Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Двом херсонським ексчиновницям оголосили підозру за розтрату 1,4 млн грн під час окупації

Працівники ДБР повідомили про підозру двом колишнім чиновницям Херсонської міської ради, які під час окупації міста нараховували собі незаконні премії. Йдеться про колишню очільницю Департаменту розвитку об’єктів комунальної власності у Херсоні Алісу Вербицьку та колишню головну бухгалтерку цієї установи Світлану Медведкову. 

Слідчі встановили, що за 8 місяців 2022 року такими діями вони завдали збитків бюджету Херсона на суму 1,4 млн гривень.

Аліса Вербицька як директорка департаменту та Світлана Медведкова — начальниця відділу обліку — мали доступ до відповідного програмного забезпечення, а під час окупації Херсону вирішили скористатися ситуацією та різко підвищити собі зарплати, повідомляють у ДБР. Порушуючи законний порядок преміювання, вони самі нараховували собі заробітні плати, які іноді перевищували встановлені більше, ніж в 10 разів.

До прикладу, за квітень 2022 року очільниця департаменту замість 17 тис. 388 гривень отримала 199 тис. 897 гривень. Її підлегла за квітень 2022 року отримала 151 тис. гривень, що в 14 разів більше максимально визначеної суми. Такі «бонуси» керівниця департаменту та головбух самостійно сплачували собі до серпня 2022 року. 

Аліса Вербицька

Світлана Медведкова

Аліса Вербицька очолювала Департамент з червня 2021 року, а до того керувала управлінням комунальної власності (назву структури змінювали) — з червня 2017 року. Тобто фактично керувала структурою саме з 2017 року. До цього була начальницею управління транспорту, відділу держаної реєстрації, а з 2010 до 2015 року — депутаткою Херсонської міської ради від партії «Сильна Україна». Входила при цьому до складу фракції «Партії регіонів». У 2015 році балотувалась до Херсонської міської ради від політичної партії «Наш край», але обрана не була. У скликанні 2015 — 2020 рр. у міській раді від «Нашого краю» депутатом був Володимир Сальдо, який наразі «очолює» Херсонську область від окупантів. А у 2016 році Херсонську обласну організацію цієї партії очолив Віталій Булюк, якого також підозрюють у вчиненні державної зради — він очолив окупаційну «митницю» на Херсонщині. 

Із Алісою Вербицькою у Херсоні за часів її керування міською комунальною власністю були пов’язані кілька скандалів, зокрема — з приватизацією об’єктів комунальної власності, серед яких були і приміщення міських бібліотек: у 2020 році замість розглянутих депутатами під час комісій 12 об’єктів комунальної власності на приватизацію хотіли віддати 87 об’єктів. Зрештою, зробити це не вдалось. 

Загалом, за версією слідства, з січня по серпень 2022 року керівниця департаменту отримала 616 тис. 135 гривень зарплатні, а її підлегла-спільниця – 565 тис. 659 гривень. Усі гроші надійшли на їхні зарплатні картки. З врахуванням зайвого нарахування та сплати ЄСВ місцевому бюджету Херсонської міської територіальної громади завдано матеріальних збитків на загальну суму 1,4 млн гривень.

Медведкову офіційно звільнили у серпні 2022 року, а Вербицьку — 6 вересня 2022 року. Де перебувала Вербицька, протягом довгого часу відомо не було, однак, в ДБР повідомляють, що обидві фігурантки перебувають на непідконтрольній Україні території. При цьому, вже у червні 2022 року Медведкова активно співпрацювала з росіянами та очолила зрештою окупаційну службу зайнятості. Підозру у вчиненні державної зради Медведковій оголосили у грудні 2022 року. 

Тепер двом ексчиновницям повідомили про підозру у привласненні та розтраті чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 191 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

Більше публікацій Новини правоохоронних органівБільше публікацій Новини правоохоронних органів »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

3 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір