Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

У Кропивницькому депутатка відсудила компенсацію за звільнення з Кіровоградської облради

У травні 2024 року Кіровоградська облрада сплатила 63 тис. грн відшкодування Ірині Романескул, як компенсацію за протермінування виконання рішення суду про поновлення на посаді в апараті облради. У 2021 році Романескул звільнили, але вона поновилася через суд.

Вказане рішення цікаве тим, що це не перший випадок ігнорування облрадою виконання судових постанов про поновлення посадовців, які успішно оскаржили звільнення. Воно ілюструє, як з бюджету витрачають чималі кошти на компенсації, коли ті чи інші посадові особи не виконують судові рішення, почасти з політичних мотивів. Останній такий приклад — ігнорування облрадою рішення про поновлення на посаді директора обласного театру В’ячеслава Вандрашека.

Деталі розповідає «Антикорупційний вимір».

Ірина Романескул – членкиня партії «Батьківщина», була помічницею батьківщинівця Олександра Чорноіваненка, голови Кіровоградської облради попереднього скликання. У 2015 році вона безуспішно балотувалася до Подільської районної ради, а у 2020 році стала депутаткою Кропивницької міськради від політсили Тимошенко.  

У Кіровоградській облраді Романескул працювала з 2014 року. Зокрема, в інформаційно-аналітичному відділі, а 3 грудня 2020 році отримала посаду заступниці керуючого справами виконавчого апарату облради, на якій пропрацювала до квітня 2021 року.

Варто зазначити, що 11 грудня 2020 року після місцевих виборів головою облради замість батьківщинівця Чорноіваненка став представник «Слуги народу» Сергій Шульга. Голосування за нового голову, на посаду якого претендували Шульга й Чорноіваненко, тоді проходило з кількох спроб і у напруженій обстановці, до поліції навіть заявляли про замінування будівлі облради.

Після зміни очільника облради розпочалася реорганізація виконавчого апарату. Романескул «попросили на вихід» й іншої посади для неї не знайшли.

«Фактично за весь час роботи у виконавчому апараті Кіровоградської обласної ради робочим місцем позивача була приймальня голови обласної ради, де вона виконувала функції, притаманні спеціалісту патронатної служби/особистого секретаря голови обласної ради, що вказує на відсутність досвіду та кваліфікації необхідних для виконання інших завдань та обов’язків, передбачених для наявних посад у виконавчому апараті обласної ради», — пояснювали тоді представники облради.

Натомість суд вказав на порушення трудового законодавства та визнав рішення Сергія Шульги про звільнення Романескул протиправним. Суд зобов’язав негайно поновити її на посаді та виплатити 81 тис. грн за вимушений прогул.

Втім в облраді не поспішали й спершу пішли в апеляційні суди, які відмовили у розгляді скарг. Тож у грудні 2021 року голові облради таки довелося поновлювати Романескул на посаді.

Разом із цим вона звернулася до суду з проханням відшкодувати збитки за час затримки виконання судового рішення про поновлення на посаді із липня по грудень 2021 року.

У березні 2024 року Кіровоградський окружний адмінсуд задовольнив позов та ухвалив стягнути на її користь 75 тис. грн середнього заробітку, який вона не отримала через затримку виконання рішення суду. Ще 3 тис. грн мають відшкодувати з бюджету області на витрати Романескул з оплати адвоката.

Згідно з даними з Єдиного порталу використання публічних коштів, 18 травня облрада виплатила Ірині Романескул 63,5 тис. грн.

За інформацією з декларації про доходи Ірини Романескул за 2023 рік, вона отримала посаду в комунальному підприємстві з управління будинками Кіровоградської облради. 

Читайте також: Антикорупційний огляд Кіровоградщини: Мільйони на скошування трави, розкрадання на ремонтах, махінації з землею

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір