Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Екскерівнику херсонського центру медицини катастроф оголосили підозру у розтраті коштів

Колишній керівник Херсонського центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф під час окупації Херсона перевів з рахунку установи майже 1,8 мільйона гривень. Про це повідомляє «Антикорупційний вимір» із посиланням на Херсонську обласну прокуратуру.

Правоохоронці повідомляють, що Юрій Бовкун у травні 2022 року в окупованому тоді Херсоні пішов на співпрацю з росіянами та став так званим «в.о. головного лікаря» цієї ж установи, яку перереєстрував в окупаційній адміністрації Херсонської області. Нагадаємо, що Херсонський центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Юрій Бовкун очолював з березня 2016 року. 

В окупованому Херсоні працював на росіян і крав з українського бюджету

Досудове слідство встановило, що у період тимчасової окупації Херсона Юрій Бовкун впроваджував у захопленому росіянами медичному закладі «стандарти» терористів, відкрив рахунок підприємства в окупаційному банку, сплачував співробітникам зарплатню у ворожій валюті.

Також під час проведення московитами незаконного «референдуму» щодо виходу Херсонської області зі складу України й «приєднання» до росії наприкінці вересня 2022 року Бовкун добровільно надав приміщення центру медицини катастроф для створення на його базі «виборчої дільниці».

А перед тим, як окупанти під натиском Збройних сил України втекли на тимчасово окупований лівий берег Херсонської області, Бовкун організував незаконний вивіз 24 спецавтівок швидкої допомоги, які перебували на балансі медичного закладу.

Все це не завадило Бовкуну провертати схеми і за українські кошти. У липні та вересні 2022 року від імені українського закладу охорони здоров’я він уклав дві угоди загальною вартістю майже 1,8 мільйона гривень із ФОП, яке вело господарчу діяльність на окупованій території. Роботи передбачали проведення поточного ремонту внутрішніх приміщень одного поверху підстанції швидкої.

Кількома траншами за його підписом гроші з рахунку захопленої установи незаконно були переведені на рахунок «виконавця». Крім того, в іншого ФОП чоловік замовив послугу технічного нагляду на загальну суму понад 24 тис. грн. Таким чином допустив розтрату бюджетних коштів в особливо великих розмірах.

Юрію Бовкуну заочно повідомили про підозру у розтраті чужого майна шляхом зловживання службовим становищем (ч. 5 ст. 191 КК України). Текст підозри йому опублікований на сайті Офісу генерального прокурора.

Ще 7 мільйонів гривень з фіктивними підприємцями

Раніше Бовкуну офіційно вже інкримінували пособництво державі-агресору та розтрату майна, шляхом зловживання службовим становищем (ч. 1. ст. 111-2, ч. 5 ст. 191 КК України). У справі, яку вже скерували до суду, йдеться про розтрату понад 7 мільйонів гривень. У цій справі йдеться про те, що наприкінці червня 2022 року так званий «керівник» центру медицини катастроф уклав нелегітимний «договір» про купівлю 130 тисяч літрів дизельного пального вартістю майже 5 мільйонів гривень. Фірма, з якою такий договір уклали, ніколи не займалася реалізацією палива й власних автозаправних станцій не має. Подібний «договір» Юрій Бовкун уклав із ще одним «підприємством». Тут компанія, яка також не займалася ніколи реалізацією пального, «заробила» майже 2,3 мільйона гривень.

Відповідно керівників цих підприємств — неназваних чоловіків 43 та 51 року — судитимуть за частиною 5 статті 191 ККУ. Їм загрожує до 12 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років та конфіскацією майна.

Читайте також: Двоє херсонських депутатів з забороненої партії склали повноваження

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій Зрадники та колаборантиБільше публікацій Зрадники та колаборанти »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини правоохоронних органівБільше публікацій Новини правоохоронних органів »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір