Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На Одещині митник «погорів» на хабарі за ввезення генераторів

Державне бюро розслідувань викрило співробітника Одеської митниці, який брав хабарі за ввезення в Україну генераторів та зарядних електростанцій. 

В ухвалі суду вказано, що старшого державного інспектора митного поста «Орлівка» Одеської митниці затримали співробітники ДБР після отримання чергового хабаря в розмірі 1000 доларів. Гроші брав за «безперешкодне» та швидке проходження митного оформлення. 

Зауважимо, що з серпня минулого року і на період дії воєнного стану ввезення в Україну генераторів можливе без оподаткування ввізним митом. 

З матеріалів справи ми дізналися, що в грудні 2022 року підприємець ввозив  генератори на своєму Mercedes Vito через пост «Орлівка». Тоді він і потрапив під тиск недоброчесного митника, який захотів отримати 200 доларів за нестворення перешкод і прискорення оформлення товару. 

У чоловіка не було з собою цих грошей, але він пообіцяв віддати їх наступного разу. Тоді митник почав вимагати, щоб підприємець попередньо узгодив телефоном з ним дату проїзду та віз свій товар виключно в його зміну. Той погодився, але після цього звернувся до правоохоронців, які почали фіксацію злочину.

Наступного разу підприємець домовився з митником і під час ввезення ще однієї партії генераторів віддав йому 200 доларів.

31 грудня підприємець знову поїхав в Європу закупити акумуляторів через МП «Орлівка». На виїзді митник наказав йому приїхати назад 4 січня та заплатити 1000 доларів за ввезення товару на 8000 доларів. 

Повертаючись назад, підприємець дав хабаря митнику і того одразу затримали співробітники ДБР. Посадовцю вже повідомлено про підозру та відсторонено від посади на час слідства. Йому загрожує від 5 до 10 років за ґратами з конфіскацією майна та з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір