Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Помер ексочільник Херсонської ОВА, підозрюваний в шахрайстві: поліція каже про самогубство

17 вересня стало відомо про раптову смерть ексголови Херсонської ОВА Геннадія Лагути. Подробиці не розголошували. Однак станом на зараз відомо, що відкрите провадження з поміткою «самогубство». За даними джерел «Антикорупційного виміру», це була не перша спроба Геннадія Лагути вкоротити собі віку. Також відомо про те, що померлий прийняв смертельну дозу препаратів. Саме тому його начебто й не змогли врятувати, коли знайшли ще живим.

Про зникнення Геннадія Лагути його дружина повідомила поліцію 13 вересня. 

Наразі стало відомо, що поліція відкрила кримінальне провадження за статтею «Умисне вбивство» з додатковою кваліфікацією самогубство, повідомляє «Суспільне Херсон». 

«16 вересня його знайшли у Солом’янському районі біля гаражних приміщень. За цим фактом було відкрите кримінальне провадження за статтею «Умисне вбивство» з додатковою кваліфікацією самогубство. Зараз триває досудове розслідування, наші слідчі розглядають усі версії скоєного і встановлюють деталі, свідків та очевидців поді», — розповіла Суспільному начальниця відділу комунікації поліції Києва Юлія Гірдвіліс.

Геннадій Лагута керував Херсонською областю з жовтня 2021 року по червень 2022. Звільнився за власним бажанням. 

Перед призначенням Головою Херсонської ОДА Лагута балотувався у народні депутати від «Партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!» Однак, зняв свою кандидатуру перед виборами – і останні виграв тодішній в.о. Голови Херсонської ОДА Сергій Козир. Лагуту ж призначили керувати областю. 

23 — 25 лютого 2022 року Геннадій Лагута виступав на брифінгах щодо безпекової ситуації на Херсонщині, але після цього зник з інформаційного поля майже на два місяці. За це його неодноразово піддавали критиці місцеві мешканці: не було жодної комунікації з представниками ОДА, яка стала ОВА.

У лютому 2023 року СБУ оголосило підозру Геннадію Лагуті у шахрайстві. За матеріалами слідства, Лагута незаконно заволодів майном. Йдеться про автомобіль, який під час повномасштабного вторгнення йому надали у тимчасове безоплатне користування, а він вирішив переоформити його на себе.

«Слідство стверджує, що навесні 2022 року чиновник звернувся до місцевої підприємниці з проханням надати йому позашляховик у безоплатне користування “для службових цілей”. Маючи бажання допомогти, жінка погодилася виділити йому транспортний засіб. У липні 2022 року посадовець скористався її відсутністю в Україні та отримав від нотаріуса довіреність, яка уповноважила його розпоряджатися цим авто. Далі посадовець «продав» цей автомобіль своєму підлеглому – керівнику патронатної служби Херсонської ОВА, а на наступний день той «перепродав» його своєму керівнику назад».

Підозра оголошена за двома статтями ККУ: ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів); ч. 4 ст. 190 (шахрайство).

Останнім часом ця справа розглядалась у цивільному провадженні. Лагута довго перебував у лікарнях і розгляд справи відкладали. 

Читайте також: Люстрованого митника з Херсону, повернутого на посаду судом, звинувачують у державній знаді

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір