Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Крав гроші у росіян, але на окупаційній посаді: в рф судять свого поплічника з Херсонщини

Колишнього окупаційного міністра охорони здоров’я Херсонської області Вадима Ільмієва судять вже не тільки в Україні, а і в росії. У жовтні 2024 року російський слідчий комітет повідомив про те, що справу Ільмієва передали до суду. Про це повідомляє «Антикорупційний вимір».

На початку жовтня 2024 року російський слідчий комітет повідомив про те, що завершив розслідування кримінальної справи щодо колишнього так званого «в.о. міністра охорони здоров’я Херсонської області», та сімох його спільників, які обіймали різні посади у створеній росіянами окупаційній системі охорони здоров’я.

У повідомленні йдеться про те, що Ільмієв разом з окупаційним головним бухгалтером та ще кількома спільниками у 2023 році розікрали російські бюджетні кошти, які росіяни спрямували на зарплати лікарям в окупації, на загальну суму понад 300 мільйонів рублів. Також Ільмієву інкримінують хабарі у 26 мільйонів рублів, аби укласти контракти за російські бюджетні кошти на постачання медичного обладнання. 

Впіймали Ільмієва на хабарі в 11,6 мільйона рублів: його він отримати не встиг – прийшли з ФСБ. Але хабарі Ільмієв вже звик і брати, і давати: він заплатив 1 мільйон рублів співробітнику ізолятора за покращення умов перебування.

В результаті, тепер Ільмієва судять і в Україні, і в росії: з тією різницею, що в росії херсонський зрадник перебуває під вартою.

Судять в Україні за колабораціонізм

Ільмієву оголосили підозру в Україні і нині судять: за частиною 5 статті 111-1 Кримінального кодексу України «Добровільне зайняття громадянином України посади в окупаційній адміністрації держави-агресора». Досудове слідство встановило, що у травні 2022 року Вадим Ільмієв незаконно обійняв посаду так званого «начальника департаменту охорони здоров’я» в окупаційній «адміністрації Херсонської області». На посаді чоловік займався запровадженням у медичних закладах регіону стандартів ворожої країни.

Також Ільмієв очолив процес інвентаризації майна медзакладів Херсонщини для того, аби передати його ворогу. Крім того, за його безпосереднього керівництва відбувалася «перереєстрація» медичних закладів Херсонської області за законодавством Московії. Він особисто займався звільненням та призначенням керівників лікарень.

Комуністичне минуле і «Лікарняна каса»

Вадим Ільмієв — комуніст. Рух ЧЕСНО повідомляє, що у 2015 році Ільмієв балотувався до Херсонської міськради від партії Союз Лівих Сил. У 2017 році Ільмієв був у керівництві Громадського руху «Український вибір — Право народу» у Херсонській області. В організації Віктора Медведчука він обійняв посаду заступника голови територіальної ради руху в Херсонській області. У 2020 році балотувався до Херсонської міської ради від забороненої нині партії «Блок Володимира Сальдо». Обраним не був. 

Попри те, що депутатом або посадовцем Ільмієв стати не зміг, він очолив благодійний фонд «Добра справа» та ГО «Лікарняна каса».

ХМГО «Лікарняна каса» — це проєкт Володимира Сальдо та його багаторічного поплічника Сергія Черевка: Сальдо вже має кілька вироків за державну зраду в Україні, Черевка, який є заступником Сальдо в окупації, судять. «Лікарняну касу» створили у 2004 році, аби акумулювати кошти бюджетних організацій Херсона, які відраховували туди від 5 до 20 грн на місяць з зарплати кожного працівника. В разі хвороби працівника, який робить відрахування до «Лікарняної каси», він мав можливість звернутись туди з рецептом від лікаря і можливо йому допоможуть у придбанні ліків. Вступ до «Лікарняної каси» був у багатьох бюджетних установах обов’язковим, а от виплати отримували одиниці. Втім, до поліції справа не доходила.

Створили цю організацію ще у 2004 році. Якщо порахувати, скільки коштів акумулювала організація з 2015 року, коли почалась епоха відкритих даних, то за даними Youcontrol це 5.6 мільйона гривень. З них 136 708,53 грн організація встигла отримати навіть у 2022 році. 

Паралельно у 2015 році створили благодійний фонд «Добра справа». Чим він займався, невідомо, але у 2020 році отримав доходи понад мільйон гривень.

Нині Ільмієв перебуває в слідчому ізоляторі в росії, в розшуку МВС України та під санкціями США. 

Читайте також: Справу про розкрадання мільйонів на обстеженні об’єктів Херсонщини передали до суду

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір