Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Нардепи хочуть обмежити доступ до судових рішень

Народні депутати України від партії «Слуга Народу» ініціювали проєкти законів, які передбачають обмеження доступу до судового реєстру та дозволяють не проводити запис судових засідань. Правозахисні та антикорупційні громадські організації виступають проти цих проєктів.

Про це стало відомо з заяви Центру прав людини «ZMINA».

За інформацією активістів, мова йде про проєкти законів №7033-д (обмеження доступу до судового реєстру) та №8359 (дозволяє не проводити запис судових засідань). Громадськість виступає категорично проти цих нововведень та закликає депутатів відхилити ці законопроєкти. Під відкритим зверненням до влади підписалися вже 50 найвпливовіших громадських організацій та ЗМІ України.

Активісти зазначають, що депутати хочуть обмежити доступ до судових рішень у справах, які становлять особливий суспільний інтерес. Мова йде про справи проти тих, хто несе загрозу основам нацбезпеки та інші справи щодо воєнних злочинів. Обмеження хочуть встановити на час дії воєнного стану та рік після його закінчення. Тобто українці не зможуть дізнатися, чи понесли покарання державні зрадники, колаборанти, посібники окупантів тощо. 

«Вважаємо, що запропоновані цими законопроєктами зміни становлять небезпеку непропорційного обмеження доступу суспільства до важливої інформації, праву на справедливий суд, створять колізії із вимогами законодавства та суперечать цінностям демократичного суспільства», – зазначають в Центрі прав людини «ZMINA».

Редакція «Антикорупційного виміру» також підтримує заклик до влади та виступає проти приховування інформації від суспільства. Приховування значним чином ускладнить моніторинг судових рішень для всіх нас і сприятиме розвитку корупції.

Зауважимо, що ініціаторами законопроєктів є:

Маслов Денис Вячеславович (СН)

Калаур Іван Романович (СН)

Стефанчук Микола Олексійович (СН)

Бабій Роман Вячеславович (СН)

Божик Валерій Іванович (СН)

Гунько Анатолій Григорович (СН)

Павліш Павло Васильович (СН)

Ватрас Володимир Антонович (СН)

Фріс Ігор Павлович (СН)

Дирдін Максим Євгенович (СН)

Васюк Олександр Олександрович (СН)

Пузанов Олександр Геннадійович (ОПЗЖ)

Присутність нардепа Олександра Пузанова в переліку ініціаторів є дуже показовою. На сайті «Чесно» він значиться у переліку «зрадників» через його звинувачення української влади у війні та виправдовування рф. Пузанов також наявний в базі «Миротворець», бо самовільно залишив місце служби під час нападу рф. ЗМІ повідомляли, що він завчасно вилетів у Доху (ОАЕ).

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір