Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Таємні укриття: В Одесі чиновники заплатять 9,3 млн фігуранту справи про розкрадання

Центр фінансування закладів освіти в Хаджибейському районі Одеси заплатить понад 9,3 мільйона гривень з бюджету за черговий «таємний» ремонт укриттів. Виконавця робіт ТОВ БК «Мега шаг» призначили без використання електронної системи Prozorro. Редакція «Антикорупційного виміру» зʼясувала, що ця фірма нещодавно зацікавила правоохоронців, які вважають її причетною до розкрадання грошей на ремонтах. 

Комунальна установа «Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Малиновського району міста Одеси» постфактум опублікувала на Prozorro результати проведеної закупівлі. Йдеться про капітальний ремонт підвальних приміщень, а саме захисної споруди цивільного захисту-укриття.

Де саме проведуть роботи – невідомо. Чиновники приховали адресу навчального закладу. Договір підряду та кошторис з переліком робіт співробітники комунальної установи теж не опублікували. А отже неможливо перевірити, чи якісно буде проведений ремонт. Без втручання правоохоронців чи інших посадовців платники податків не зможуть дізнатися чи проведуть той ремонт взагалі.

Відомо лише, що «переможцем» в неконкурентній «запеклій боротьбі» призначили ТОВ «Будівельна компанія «Мега шаг». Фірмі заплатять майже 9,34 мільйона гривень за ремонт. 

За даними аналітичної платформи YouControl, єдиним власником і одночасно директором БК «Мега шаг» є Вадим Малиновський з селища Радісне в Авангардівській ОТГ. Статутний капітал фірми складає всього лише 5000 гривень. Відомо, що фірма активно заробляє на бюджеті з 2017 року. За цей час фірма отримала 30 підрядів на загальну суму 129,3 мільйона гривень. Майже всі вони були від Одеської міськради.

Вадим Маліновський окрім компанії «Мега шаг» також мав ФОП, через який отримував підряди. За 2018-2019 роки він переміг у 19 закупівлях, вартість яких досягла 8,85 мільйона. Здебільшого це були підряди від департаменту ЖКГ Одеської міськради. Наразі діяльність цього ФОПа припинено. В Біляївській виконавчій службі на ньому «висить» солідний податковий борг – 415 тисяч гривень. 

В судовому реєстрі міститься інформація про те, що одеська ДПС повідомила в прокуратуру про ознаки розкрадання бюджетних коштів посадовими особами БК «Мега шаг». В матеріалах кримінальної справи №42023160000000045, відкритої на початку цього року, йдеться про те, що керівництво фірми в період воєнного стану, заволоділо коштами державного та місцевого бюджету. Слідчі виявили штучно завищену вартість товарів начебто закуплених для будівельно-монтажних робіт та послуг.

Слідчі та працівники ДПС виявили підозрілі покупки фірми у ТОВ «Олімп Інк». Нібито фірма для виконання підрядів купувала за бюджетні кошти змішувальні крани, покриття для підлоги ПВХ та поліестер покритий поліуретаном в дуже великих обʼємах, яких у продавця не було за документами. До того ж «Олімп Інк» на той момент вже було віднесено до ризикових платників податків через підозру в участі у схемах.

Пізніше кіберполіція зʼясувала, що БК «Мега шаг» подавала податкову звітність з підвального приміщення на Старопортофранківській, 31. Власником підвалу площею 43,2 кв.м є ПП «Адіміона» Ліни Котенко та Людмили Алексєєвой. В ході обшуків там знайшли документи підрядника.

Інші контрагенти БК «Мега шаг» теж мають сумнівну репутацію. Наприклад ТОВ «Медіа Імпакт» наразі намагається визнати себе банкротом. Причина, ймовірно, у десятках кримінальних справ та позовах щодо майна компанії. Приблизно так само погано йдуть справи й у ТОВ БК «Альянс-строй».

Ще один цікавий факт про «Мега шаг»: у 2016-2018 роках колишня директорка Департаменту капітального будівництва та дорожнього господарства Одеської облдержадміністрації Любов Данелія вказувала, що отримує дохід від компанії «Мега шаг». На той час фірма належала її чоловіку, а вона була директоркою.

Вищевказане дає привід для сумнівів, що фірма з «досвідом», як у «Мега шаг» здатна без проблем зробити ремонт в шкільному укритті. Йдеться про безпеку дітей під час війни. А те, що чиновники приховують, де і на що саме витратять кошти платників податків, прикриваючись війною, лише збільшує ймовірність корупційного злочину. Тим більше, що всі адреси захисних споруд міста опубліковані на офіційному сайті міськради та не є таємницею, на відміну від витрат на їхні ремонти.

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

6 коментарів

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір