Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

У Кропивницькому суд закрив корупційну справу співробітниць податкової: сплили строки давності

У 17-му році СБУ упіймала на хабарі у Кропивницькому «крупну рибу» – начальниць обласної податкової. Пресслужба відомства показала відео затримання у кафе і вилучення грошей прямо з сумочки. Чим закінчилася резонансна справа розповіла журналістка Анастасія Зубова. Її текст опублікувало видання «Наші гроші».

Кіровоградський районний суд звільнив від кримінальної відповідальності та закрив справу вже колишніх заступниці начальника ГУ ДФС Кіровоградської області Олени Берестовенко та начальниці управління податків і зборів з фізичних осіб Оксани Реви, обвинувачених у шахрайстві.

Про це йдеться в ухвалі суду від 22 листопада.

Згідно з матеріалами справи, у вересні 2017 року обвинувачені повідомили представнику місцевого ФОПа, що під час планової виїзної перевірки у його документації виявили порушення, а саме заниження податкових зобов’язань, на близько 260 тис. грн без урахування штрафів. Невдовзі обидві посадовиці зустрілися з представником ФОПа у кафе «Шенген» і повідомили, що суму порушень можна зменшити до 80 тис. грн у випадку надання їм аналогічної винагороди. 20 вересня у кафе «РеалАвто» співробітниці податкової отримали свої 80 тисяч від підприємця, водночас знаючи, що того ж дня державний ревізор-інспектор склав акт про виявлення у згаданого ФОПа порушень на 78 тис. грн, що підтверджено документами.

Того ж дня їх затримали співробітники СБУ та поширили пресреліз, у якому вказали, що кримінальне провадження порушили за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (одержання неправомірної вигоди службовою особою у значному розмірі). Також продемонстрували фото з вилучення пачки грошей з сумки однієї з фігуранток. Проте згодом справу перекваліфікували на «нетяжку» статтю, а саме ч.2 ст.190 КК України (шахрайство).

Обвинувальний акт до суду передали лише у грудні 2021 року, відтоді відбулося декілька слухань, посадовицям продовжували термін відсторонення від займаних посад. Спочатку слухання мало проходити у Кіровському райсуді, але згодом прокурор клопотав про розгляд у Кіровоградському районному, який знаходиться у віддаленому мікрорайоні. Мовляв, вчинення злочину відбулося на території Кіровоградського району, де знаходиться кафе, у якому передавали хабар. Проте варто зазначити, як ішлося в обвинувальному акті, обговорення щодо надання коштів проходило у приміщенні управління ДФС та кафе, що в центральній частині міста.  

22 листопада 2022 року адвокат Олени Реви, яка нині працює бухгалтером ПрАТ «Заводбудмаш» та адвокат Олени Берестовенко, яка обіймає посаду бухгалтера в ГУ ДФС у Кіровоградській області, клопотали про закриття провадження у зв’язку із закінченням строків давності.

Суд в особі судді Дмитра Терещенка задовольнив клопотання адвокатів та закрив провадження і звільнив обвинувачених від кримінальної відповідальності. Оскільки інкримінований злочин належить до нетяжких, у такій категорії справ строк давності обчислюється терміном 5 років із дня вчинення правопорушення і до дня набрання вироком законної сили, а не 10 років, як передбачалося ст. 368 ККУ, за якою справу порушили спочатку.

Також суд повернув обвинуваченим заставу, яку вони вносили як альтернативний запобіжний захід: Берестовенко – 128 тис. грн, Реві – 256 тис. грн. З майна фігуранток вказаною ухвалою знято арешт.

Вилучені під час затримання посадовиць помічені 80 тис. грн, які визнано речовими доказами, суд ухвалив повернути в СБУ, документи фінансової перевірки ФОПа та системний блок комп’ютера – в податкову, вилучені прикраси й телефони – обвинуваченим. Змиви з рук фігуранток ухвалено знищити.

Що ж до заявника, то згідно з даними порталу «Судова влада», потерпілим значиться Олег Володимирович Богоявленський.

Особа з такими ж прізвищем та ініціалами була заявником у ще одній справі про корупцію. Так, саме Олег Володимирович Богоявленський у 2013 році поскаржився до правоохоронних органів, що хабар у вигляді плазмового телевізора з нього вимагав заступник голови Кіровоградської РДА Валерій Губа. Мовляв, чиновник відмовився погоджувати рішення про укладення договору оренди землі, якщо не отримає «плазму» для роботи РДА. У результаті Губа провину визнав та отримав 5 років позбавлення волі, від відбування яких водночас був звільнений з іспитовим строком.

Крім цього, Богоявленський брав участь у ще одній подібній справі. Так, за підозрою у вимаганні хабаря у квітні 2013 року в Кіровограді було затримано Анатолія Калашника, начальника геологорозвідувальної експедиції № 37 казенного підприємства «Кіровгеологія» Державної служби геології та надр України. Йому інкримінували вимагання 10 тис. грн за надання в оренду під кафе землі на підпорядкованій території. Підприємцем, який заявив до правоохоронних органів на Калашника був Олег Володимирович Богоявленський. Калашник тоді провину заперечував, мовляв, кошти передбачалися на ремонт даху.

Як і у випадку з чиновницями обласної ДФС, посадовця судили за статтею «шахрайство». У результаті він отримав штраф та 2 роки обмеження волі, від відбування яких його звільнили.

У 2017 році автору матеріалу вдалося поговорити телефоном з Богоявленським. Тоді він підтвердив, що є представником підприємця, з якого вимагали кошти співробітниці обласної ДФС Олена Берестовенко й Оксана Рева. Говорив, що цей чоловік переїхав із Луганська, намагався налагодити бізнес в обласному центрі.

Він підтвердив і те, що раніше також був заявником у справі про корупцію. Таку активність пояснив патріотичною громадською діяльністю. Причетність до співпраці з правоохоронними органами він категорично заперечив.

Варто також зазначити, що у червні 2014 року тодішній голова ОДА Олександр Петік повідомляв, що прокуратура проводить перевірку цільового використання коштів, зібраних на армію благодійним фондом «Центр Всесвіту». Співзасновником фонду значився Олег Богоявленський. Очільник області відзначив, що йому не зрозуміло, як благодійний фонд може очолювати судима за шахрайство особа.

Колеги з обласного тижневика «Вечірня газета» тоді зверталися за коментарем до Богоявленського. Перевірки правоохоронців він пояснив помстою звільненої з фонду працівниці. Мовляв, вона просила повернути пожертвувані фонду кошти, за що й була звільнення. Заяву Петіка пов’язував із конкуренцією у сфері благодійності. Власну судимість він не спростував, лише зазначив, що за ґратами не був.

Жінка, яка поскаржилася на Богоявленського до правоохоронців, натомість вказувала, що вкладала в діяльність фонду власні кошти, які шеф обіцяв повернути. Після чисельних безрезультатних нагадувань про свої 5 тисяч, пішла до правоохоронців. Вона розповіла журналістам газети, що керівник фонду безконтрольно знімав кошти з банківської картки організації, а також були проблеми з обліком волонтерської допомоги, зібраної в скриньки.

Ми знайшли в Реєстрі судових рішень ухвалу, якою суд постановив стягнути з Богоявленського заявлений цією жінкою борг. Будь-яких судових рішень щодо незаконної розтрати коштів фонду наразі в Реєстрі нема. Вочевидь, кримінальне провадження було закрито.

«Зробили все гарно. Спершу справу запихнули в Кіровоградський райсуд, де суддів геть мало і який на окраїні міста, куди мало хто зі ЗМІ їздить. Обґрунтували тим, що злочин, а саме передача хабаря, стався в кафе у Кіровоградському районі, а отже підслідність за районним судом. Хоча дивно, адже обговорення і прийняття пропозиції хабаря було в приміщенні податкової і центральній кафешці. Як пишуть в підозрах – в той момент відбувся умисел заволодіння коштами.

По-друге, як часто в таких справах, справу перекваліфікували з «важкої» 368-ї статті на «легку» шахрайську, де строки давності менші. Відтак слідство тягнулось, лише у 21-му році обвинувальний акт передали в суд, потім сталася війна, засідання переносились і так потихеньку строки давності сплили. Обвинуваченим повернули їхні застави, майно і гроші. І 5-й айфон. Мабуть, дивляться на нього тепер як на раритет).

І другий аспект справи – потерпілий. Співпадіння чи ні, він є заявником ще у низці справ про хабарництво. Ще у 18-му році вдалося до нього додзвонитися, він казав, що дуже принциповий і патріотичний, а тому завжди заявляє до правоохоронців, якщо вимагають хабарі», – прокоментувала Анастасія Зубова справу на своїй сторінці у фейсбуці.

Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір