Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На Одещині викрили організаторку схеми з привласнення державної бази відпочинку

Слідчі Одеської поліції спільно з працівниками Служби безпеки України розкрили оборудку по заволодінню державним нерухомим майном. Мова йде про привласнення бази відпочинку АТ «Укрпошта» в курортному селищі Затока. Учасникам схеми загрожує до 12 років в’язниці з конфіскацією майна. Про це повідомляє пресслужба ГУНП в Одеській області.

За даними слідчих поліції, злочинне угруповання на чолі з 41-річною одеситкою заволоділо держмайном  на березі Чорного моря вартістю понад 10 мільйонів гривень. Вони, на думку правоохоронців, шахрайським шляхом привласнили та легалізували земельну ділянку разом з базою відпочинку в Затоці.

Відомо, що організаторка злочинної схеми тривалий час працювала у галузі права на одному з підприємств. Слідчі вважають, що вона планувала свій злочин ще з 2019 року. Жінка мала намір заволодіти однією з баз відпочинку, що належала АТ «Укрпошта» та землею під нею. Ділянка перебувала в комунальній власності Кароліно-Бугазької ОТГ.

Для реалізації задуму організаторка створила злочинну групу включила своїх підлеглих, знайомих та родичів. Дехто з них був повністю посвячений в плани, а дехто – частково. 

До 2020 року оборудка з нерухомістю була реалізована. Як з’ясували правоохоронці, державну нерухомість оформили на підставну особу по підробним документам. Також спільники забезпечили внесення несанкціонованих змін до Державного реєстру прав на нерухомість. Так майно стало належати підконтрольній злочинному угрупуванню особі.

Коли всі необхідні документи було сфальсифіковано, підозрювані використали їх як підставу для силового захоплення об’єкта. Законних власників бази відпочинку примусово було виселено з території. Надалі угрупування заробляло гроші, надаючи комерційні послуги на базі. 

«Наразі за наявністю достатньої доказової бази правоохоронці повідомили організаторці та її підлеглому про підозру у заволодінні чужим майном та придбанні права на майно шляхом обману, вчиненому організованою групою, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, в особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України), у видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесенні до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, що спричинило тяжкі наслідки, вчинених організованою групою (ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 366 ККУ) та у набутті, володінні, використанні, розпорядженні майном, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, у тому числі вчиненні правочину з таким майном, якщо ці діяння вчинені особою, яка знала, що таке майно прямо чи опосередковано, повністю чи частково одержано злочинним шляхом, вчинене організованою групою в особливо великому розмірі (ч. 3 ст. 209 ККУ)», – повідомляють в поліції.

Крім того, організаторку підозрюють у підробленні документів та у використанні завідомо підроблених документів.

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір