Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Журналісти виявили приховані статки одеського віцемера

Заступник одеського мера Геннадія Труханова Павло Вугельман офіційно живе дуже скромно. Однак, журналістка Олеся Баранцевич виявила у чиновника не аби які приховані статки. Миколаївський центр журналістських розслідувань Nikcenter опублікував велике розслідування, текст якого ми наводимо повністю:

Серед підозрюваних у гучній справі про розкрадання бюджетних мільйонів при придбанні будівлі заводу «Краян» – заступник міського голови Одеси. Офіційно віце-мер Павло Вугельман живе дуже скромно: не має жодної нерухомості та навіть власного авто. Та, як зʼясував Nikcenter, зовсім інша справа – його родичі, які обзавелися елітним майном у найдорожчих новобудовах Одеси. Апартаменти в одній із них, як вважають антикорупційні органи, колеги Вугельмана отримували в якості хабарів.

Квартири від Галантерника

Житловий комплекс «Грінвуд», розташований на Французькому бульварі в Одесі, – одна із найдорожчих новобудов міста преміум-класу. Жителі «Грінвуда» разом з апартаментами отримують закриту територію з басейном та власний, обмежений для простого люду, вихід до моря та «Траси здоровʼя».

Престижний ЖК «Грінвуд» в Одесі

«Ваш день буде починатися з неймовірного вигляду з вікна, виходячи на балкон, ви зможете відчути чисте морське повітря. Екологічно чиста зона, де немає промислових підприємств, – це краще місце, в якому будуть рости ваші діти. Всім жильцям комплексу буде відкритий доступ до ботанічного саду, розташованого поряд», – обіцяють в оголошенні з продажу квартир у «Грінвуді».

Раніше журналісти Nikcenter, аналізуючи виплати, отримані Одеським міським головою та його заступниками із бюджету під час повномасштабної війни, звернули увагу на відсутність майна в родини Павла Вугельмана. Це виглядало непереконливо, зважаючи на те, який спосіб життя демонструвала в соціальних мережах його дружина Вікторія. Тоді ж журналісти звернули увагу на будівлю, яка часто зʼявлялася в Інстаграмі Вікторії Вугельман. Ця будівля – житловий комплекс «Грінвуд».

Фото з Інстаграм Вікторії Вугельман

Nikcenter зʼясував, що, попри відсутність майна у самого чиновника та його найближчих родичів, елітною нерухомістю володіють рідні його дружини. Згідно з даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, тещі Вугельмана Оксані Ярмоленко з березня 2019 року належить квартира в елітному ЖК «Грінвуд» на 107 кв. м. Вартість нових апартаментів у цьому житловому комплексі з аналогічною площею сягає близько 10 млн грн.

На бабусю дружини чиновника Зою Ярмоленко записані ще дві квартири в «Грінвуді» – на 193 та 159 кв. м, – які були оформлені на неї в один день у травні 2018 року. Наразі вартість апартаментів у цьому ЖК з такою площею становить близько 20 млн грн. Трохи згодом, у жовтні 2018-го, Зоя Ярмоленко придбала у «Грінвуді» ще два паркомісця.

Житловий комплекс на березі моря – не лише одна із найдорожчих новобудов Одеси. На місці цього ЖК преміум-класу, за даними Державної архітектурно-будівельної інспекції, мав бути оздоровчий комплекс. Натомість тут «виріс» елітний будинок: його повʼязують із Володимиром Галантерником, відомим бізнесменом, якого називають «тіньовим власником Одеси».

«Грінвуд» фігурує в гучному кримінальному провадженні НАБУ щодо злочинної організації в Одеській міській раді, нібито створеній Галантерником. Детективи вважають, що чиновники Труханова отримували хабарі у вигляді апартаментів у «Грінвуді» або знижок на них. Зокрема, йдеться про керівницю юридичного департаменту Одеської міської ради, на матір якої у цьому ЖК записана квартира на 164 кв. м. Серед підозрюваних – і ще один заступник Труханова, родина якого також має апартаменти у «Грінвуді». За даними детективів, віце-мер отримав неправомірну вигоду у вигляді 2,8 млн грн знижки на апартаменти.

Саме у цьому ЖК раніше мешкав і сам Володимир Галантерник: за повідомленнями місцевих медіа, правоохоронці, які прийшли до нього із обшуками у новий ЖК на Французькому бульварі, застали бізнесмена вдома.

«Аркадія» і не тільки

«Грінвуд» – не єдина новобудова Одеси, яку вподобали родичі віце-мера Вугельмана. Загалом на матір та бабусю Вікторії Вугельман записані 11 обʼєктів нерухомості, розташованих в Одесі та області. Переважно йдеться про квартири у найсвіжіших житлових комплексах міста.

Клубний будинок «Пʼєр»

У клубному будинку «Pierre», розташованому в Успенському провулку, родина Вугельмана придбала дві квартири на 59 та 29 кв. м.

«Клубний будинок Pierre будують у центральній історичній частині Одеси. Комплекс розташований у пішому доступі від Дерибасівської, в оточенні пам’яток архітектури та улюблених місць прогулянок туристів і мешканців міста”, – описують цей комплекс забудовники.

Житло ввели в експлуатацію наприкінці 2021 року, і майже одразу власницями двох квартир у ньому стали родички Вугельмана. Квартири із приблизно такою ж площею у клубному будинку «Pierre» продають за цінами від 2 до 3 млн грн.

В іншому елітному ЖК – «Новій Аркадії», розташованому поблизу відомого пляжу, Оксана та Зоя Ярмоленко на двох володіють двома квартирами. На тещу чиновника записана одна квартира на 158 квадратів та ще половина квартири на 123 кв. м, друга частина якої належить бабусі Вікторії Вугельман. Житло із такою ж площею в цьому ЖК на літо 2023 року оцінюють приблизно в 5 млн грн.

ЖК «Нова Аркадія»

Наприкінці 2020 року Оксана Ярмоленко стала власницею ще однієї квартири. У ЖК «Чотири сезони», розташованому на проспекті Гагаріна, жінка придбала житло на 70 кв. м. Квартири в цій новобудові із такою площею наразі також коштують близько 5 млн грн.

Житловий комплекс «Чотири сезони»

Цей житловий комплекс збудувала компанія, яка, за даними ЗМІ, також входить до орбіти Галантерника. «У кроці від центру та близько до моря», – описує розташування цього ЖК компанія «Будова».

Крім всього перерахованого майна, бабуся Вікторії Вугельман також має у власності земельну ділянку для ведення сільського господарства на Одещині, а її донька, теща чиновника, – на Чернігівщині.

Згідно з даними реєстру МВС, Оксана Ярмоленко їздить на елітному Land Rover Range Rover Sport 2019 року, який наразі коштує в середньому 3 млн грн. Та, судячи із соцмереж дружини заступника міського голови Одеси, автівкою матері часто користується сама Вікторія.

Фото з Інстаграм Вікторії Вугельман

Журналістам Nikcenter не вдалося встановити, що все це майно насправді належить віце-меру Павлу Вугельману. Проте, судячи із великої кількості світлин у соцмережах його дружини Вікторії, можемо припустити, що житлом у «Грінвуді» користується їхня родина. Жодного іншого майна у родини Вугельмана офіційно немає, а сам він, його батьки, дружина та троє дітей були прописані в одній квартирі, користування якою Вугельман тривалий час декларував.

Nikcenter звернувся до віце-мера із питанням про те, чи відомо йому про джерела фінансування таких дороговартісних покупок його родичів та чи має він відношення до цього майна.

«Ні, мені невідомо, з яких саме джерел було придбано квартири Ярмоленко Оксаною та Ярмоленко Зоєю. Але відомо, що родичі дружини мають успішний бізнес, яким вони володіють десятки років, в тому числі за кордоном. Але я наполегливо підкреслюю, що на придбання цієї нерухомості мої кошти не використовувались», – повідомив чиновник у відповіді на запит Nikcenter.

Також чиновник наголосив, що зазначене майно він і його родина не використовують.

Звідки гроші?

Приблизна загальна вартість всіх квартир, які офіційно належать Оксані та Зої Ярмоленко, становить близько 70 млн грн. Та, судячи із того, що надуспішного бізнесу жінки не мають, виникає питання щодо походження коштів, за які все це «добро» було придбано.

За даними аналітичної системи YouControl, матір Вікторії Вугельман Оксана Ярмоленко офіційно володіла бізнесом лише два роки. У 2012-му жінка відкрила ФОП, основним видом діяльності якого був продаж одягу та взуття. Вже у 2014-му теща одеського чиновника вирішила припинити підприємницьку діяльність. Відтоді жодної інформації про володіння нею бізнесом у реєстрах не зʼявлялося.

Зоя Ярмоленко та Вікторія Вугельман. Фото з Інстаграм дружини чиновника

Дещо успішнішою бізнесвумен виявилася бабуся Вікторії Вугельман, 69-річна Зоя Ярмоленко. До 2016 року жінка була серед засновників одеського ТОВ «Комунтранс Груп», яке займається наданням майна в оренду.

Ще раніше, до 2014 року, Зоя Ярмоленко рахувалася керівницею Благодійного фонду «Здорові жінки», який у подальшому перейменували у Благодійний фонд «Фонд розвитку туризму міста Одеси». Обидві компанії цікаві тим, що мають безпосереднє відношення до міського бюджету. Вже після призначення Павла Вугельмана на посаду віце-мера обидві компанії змогли викупити кілька обʼєктів комунального майна.

Згідно з розпорядженням Геннадія Труханова від жовтня 2016 року, ТОВ «Комунтранс Груп» отримало в оренду майже на 3 роки нежилі приміщення першого, другого і третього поверхів та підвалу по вулиці Буніна, 40. На 2023 рік приміщення загальною площею 893,3 кв. м вже перебуває у приватній власності фірми. Не зупинило чиновників та «благодійників» від приватизації будівлі і те що, вона має статус памʼятки архітектури. Це – Прибутковий будинок Ушера Гершковича Ландесмана кінця 1890-х років, збудований у стилі необароко.

У 2017 році видання «Інтент» аналізувало, кому Одеська міська рада надавала в оренду та під приватизацію комунальну власність громади. Тоді журналісти виявили, що і БФ «Здорові жінки» отримав право на викуп тоді ще комунального приміщення площею 192 кв. м.

Крім того, у 2014 році Благодійний фонд «Здорові жінки» отримував фінансування на реалізацію соціальних проєктів з профілактики ВІЛ, СНІД та наркоманії.

Наразі Зоя Ярмоленко не має власного бізнесу та не рахується серед засновників будь-яких компаній чи благодійних фондів.

Журналісти Nikcenter намагалися поставити жінці питання щодо її майнового стану та джерел фінансування придбаної нерухомості. Отримати відповіді телефоном не вдалося.

Приховати нажите

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура вважають, що заступник Геннадія Труханова міг бути причетним до розкрадання бюджетних коштів Одеси при придбанні будівлі заводу «Краян» за завищеною ціною. За словами одного з детективів, який вів цю справу, роль чиновника полягала у здійсненні обгрунтування купівлі заводу та підготовці для депутатів міськради доповідної записки, у якій були недостовірні дані щодо доцільності такого придбання. Зокрема, за оцінками НАБУ, депутатів Одеської міської ради ввели в оману щодо стану будівлі, яка на момент купівлі була непридатною для використання.

Цікаво, що у 2018 році, коли відбувалися перші слухання по справі «Краян», Павло Вугельман офіційно мав у власності майно. Чиновник декларував невелику квартиру в Одесі, а до того – ще й дорогу автівку Mercedes-Benz.

У лютому та травні 2018 року прокурори САП та детективи НАБУ клопотали про арешт майна віце-мера, із чим тоді погодився суд, задовольнивши клопотання в повному обсязі. Та згодом, після того, як Малиновський районний суд Одеси виправдав всіх фігурантів справи, арешт з їхнього майна був знятий. Відтоді у власності Павла Вугельмана немає нічого. Згодом антикорупційні органи домоглися повторного розгляду справи «Краян» вже у Вищому антикорупційному суді.

У відповіді на запит журналіста Nikcenter пресслужба САП підтвердила: дорогими квартирами в одеських новобудовах користується і сам Павло Вугельман. Проте про арешт вже цього майна родини посадовця прокурори не просили.

«Під час досудового слідства САП та НАБУ також проаналізували наявність майна, яке перебуває у використанні згаданої у вашому запиті особи, але належить близьким його родичам. За результатами проведеного аналізу та зважаючи на результати слідства, підстав для арешту цього майна не було виявлено», – повідомили в антикорупційній прокуратурі.

Майно Павла Вугельмана вже було під арештом раніше, а нерухомість, що перебуває у власності трьох його колег – віце-мерів Олега Бриндака і Світлани Бедреги, а також колишнього заступника Труханова Михайла Кучука – заарештована за рішенням ВАКС в рамках іншого корупційного провадження і може бути конфіскована. Відтак, можна припустити: записуючи елітне майно в одеських новобудовах на родичів дружини, Павло Вугельман міг не лише уникати декларування, а й рятувати нажиту непосильною працею нерухомість від антикорупційних органів.

За словами юриста Центру протидії корупції Романа Колюхова, українські посадовці та політики нерідко мають заможних родичів, тоді як самі в своїх деклараціях показують досить скромне життя.

«З моніторингу декларацій майнового стану часто можна зробити висновок, що окремі службові та посадові особи в Україні мають переважно офіційні доходи та незначну кількість майна, що цілком відповідає рівню їхнього офіційного доходу. Разом з тим, їхні близькі родичі часто володіють значними статками», – говорить експерт.

За словами юриста ЦПК, Павло Вугельман завдяки оформленню майна на родичів дружини дійсно міг уникати уваги до нього з боку антикорупційників.

«Враховуючи те, що процедура накладення арешту на майно третіх осіб значно складніша, аніж процедура накладення арешту на майно підозрюваного, обвинуваченого чи засудженого, можна припустити, що Вугельман переоформив право власності на зазначене майно на своїх близьких родичів з мотивів захисту зазначеного майна від арешту», – припускає Роман Колюхов.

Наразі Вищий антикорупційний суд продовжує розглядати справу «Краян», у якій фігурують і сам одеський міський голова, і його заступник. Можливо, згодом предметом розгляду стане і доволі підозріле збагачення членів родини віце-мера, яке, вочевидь, не відповідає їхнім офіційним доходам.

Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »
Більше публікацій Статті колегБільше публікацій Статті колег »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір