Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Поновити на посаді й стягнути з бюджету 100 тисяч: У Кропивницькому суд задовольнив позов директора театру

Ленінський райсуд Кропивницького 29 квітня ухвалив рішення про поновлення на посаді директора обласного театру В’ячеслава Вандрашека. Також йому мають компенсувати 113 тисяч гривень, як зарплатню за вимушений прогул. Натомість у Кіровоградській облраді, якій підпорядкований театр, рішення суду збираються оскаржувати.

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір».

Згідно з резолютивною частиною ухвали суду, В’ячеслав Вандрашек позивався до облради та театру з вимогою визнати протиправним та скасувати розпорядження про звільнення, поновити на роботі та стягнути середній заробіток за час вимушеного прогулу.

Суддя Лілія Іванова 29 квітня позов задовольнила частково. Ухвалила визнати протиправним та скасувати розпорядження голови Кіровоградської обласної ради Юрія Дрозда від 25 вересня 2023 року в частині звільнення Вандрашека з посади директора у зв`язку з закінченням строку дії контракту, за пунктом 2 статті 36 Кодексу законів про працю України.

Також суддя ухвалила поновити Вандрашека на посаді та стягнути зарплатню за час вимушеного прогулу у період з 26 вересня 2023 року по 29 квітня 2024 року в розмірі 113 394 грн. Облрада має сплатити судовий збір 2147 грн.

«Рішення в частині поновлення позивача на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, але не більше, ніж за один місяць, –  допустити до негайного виконання.

В іншій частині позовних вимог позивачу – відмовити. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду», – йдеться в резолютивній частині ухвали суду.

Протягом 30 днів із дня складання повного тексту ухвали сторони можуть подати апеляційну скаргу.

У Кіровоградській облраді відреагували на рішення суду. Кажуть, чекають повний текст судової ухвали та подаватимуть апеляцію.

«Сам В’ячеслав Вандрашек не звертався до Кіровоградської обласної ради із заявою про добровільне виконання зазначеного судового рішення. Виникає питання і щодо стягнення з Кіровоградської обласної ради середнього заробітку за вимушений прогул. Виконання цієї частини рішення не можливе, адже у трудових відносинах з обласною радою він не перебував», – вказали у пресслужбі ради.

В облраді додали, що попередній позов Вандрашека про скасування розпорядження голови облради щодо проведення конкурсу з обрання директора театру він програв. Ще один його позов про визнання незаконним рішення голови облради про утворення конкурсної комісії в суді першої інстанції не було задоволене, триває розгляд в апеляції.

Варто додати, що перипетії довкола обласного театру імені Марка Кропивницького тривають ще з часів правління «Партії регіонів». Новий виток боротьби за крісло директора розпочалося у 2021 році, коли у попереднього директора сплив строк дії контакту. Тоді конкурс двічі намагалися провести та безуспішно. Скандали дійшли до того, що режисер театру Євген Курман, який теж був претендентом на керівну посаду, звільнився та виїхав з міста.

Натомість у грудні 2022 року тодішній очільник Кіровоградської облради Сергій Шульга своїм розпорядженням призначив керівником театру В’ячеслава Вандрашека, який до окупації Херсона працював адміністратором у Херсонському театрі імені Куліша. Призначення відбулося без конкурсу та з приміткою про зайняття посади до кінця дії воєнного стану.

Це надалі стало приводом для політичних опонентів Шульги ставити питання про законність такого рішення. У квітні 2023 року більшість депутатів Кіровоградської облради проголосували за звільнення Шульги від посади. Мовляв, він з ними не радиться, не узгоджує рішення. Замість нього обрали іншого депутата від «Слуги народу» – Юрія Дрозда, відомого підприємця, що спеціалізується на протипожежній сфері й підприємства якого ловили на тендерних змовах та підозрювали у монопольному становищі у галузі через наближеність до тодішнього очільника УДСНС. 

Після Шульги почали звільняти його ставлеників, замінили низку керівників комунальних підприємств та установ. Зокрема й керівника театру. І хоч колектив творчого закладу на той момент «спрацювався» з Вандрашеком і просив облраду нічого не міняти, там не послухали й все ж провели конкурс на заміщення посади.

Унаслідок конкурсу, який також пройшов не без скандалу, керувати театром став Сергій Корнієнко, режисер з Києва, який раніше працював в Українському драматичному Малому театрі.

Втім довго на посаді він не протримався. У березні 2024 року його затримали за підозрою в отриманні хабаря за працевлаштування у театр з можливістю бронювання від служби в армії. На період слідства його відсторонили від посади.

Нині театром керує київський режисер Євген Лавренчук.

Як повідомило «Суспільне.Кропивницький», сьогодні, 30 квітня, В’ячеслав Вандрашек намагався потрапити на своє колишнє робоче місце, проте його не пустили. Мовляв, чекають відповідного розпорядження облради. Поліція, яка приїхала за викликом Вандрашека, підтвердила, що за рішенням суду він має право повернутися до роботи та порадили звернутися до виконавчої служби. 

Разом із цим, як ідеться в сюжеті «Суспільного», юрист облради, коментуючи учора рішення суду, підтвердив, що подання апеляції не зупиняє виконання рішення по цій справі.  

Читайте також: Корупція під час ремонту школи: на Кіровоградщині судитимуть причетних до розкрадання

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір