Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

До уваги корупціонерів: Скільки коштує та як виглядає VIP-камера в Одеському СІЗО

На тлі корупційних скандалів, що сколихнули країну в останні дні, голова Міністерства юстиції Денис Малюська нагадав про камери з підвищеним комфортом в СІЗО. Міністр зауважив, що за гроші можна навіть придбати «подарункові сертифікати» для друзів. Редакція «Антикорупційного виміру» вирішила дізнатися, скільки коштують VIP-камери на півдні та зокрема в Одесі.

У своєму дописі на Facebook Міністр юстиції повідомив, що люксові камери в слідчих ізоляторах можна оплатити через сайт онлайн будинку юстиції. Там же можна придбати абонементи для друзів у подарунок.

Так, згідно інформації з Мін’юсту, вартість комфортного перебування під вартою в ДУ «Одеський слідчий ізолятор» складає 985 грн на добу. 

Однак держава передбачила для «клієнтів» щось на кшталт акції чи знижки за передплату. Тобто вигідніше «знімати» камеру не подобово, а на довші терміни. Наприклад, купивши абонемент на тиждень, вартість якого складає 3502 грн, ви зможете зекономити майже 50% (484 грн). Вартість кожної доби складатиме лише 500 грн. А купивши абонемент на місяць (4093 грн), добова вартість складатиме приблизно 136 грн, що дорівнює знижці в 86%.

Для порівняння, ДУ «Миколаївський слідчий ізолятор» пропонує комфорт за 452 грн на добу. Тиждень в їхніх покращених камерах коштує 1540 грн, а місяць 3666 грн. Інших установ з хорошими умовами на півдні України немає.

Звісно ж, найдорожчими виявились столичні камери в ДУ «Київський слідчий ізолятор», де лише за добу затриманий має віддати 2000 грн. 

Найдешевше знімати VIP-камери в: 

  • Івано-Франківську – 290 грн/доба; 
  • Луцьку – 300 грн/доба; 
  • Чернівцях – 346 грн/доба;
  • місті Чортків (Тернопільська область) – 356 грн/доба.

Послугу можна замовити лише наперед. Однак є ризики, що клієнту не знайдеться камери, бо про наявність вільних місць знає лише керівництво СІЗО. 

«Оплата камери не означає, що ти туди попадеш. Розміщення в них відбувається за наявності місць. Але інформацією про наявність місць володіє лише адміністрація СІЗО. Від «клієнтів» СІЗО знаю, що інколи їм пропонують покращити умови за додаткову плату, окрім вже оплачених офіційно покращених умов. Тобто отримуючи відмову в розміщенні в платній камері захисник особи не може перевірити, чи є підстави для такої відмови, чи це примха адміністрації СІЗО», – прокоментував адвокат Олексій Єрмачков.

До того ж Мін’юст попереджає, що оплачену камеру можна отримати лише протягом 6 місяців. Якщо ж орендар з будь-яких причин не скористається платною послугою, гроші йому не повернуть. При оформленні платника зобов’язують вказати, що кошти за невикористані дні він доручає відправити до спеціального фонду держбюджету СІЗО в якості «благодійної допомоги». Без згоди на це СІЗО не надасть послугу.

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір