Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На Одещині виявили закупівлі товарів у агресора через фірму, яку нагородив президент

Слідче управління поліції Одеської області розслідує справу про зловживання владою співробітниками цілої низки комунальних підприємств. Йдеться про ігнорування заборони закупівлі товарів з російської федерації та білорусі. Правоохоронці вважають, що до цього причетна фірма, власник якої отримав відзнаку «За оборону України» від президента Зеленського.

Правоохоронці виявили на Prozorro цілу низку закупівель нібито білоруських тракторів за кошт бюджету. Прокуратура та поліція вважають, що службові особи сімох комунальних підприємств порушували законодавство та зловживали владою при здійсненні публічних закупівель.

В одній з ухвал на проведення огляду, співробітник відділу особливо тяжких злочинів мотивував справу порушенням службовцями вимог бюджетного законодавства, у тому числі заборону здійснення публічних закупівель товарів, які виготовлені в рф чи білорусі. Ця заборона Кабінету Міністрів України № 1178 діє ще з жовтня 2022 року. Однак за даними слідства, чиновники з Одещини її ігнорували.   

Редакція «Антикорупційного виміру» зʼясувала, що до переліку потрапили здебільшого комунальні підприємства Подільського та Одеського районів. Зокрема, з матеріалів справи ми з’ясували, що білоруський трактор МТЗ 82.1 за 864 000 гривень в березні 2023 року придбало КНП «МОК «Чиста громада» Подільської міськради.

Також поліція виявила подібну закупівлю, яку провело в травні Комунальне підприємство «Дельта» села Болгарка під Одесою.

Крім того, після введення в дію заборони, білоруські трактори купували для КП «Красноокнянський Комунальник» в смт Окни та чиновники Іванівської селищної ради в Одеській області.

Найцікавішим є те, що продавцем, який фігурує в цій справі, є компанія ТОВ «Техноторг» Ігоря Калюжного. У квітні 2023 року він отримав відзнаку «За оборону України» від президента України Володимира Зеленського. Вручення цієї нагороди відбувалося під стінами Одеської обласної військової адміністрації.

І ось, за три місяці після цього Одеська прокуратура ініціювала відкриття поліцією кримінальної справи, в якій фірма фігурує як продавець товарів держави-агресора.

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір