Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Штраф замість п’яти років з конфіскацією майна: Хабарник пішов на угоду зі слідством

Інспектор прикордонної служби, обвинувачуваний в тому, що за гроші хотів допомогти ухилянту незаконно перетнути кордон, пішов на угоду зі слідством, визнавши себе винним. Завдяки цьому, хабарник замість п’яти років за ґратами з конфіскацією всього майна отримав покарання у виді позбавлення волі з іспитовим строком на один рік, штраф у розмірі 68 тисяч гривень та зобов’язання сплатити 15 668 гривень судових витрат, пов’язаних з проведенням експертиз.

Як випливає з тексту вироку суду, чоловік проходив службу за мобілізацією і мав звання старшого сержанта. Він обіймав посаду інспектора прикордонної служби 3 категорії групи інспекторів прикордонного контролю. Наприкінці вересня минулого року він запропонував ухилянту заплатити 1800 доларів за поради та вказівки щодо оптимального та безпечного перетину кордону. 

«27.09.2022 р. приблизно о 03.00 год., перебуваючи у міжнародному пункті пропуску «Орлівка», встановивши відсутність законних підстав у ОСОБА_6 для перетину державного кордону України, повідомив останньому про можливість перетину кордону та вибуття за межі України за його сприяння», – йдеться в документі. 

Він обіцяв за гроші надати інформацію щодо безпечного часу, місця, способу та маршруту руху через державний кордон України в Республіку Молдову. Також мав намір розповісти про наявність або відсутність нарядів в межах відповідальності відділу прикордонної служби «Рені» і обіцяв не вживати заходів щодо припинення правопорушення та не здійснювати адміністративного затримання. 

Для отримання грошей обвинувачуваний залучив посередника. Матеріали щодо посередника виділені в окреме провадження. Також до справи був залучений чоловік, який мав переправити «клієнта» через кордон.

Після отримання хабаря прикордонник був затриманий правоохоронцями. Він повністю визнав свою провину та пішов на угоду з заступником керівника Білгород-Дністровської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері. Суд затвердив угоду. 

Також суд вирішив повернути гроші, вилучені як речовий доказ, ухилянту, який хотів незаконно перетнути кордон. Про можливість притягнення його до відповідальності в тексті документа нічого не сказано. 

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір