомайдану» надіслали до ВККС звернення, де висловили сумніви у доброчесності кандидата. Натомість комісія рекомендувала його до суддівської посади, зазначивши наступне: 

«Комісією не отримано інформації про кандидата, яка б породжувала обґрунтовані сумніви у незалежності, чесності, неупередженості, непідкупності, сумлінності, у дотриманні ним етичних норм, у бездоганній поведінці у професійній діяльності та особистому житті, а також щодо законності джерел походження майна, відповідності рівня життя кандидата на посаду судді або членів сім’ї задекларованим доходам».

Та переглянути кандидатуру прокурора вирішила Вища рада правосуддя (ВРП). Упродовж чотирьох засідань ВРП досліджувала репутацію й доброчесність майбутнього судді. За цей час знайшли сумнівні рішення Францевича як прокурора. Так, на одному з судів він подав заяву, аби визнати що комп’ютер у кабінеті прокурора йому не належить. 

В іншому позові Володимир Францевич подав позовну вимогу із зобов’язанням вибачитись. ВРП дослідила також звинувачення у необґрунтованому повідомленні про підозру та невиконання прокурором вказівок Генпрокуратури. Також виявилось, що щодо Францевича відкрили кримінальне провадження через подання листа непрацездатності з порушеннями. Тож з огляду на всі ці факти Вища рада правосуддя відмовила Францевичу у бажанні стати суддею Суворовського районного суду Одеси. 

Читайте також: Вища рада правосуддя звільнила суддю з Генічеська, яка працює на окупантів на Херсонщині

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини колегБільше публікацій Новини колег »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір