Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На Одещині тільки один старлінк купили через Prozorro

Одеська область посіла останнє місце в країні за таким показником, як купівля терміналів Starlink зі звітуванням на порталі Prozorro. 

Як повідомляє проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine, на Одещині з початку війни придбали лише один термінал Starlink. Обладнання купили для Департаменту ЖКГ та капітального будівництва Білгород-Дністровської міської ради. 

За результатами дослідження проєкту DOZORRO, загалом в Україні вже закупили 599 терміналів Starlink на понад 28 млн грн з бюджету. Найбільше придбали у Київській (158), Сумській (84), Дніпропетровській (73), Львівській (58) і Полтавській (57)  областях. 

«Ціна кожного терміналу коливалася від 13,4 до майже 70 тис. грн й залежала від дати замовлення (бо ціна на них упродовж року змінювалася), а також складових. У дорожчих закупівлях, окрім самих антен, були додаткові комплектуючі: роутери, маршрутизатори, кабелі та перехідники. Оскільки форма придбання  товарів, послуг та інших складових у закупівлях старлінків різна,  виокремити середні та найбільші ціни на них важко», — зазначають колеги.  

Найбільше старлінків — 100 на 5,7 млн грн — закупив «‎Укргазбанк». На другому місці Сумський міськвиконком, що придбав 60 терміналів за 2 млн грн.

Що ж стосується постачальників, то найбільше замовлення на 100 терміналів отримало ТОВ «Томкас». Це підряди від вже згаданого замовника, від «‎Укргазбанку». Виконком Сумської міськради замовив 60 старлінків у ФОПа (Олена  Моїсеєнко). Департаментом освіти і науки виконкому Криворізької міськради було замовлено 40 старлінків у ФОПа Олега Півня. 

Розпорядники бюджетних коштів знову не здивували — жоден зі старлінків за кошти бюджету не придбали напряму в компанії-виробника. Але цього разу у посадовців є поважна причина. Наразі неможливо оплачувати товар і послуги компанії на її умовах. Виробник не виставляє рахунків для юридичних осіб, тому купувати й оплачувати роботу старлінків можна лише через посередників. 

У дослідженні DOZORRO можна детально прочитати про те, що зараз відбувається з абонплатою за старлінки і чи є взагалі альтернатива цьому обладнанню.

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір