Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

В Одесі судять інженера і директора фірми за розкрадання грошей на ремонті освітлення

Згідно з матеріалами справи, яку наразі розглядає один з одеських судів, під час проведення капітального ремонту систем зовнішнього освітлення на вул. Пастера з прилеглими вулицями та провулками в Одесі підрядник привласнив бюджетні кошти, а особа, яка здійснювала технічний нагляд за роботами, йому в цьому допомогла. 

Журналістка “Антикорупційного виміру” з’ясувала подробиці кримінальних справ про привласнення майже півмільйона гривень. Виявилось, що підозрюваний замішаний в незаконному будівництві скандальновідомого ЖК «Kandinsky» Володимира Галантерника. 

Згідно з інформацією з судового реєстру, керівника Одеського підрозділу «Гільдії інженерів технічного нагляду за будівництвом об’єктів архітектури» Тельмана Марченка звинувачують по статті 367 Кримінального кодексу України. За службову недбалість, яка призвела до тяжких наслідків, Марченко може опинитися за ґратами на строк від двох до п’яти років з забороною займати певні посади та штрафом. 

В матеріалах кримінальної справи значиться, що обвинувачуваний допоміг компанії ПП «Полтава-Паритет» привласнити бюджетні кошти підчас капремонту вуличного освітлення на вулиці Пастера, а також прилеглих вулиць та провулків. Замовником робіт виступало комунальне підприємство «Одесміськсвітло». Згідно з даними порталу Prozorro, компанія отримала контракт на 5,22 млн грн в грудні 2021 року і мала якимось дивом завершити роботи за два дні. 

Звісно строки виконання робіт було подовжено додатковою угодою одразу ж після підписання договору, але справа не в цьому. В договорі було вказано, що КП здійснюватиме оплату виключно лише після повного виконання робіт фірмою підрядником.

Слідчими ГУНП в Одеській області було встановлено, що директорка фірми «Полтава-Паритет» Юлія Борщ, зловживаючи своїм службовим становищем вже 24 грудня 2021 року надала в КП «Одеськміськсвітло» акти про виконані роботи. В них значилося, що фірма повністю виконала капремонт освітлення на Пастера за 9 днів. Після отримання цих актів комунальники переказали на рахунок фірми повну оплату. Однак виявилося, що Борщ “намалювала зі стелі” частину робіт, які не було здійснено. А інженер з технагляду Тельман Марченко підтвердив наявність цих уявних робіт своїм підписом. Таким чином з бюджету міста було вкрадено 469 тис. грн, що підтвердила експертиза

Тепер прокуратура вимагає в Малиновському суді засудити Юлію Борщ за злочини передбачені статтями 191 та 366 Кримінального кодексу України та позбавити волі на строк від 5 да 8 років.

Зазначимо, компанія «Полтава-Паритет» належить Олексію Мордасову. У 2020-2021 роках КП «Одеськміськсвітло» почало дуже підозрілу «гру в тендери» з цією компанією та низкою її конкурентів, яких систематично “нейтралізували” через нестачу якихось документів. За півтори роки КП підписало з фірмою 26 договорів по ремонту освітлення на 79,5 млн грн. 

Водночас керівництво «Одеськміськсвітло» почало гіперактивно співпрацювати й з інженером технагляду Тельманом Марченком, який, виходячи з даних слідства, ніякого нагляду не здійснює та підписує будь-які папірці. На його рахунку вже 61 договір про контроль ремонтів освітлення з вищезгаданим КП на 1,11 млн грн. 

Враховуючи сумлінність ставлення Марченка до своїх обов’язків, правоохоронцям варто б було перевірити як мінімум всі закупівлі, де цей інженер перетинався з фірмою Олексія Мордасова. 

Крім того, з відкритих джерел відомо, що Марченко причетний і до незаконного будівництва житлових будинків в рекреаційній зоні. Як мінімум він був задіяний як інженер технагляду на будівництві скандального ЖК «KANDINSKY Odessa Residence» в історичному ареалі Одеси на вул. Французький бульвар, 63/65. Це будівництво пов’язують з бізнесменом Володимиром Галантерником, якого обвинувачують в створенні злочинного ОПГ, до якого, за даними слідства, входив одеський міський голова та низка посадовців мерії. 

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір