Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На варті власних інтересів? Що за громадські формування Миколаївщини співпрацюють з поліцією

Миколаївська поліція активно співпрацює з 14 громадськими формуваннями по всій області. При цьому, за інформацією правоохоронців, члени перелічених ГФ беруть участь у забезпеченні правопорядку і громадської безпеки. Очевидно, що члени формувань, які взаємодіють з поліцією та місцевою владою, мають низку привілеїв — наприклад, зв’язки  з посадовцями і можливість отримати дозвіл на зброю. При цьому члени ГФ жодних декларацій не подають і публічного контролю над ними немає. Редакція дослідила, що ж це за громадські формування та хто входить до їхнього складу. До багатьох з таких формувань «є питання».  

Чи перевіряє поліція ГФ, коли обирає в партнери? Чи з ГФ співпрацюють, не перевіряючи її членів? А якщо правоохоронці перевірили, але заплющили очі, скажімо, на російського бойовика, корупціонерів, фігурантів розслідування про продаж посвідчень, то питань стає ще більше.

Що таке Громадські формування 

Згідно з законодавством України, кожен громадянин має право створити громадські об’єднання для участі в охороні громадського порядку і державного кордону, сприяння органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам, державній прикордонній службі України та органам виконавчої влади, а також посадовим особам у запобіганні та припиненні адміністративних і кримінальних правопорушень, захисті життя та здоров’я громадян, інтересів суспільства і держави від протиправних посягань, а також у рятуванні людей і майна під час стихійного лиха та інших надзвичайних обставин.

І деякі громадяни їх створюють по всій Україні. Наприклад, у Миколаєві та області 14 громадських формувань співпрацюють з національною поліцією. Частково функції цих ГФ повторюють функції правоохоронних органів. Наприклад, члени громадських формувань повинні брати активну участь в охороні громадського порядку, а також припиняти адміністративні і кримінальні правопорушення чи запобігати їм. При цьому законом їм дозволено застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби індивідуального захисту та самооборони. Скажімо, травматичну зброю. Під час воєнного стану члени ГФ можуть патрулювати вулиці населених пунктів у комендантську годину. Відповідно до членів формувань і вимоги мають бути високими. Однак на практиці до них чимало запитань.

«Антикорупційний вимір» проаналізував діяльність членів миколаївських ГФ, які співпрацюють з правоохоронцями, і знайшов цікаві факти про тих, хто, за словами миколаївської поліції, активно з ними співпрацює та бере участь у забезпеченні правопорядку і громадської безпеки.

Невидимі формування

Якщо в пошуковику почати шукати якісь відомості про миколаївські громадські формування, то знайти інформацію про якісь конкретні ГФ досить складно. Здається, що формування в Миколаївській області не відіграють якоїсь особливої ролі. 

Однак у далекому 2016 році «Суспільне. Миколаїв» випустило невеликий новинний сюжет про громадські формування міста, які допомагають правоохоронцям. Зокрема журналісти зазначили, що ГФ у Миколаєві активно розпочали свою роботу після Революції Гідності. На той час тільки в обласному центрі було зареєстровано 17 ГФ. Водночас лише 13 з них допомагали поліції, і для правоохоронців ця співпраця дуже важлива. Тоді місцеві чиновники зазначали, що члени ГФ виконують задачі для райадміністрацій міста, воєнкоматам допомагають, охороняють громадський порядок під час масових заходів, співпрацюють з правоохоронцями.

Очевидно, що члени формувань, які взаємодіють з поліцією та місцевою владою, мають низку привілеїв — наприклад, зв’язки  з посадовцями і можливість отримати дозвіл на зброю. При цьому члени ГФ жодних декларацій не подають і публічного контролю над ними немає.

Ми звернулись до Національної поліції Миколаївської області, щоб дізнатись перелік громадських формувань, з якими правоохоронці співпрацюють зараз.

Як виявилось, станом на зараз, миколаївська поліція активно співпрацює з 14 громадськими формуваннями по всій області. При цьому, за інформацією правоохоронців, члени перелічених ГФ беруть участь у забезпеченні правопорядку і громадської безпеки. 

У цьому матеріалі кожне формування розглядається окремо, щоб дізнатись, з ким поліція під час війни розділяє свої функції. 

Розслідування продажу посвідчень

Громадське формування з охорони громадського порядку Миколаєва «Захист» зареєстрували ще у 2002 році. З 2011-го керівником ГФ значиться Віталій Володимирович Голод. 

Фото з фейсбуку

Людина з таким же ПІБ з 2018 року подавала декларації як представник Миколаївського  обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (РТЦК). Остання декларація датована 2021 роком. Можливо, на час дії воєнного стану військовослужбовцям дозволено не подавати декларації, й він продовжує працювати в РТЦК. Примітно, що Віталій Голод також отримував заробітну плату від філії Державної продовольчо-зернової корпорації України «Богданівський комбінат хлібопродуктів». 

З 2020 року ГФ «Захист» фігурувало в розслідуванні поліції щодо зловживання повноваженнями. Так, за матеріалами справи, жителі регіону за грошову винагороду через службових осіб громадських формувань могли отримати в полегшеній формі дозволи на спецзасоби. Мова про травматичну зброю.

Станом на 2020 рік в Миколаївській області всього було зареєстровано 1943 члени громадських формувань, а видано 2894 одиниці спеціальних засобів (травматичної зброї).

Крім цього слідчі припускали, що службові особи ГФ спотворювали документи для привласнення бюджетних коштів, які виділялись на їхню діяльність.

Окрім ГФ «Захист» у розслідуванні зазначена ще низка формувань Миколаєва. Чим закінчилась справа, невідомо: остання постанова, яка є в судовому реєстрі, датована січнем 2021 року.

Окрім ГФ «Захист» Віталій Володимирович Голод є одним зі співзасновників благодійної організації «Захист вітчизни». Члени цієї організації є вельми цікавими. Наприклад, миколаївець Олександр Хусаінов наразі є обвинуваченим у справі про зловживання впливом. 

Скриншот з реєстру стану розгляду судових справ

У 2016 році він працював у миколаївському обласному військовому комісаріаті.

Справа стосується схеми отримання хабарів «за непроходження військової служби, військових зборів, а також видачу відповідних довідок таким призовникам, резервістам та військовозобов`язаним особам». Зазначимо, що у 2015 році Хусаінов балотувався до Миколаївської міської ради від партії ексрегіонала Віталія Хомутинніка «Відродження». Але його не обрали. 

У 2015 році пробував пробитися до Миколаївської обласної ради від «Відродження» й ще один член БО «Захист вітчизни» Вадим Дзугань. Тоді він подавав інформацію, що є членом ГФ «Захист» і начальником опорного пункту.

Скриншот YouControl

Російський бойовик, кандидат від проросійської партії, зв’язки з чиновниками

У 2008 році в місті Очаків, поблизу якого досі тривають активні бойові дії, зареєстрували ГФ «Козацька застава». Її співзасновниками зазначені 12 людей, низка з яких викликають чимало запитань. 

Очаків. Фото: Укрінформ

Так, до складу формування входить житель Очакова Ігор Фаловський. Він же є співзасновником і керівником іншої громадської організації «Рятувальний центр «Берегова аварійно-рятувальна служба». Примітно, що профіль Фаловського ще з 2020 року є на сайті «Миротворець», де він зазначений як російський бойовик «алуштинської роти народного ополчення». Його начебто нагородили медаллю «за захист Криму». Фаловський є капітаном другого рангу російського гру.

Ще один член ГФ Олексій Миколайович Омельченко, схоже, проходить обвинуваченим у справі про зловживання владою або службовим становищем. Суд триває з 2020 року й досі. 

Скриншот з реєстру стану розгляду судових справ

Справа, ймовірно, пов’язана з діяльністю Омельченка як депутата Очаківської міської ради. Так, з 2015 по 2020 рік він був місцевим депутатом від партії «Батьківщина».

Скриншот YouControl

Схоже, й інших членів формування дуже цікавить влада. Так, представник ГФ Владислав Лісовик неодноразово балотувався до місцевих органів влади, представляючи різні політичні сили: у 2015-му партію «Відродження», у 2020-му – «Європейську солідарність». 

Скриншот YouControl

Ще один член очаківського ГФ, яке активно співпрацює з поліцією, Сергій Романченко отримав строк за незаконне придбання та зберігання наркотиків. Апеляція його звільнила від відповідальності у зв’язку з закінченням термінів давності. 

Скриншот з реєстру стану розгляду судових справ

При цьому у 2020 році він балотувався до Куцурубської сільської ради від проросійської «Опозиційної платформи – за життя».

Крім цього у членів формування є або були зв’язки із місцевою владою. Наприклад, Микола Черниш – чоловік колишньої спеціалістки очаківського управління соціального захисту населення Руслани Черниш. Вона звільнилась з посади у 2023 році. Ще один чоловік ексчиновниці з очаківського управління соцзахисту населення, а одночасно член ГФ «Козацька застава» Віталій Пасько. Його дружина, Оксана Пасько, звільнилась з відомства у 2019-му.

А Михайло Громовий є чоловіком співробітниці ГУ пенсійного фонду України в Миколаївській області Олени Громової, яка, схоже, виконує свої обов’язки віддалено з Одеси. Сам Михайло Громовий у 2015 році балотувався до очаківської міської ради від проросійського опозиційного блоку.

Скриншот YouControl

Ще один чоловік миколаївської чиновниці Віктор Соколов також є членом громадського формування. Наталія Соколова наразі працює в миколаївському управлінні капітального будівництва. Раніше вона була співробітницею нацпарку «Білобережжя Святослава».

Бізнес чи громадське формування?

Громадське формування «Охорона та безпека» Кривоозерської селищної громади, схоже, під контролем місцевого екскандидата в депутати. ГФ зареєстрували у 2020 році. Керівником формування зазначений Дмитро Маркасов, який у 2020 році балотувався на місцевих виборах від правлячої партії «Слуга народу».

Дмитро Маркасов. Фото з інстаграму

В минулому, як раніше писав «Антикорупційний вимір», Маркасов працював керівником ДП «Кривоозерський районний центр державного земельного кадастру» до його ліквідації.

Окрім громадського формування Дмитро Маркасов володіє низкою приватних компаній, які отримують бюджетні кошти. Так, ПП «Мерідіан» в сукупності уклало угод на загальну суму майже 300 тис. грн. Інша компанія Маркасова «Еверест» уклала угод на загальну суму 5,7 мільйона бюджетних гривень.

Варто зазначити, що «Еверест», згідно з інформацією на сторінці компанії, позицією себе і як спортивний клуб, і як охоронна агенція.

Фото з інстаграму

Зв’язки з депутатом з реєстру корупціонерів?

ГФ «Правопорядок Врадіївщини» зареєстрували у 2020 році. Керівником формування зазначений Сергій Володимирович Гончаренко.

Людина з таким же ПІБ значиться співзасновником ТОВ «ВЮПВ Врадіївська вода». Ще одним співзасновником цього підприємства є депутат Новопавлівської сільської ради від Аграрної партії Валерій Михалюк. Примітно, що у 2020 році Михалюк Валерій Іванович окрім Новопавлівської сільської ради балотувався також до Врадіївської селищної ради. Але не від Аграрної партії, а від ВО «Батьківщина». 

Скриншот YouControl

При цьому у 2021 році Валерій Михалюк попав до реєстру корупціонерів через несвоєчасне подання декларації. 

Скриншот YouControl

Наразі в реєстрі декларацій можна знайти документ депутата Валерія Михалюка за 2020 рік перед звільненням. Можливо, він склав мандат.

ГФ для ексдепутата та ексчиновника

У 2018 році в Баштанці зареєстрували ГФ «Правопорядок». Її керівником значиться Віктор Майданов.

Віктор Майданов. Фото з фейсбуку

У чоловіка багата біографія. Схоже, раніше він працював державним реєстратором Баштанської райдержадміністрації та начальником відділу в баштанському управлінні юстиції Миколаївської області. Й підпав під закон про очищення влади.

Скриншот YouControl

У 2015-му та у 2020-му Майданов бере участь у виборах. У 2015 році його обрали депутатом баштанської міської ради від радикальної партії Олега Ляшка. А ось у 2020-му він уже балотувався від партії «Слуга народу», але не пройшов. Примітно, що тоді він зазначав, що ніде не працює. 

Скриншот YouControl

Після провалу на виборах Майданов таки влаштувався на роботу до комунальної організації «Правопорядок», очоливши її. Після 2021 року знайти декларації Віктора Майданова в реєстрі не вдалось.

Редакція знайшла профіль Майданова в фейсбуці. Схоже, наразі чоловік у лавах захисників.

Голову судили за насилля в сім’ї?

Вже після початку повномасштабного вторгнення росії зареєстрували громадське формування Южноукраїнської міської територіальної громади «Буго-гард». ГФ налічує 10 співзасновників. Низка з них – співробітники Південноукраїнської АЕС, розташованій у Гарді (нова назва міста Южноукраїнськ). Наприклад, членом формування є голова профкому атомної станції Сергій Снітков. 

При цьому людина з таким же ПІБ, що й у голови формування, Олександр Михайлович Шулятніков проходив обвинуваченим у справі про домашнє насильство щодо колишньої дружини. Суд по чоловіку нічим не закінчився, оскільки сторони примирились.

Олександр Шулятніков. Фото Южка news

Голова – колишня чиновниця

Безпосередньо в самому Гарді ще з 2001 року зареєстрували формування з охорони громадського порядку. З 2022 року ГФ очолила Юлія Володимирівна Васильківська. Схоже, це колишня адміністраторка місцевого Центру надання адміністративних послуг. У 2024 році вона звільнилась з посади.

На сайті міста в новині за 2017 рік можна знайти інформацію, що капітан поліції Юлія Володимирівна Васильківська закріплена за одним з районів тодішнього Южноукраїнська дільничною офіцеркою.

Бюджетним коштом?

У 2017 році в Єланці зареєстрували ГФ «Єланецька варта». Співзасновниками формування вказані аж 38 людей. Керівником «Єланецької варти» зазначений місцевий житель Микола Кирильчук.

З 2017 року він подавав декларації як голова громадського пункту охорони порядку. Вірогідно, формування отримувало бюджетні кошти. Принаймні керівник точно отримував. За 2018 рік декларації в реєстрі немає. Останню декларацію Кирильчук подавав за 2020-й.

ГФ для місцевих бізнесменів

У 2018 році в Новобузькому районі селі Софіївка зареєстрували ГФ «Берегиня». Хоча в поліції, вказавши ЄДРПОУ саме цього ГФ, надали назву іншого, а саме «Захисник 2018», яке зареєстровано в Березанці. Ми знайшли обидва формування, хоча з ким саме співпрацює нацполіція, неясно. ГФ «Захисник 2018» очолює Микола Яворський. Нічого особливого про нього знайти не вдалось.

Щодо ГФ «Берегиня». Схоже, формування очолює місцевий бізнесмен Сергій Коренда, який займається виробництвом і продажем соняшникової олії. 

Сергій Коренда. Фото з фейсбуку

ПП «Люкс-ойл», власником якого вказаний Вадим Коренда – член ГФ «Берегиня», отримує бюджетні підряди. Станом на зараз підприємство уклало угод на загальну суму більше півмільйона бюджетних гривень.

У реєстрі вказано 11 членів формування «Берегиня». Вірогідно, вони працюють на підприємстві Коренди. Примітно, що у 2018 році людина з таким же ПІБ, як у одного із членів ГФ, Максим Валерійович Мороз проходив обвинуваченим у справі про крадіжку з супермаркету.

Скриншот YouControl

Коблевські громадські формування: керують депутати

ГФ «Дозор» Коблівської сільської громади зареєстрували у 2017 році. Керівником формування значиться колишній місцевий депутат, а наразі начальник відділу Коблівської сільської ради Геннадій Полухін. У виборах він брав участь неодноразово, в тому числі представляючи політсилу президента-втікача януковича «Партію регіонів». Раніше Полухін керував іншим ГФ «Варта», яке вже припинило своє існування.

Скриншот YouControl

У 2018 році Геннадій Полухін фігурував у розслідуванні журналістів НікЦентру про оборудки з землею в Коблево. Судячи з його декларації, за ним у курортному селі три земельні ділянки, житловий будинок і магазин. 

З 2021 року в Коблево зареєстрували ще одне громадське формування, «Легіон». ГФ налічує 10 членів. ГФ очолює місцевий депутат Сергій Побережнюк. У 2021 році він встиг потрапити до реєстру корупціонерів, не подавши вчасно декларацію. 

Скриншот YouControl

Судячи з декларації депутата за 2023 рік, його утримує дружина, що за рік підприємництвом заробила 1,1 млн грн, а Побережнюк – усього трохи понад 18 тис. Жодної нерухомості він у декларацію не вніс, тож, де мешкає він з родиною, невідомо.

Схоже, його родич Олександр Побережнюк, який також входить до засновників громадського формування «Легіон», є чоловіком спеціалістки фінансового відділу Коблівської сільської ради Ганни Побережнюк. 

Ще одним членом ГФ, а одночасно місцевим депутатом є Микола Балан. Окрім участі у громадському формуванні Балан дотичний до низки приватних компаній. 

Скриншот YouControl

Низка з них пов’язані із групою TIS – найбільшого приватного стивідорного оператора в Україні. Однією з ключових фігур групи є одеський обласний депутат від партії «Слуга народу» Олег Кутателадзе.

Лаявся на військовослужбовця

У 2018 році в селі Петропавлівка Братського району Миколаївської області зареєстрували ГФ «Патріот Петропалівки». Співзасновниками якого є три людини. Керує формуванням місцевий житель, депутат петропавлівської сільської ради Олександр Дроздов. До обрання його в депутати Дроздов працював на петропавлівську сільську раду працівником благоустрою, однак звільнився перед виборами у 2020 році й ішов на них як безробітний.

Скриншот YouControl 

Примітно, що голова громадського формування, члени якого мають стояти сторожі правопорядку, у 2023 році був під судом за дрібне хуліганство – у стані алкогольного сп’яніння нецензурно лаявся на військовослужбовця та перехожих. Однак суд у такій поведінці не побачив мотиву та умислу Олександра Дроздова, тож закрив справу через відсутність складу правопорушення.  

Пропонував хабар поліцейському

У Вознесенському районі Миколаївської області у 2017 році зареєстрували ГФ «Агрозахист». Керівником ГФ значиться власник фермерського господарства «Спартак агро» Юрій Плюхов, а підписантом ще один фермер, депутат Прибужанівської сільської ради Вознесенського району від партії «Слуга народу» Геннадій Собко.

Ймовірно Геннадій Собко. Фото з фейсбуку

Примітно, що у 2017 році останнього визнали винним за корупційною справою – порушивши правила дорожнього руху у стані алкогольного сп’яніння, Собко намагався дати хабар поліцейському, після того як його переслідували і врешті-решт спинили на дорозі.

Член ГФ — ексрегіонал 

І нарешті останнє ГФ «Буревісник», з яким співпрацює миколаївська поліція. Формування зареєстрували ще у 2006 році в селі Бузьке Вознесенського району. Керівником ГФ зазначений місцевий житель Анатолій Шинкар. Співзасновниками формування є чотири людини. Серед них такий собі місцевий депутат Євгеній Кульчинський. Примітно, що в декларації за 2023 рік він вказав, що отримував від Бузької сільської ради заробітну плату в розмірі більше 340 тис. грн. за рік.

Ймовірно Євгеній Кульчинський. Фото з фейсбуку

У 2020 році його обрали депутатом як самовисуванця. Однак мандат Кульчинський отримує не вперше – наприклад, у 2010-му його обрали депутатом Бузької сільської ради від «Партії регіонів».

Скриншот YouControl 

У Бузькій сільській раді також працює і дружина Кульчинського Тетяна. Вона обіймає посаду начальника відділу бухгалтерського обліку та звітності. 

Варто розуміти, що громадських формувань у Миколаївській області набагато більше. Просто не всі вони співпрацюють із поліцією. При цьому, підсумовуючи, постає питання: чому поліція обирає в партнери ГФ, не перевіряючи її членів? А якщо правоохоронці перевірили, але заплющили очі, скажімо, на російського бойовика, корупціонерів, фігурантів розслідування про продаж посвідчень, тоді питань ще більше. Адже члени громадських формувань мають чимало впливу та можливостей через набуті в рамках співпраці з посадовцями зв’язки.  Особливо це небезпечно в умовах російської агресії.

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій РозслідуванняБільше публікацій Розслідування »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір