Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На Одещині митники «обклали даниною» хасидів, вважають в СБУ та прокуратурі

Пресслужби Одеської обласної прокуратури та Управління СБУ в Одеській області повідомили про слідчі дії на одному з митних постів Одеської митниці. Слідчі вважають, що посадові особи вимагали хабарі у представників хасидської релігійної спільноти. 

За даними прокуратури, наразі викрито головного державного інспектора Управління боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Одеської митниці. Його затримали при  одержанні 700 доларів США неправомірної вигоди. Дії інспектора кваліфіковано за ч. 3 ст. 368 КК України. 

Користуючись там, що представники релігійної спільноти, які перетинали кордон на мікроавтобусах, могли спізнитися на авіарейс в Молдові, митник вимагав у перевізника хабар за безперешкодний митний та прикордонний контроль при переміщенні групи, вважає слідство. 

Щоб не спізнитися на літак, іноземці, які періодично відвідують Умань мусили платити «данину». У разі відмови на них очікував тривалий перетин кордону. У прокуратурі вважають, що до таких дій інспектор вдавався систематично і свої «послуги» оцінював від 150 до 400 дол США  Вартість безперешкодного перетину корону залежала від кількості мікроавтобусів з іноземцями.

Інспектору вже повідомлено про підозру, обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та вирішується питання про відсторонення від займаної посади.

В СБУ зазначають, що систематичним вимаганням хабарів у паломників одного із напрямів юдейської течії займався не один інспектор. Під підозрою все керівництво одного з прикордонних загонів Південного РУ ДПСУ. 

«Схема була доволі простою, але стала актуальною після повномасштабного військового вторгнення рф та закриття повітряного простору України для цивільних перевезень. Посадовці контрольно-пропускного пункту умисно і безпідставно затягували проходження іноземцями митного та прикордонного контролю під час їх виїзду до Молдови: «ретельно» перевіряли документи, особисті речі, транспортні засоби тощо», – йдеться в повідомленні.  

Задокументовано декілька епізодів протиправної діяльності. Затриманий, про якого повідомила прокуратура, лише один з організаторів схеми. У нього виявлено значну суму готівки у різній валюті.

Правоохоронці провели низку обшуків в службових приміщеннях митного посту та відділу прикордонної служби, а також за місцями проживання фігурантів провадження.

Вирішується питання щодо затримання інших фігурантів за ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України та подальше повідомлення про підозри за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України. Тривають невідкладні слідчі дії для встановлення всіх учасників корупційної схеми.

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини правоохоронних органівБільше публікацій Новини правоохоронних органів »

3 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір