Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Хто підозрюваний: Подробиці справи про привласнення 2 мільйонів на ковідній закупівлі

Правоохоронці повідомили про вручення підозри керівнику одного з управлінь Одеської міської ради в привласненні 2 мільйонів гривень. «Антикорупційний вимір» з’ясував, про яку справу йдеться та хто може бути в ній підозрюваним, коли розпочали провадження і що вже встигли зробити слідчі. 

Нагадаємо, в поліції розповіли про  привласнення і розтрату майна шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах у складі організованої групи. Мова йде про купівлю медичних генераторів кисню для потреб Одеської міської лікарні №8. 

В новині правоохоронців мова найімовірніше йде про очільника Управління капітального будівництва ОМР Бориса Панова. Саме УКБ ОМР здійснювало схожі закупівлі для Міської клінічної лікарні №8. Таких закупівель провели дві, однак тільки одна з них потрапила в документи, опубліковані в єдиному державному реєстрі судових справ.  

Це закупівля, проведена восени 2021 року – «Реконструкція системи киснепостачання з встановленням кисневих станцій КНП «Міська лікарня №8» Одеської міської ради за адресою: м. Одеса, вул. Фонтанська дорога, 110». Підрядником в ній обрали ТОВ «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «АНТАРО БІЛД». 

З гідно з даними порталу закупівель Prozorro, ПДВ в межах цього договору заплатили вдвічі менше, ніж вказано в повідомленні поліції.   

Договір про реконструкцію цікавий тим, що уклали його 19 жовтня, а оплатили повністю 30 листопада. 

При цьому, згідно з додатками до договору, у 2021 році підрядник мав витратити два місяці тільки на укладання фундаментних плит, а решта робіт була розписана на 2022 рік. Роботи мали тривати до кінця 2022 року і оплачуватися після виконання. 

Однак, вже через два місяці посадовці повністю оплатили контракт. Було укладено 2 додаткові угоди. В Другій додатковій угоді графік виконання сильно змінився: 

Вочевидь, вся реконструкція звелася до постачання обладнання. 

Як свідчать судові ухвали, провадження розпочали тільки у липні поточного року. Слідчі вже тричі отримували дозволи на доступ до речей та документів, які можуть бути речовими доказами у справі. 

Відповідно до ухвал, слідчі спочатку підозрювали, що посадові особи постачальника внесли до офіційних документів, а саме актів форми КБ-2в, КБ-3, завідомо неправдиві відомості, під час виконання договору про закупівлю підрядних робіт за державні кошти № 76-21/П від 23.11.2021. 

Згідно з даними аналітичної платформи YouControl, фірма «Антаро Білд» працює вже майже 10 років. Її керівником є Євген Таращан. Власником будівельної фірми зі статутним капіталом 400 тисяч гривень також є цей 26-річний юнак. Він також є власником і керівником фірми «Роял Прайд», яка займається дослідженням кон’юнктури ринку та виявленням громадської думки паралельно з ремонтом суден та човнів, геодезією, інжинірингом та рекламою в Київській області. 

Згідно з трудовою книжкою пана Таращана, фірма «Антаро Білд» – його перше робоче місце. Директором він став у 24 роки. 

«Антаро Білд» уклало з розпорядниками бюджетних коштів 51 угоду на понад 155 мільйонів гривень за роки свого існування. Під керівництвом Євгена Таращана – 25 угод на понад 123 мільйони. До цього нового власника фірмою володіла турецька компанія, до цього — кияни.  Якийсь час співвласницею фірми одночасно з Євгеном Таращаном була громадянка Молдови. 

Зауважимо, що ремонтом кисневих станцій ТОВ «БК «Антаро Білд» опікувалося  не тільки у Міській клінічній лікарні №8. На рахунку компанії реконструкція систем постачання кисню в Овідіопольській лікарні, Дитячій міській клінічній лікарні № 3, Дитячій міській клінічній лікарні №2. Також фірма отримала підряди на ремонт кількох бомбосховищ — в дитячій лікарні та школі. 

Цікаво, що фірма отримала 4 великих підряди на капітальний ремонт та реконструкцію систем постачання кисню у листопаді та грудні 2022 року. При цьому на торги фірма подавала довідку, згідно з якою у штаті у неї для реалізації робіт були 2 монтажники, 3 підсобники, електрик та електрогазозварювальник. 

Звісно ж, більшість компаній не тримає будівельників в штаті, а працює з ними за цивільно-правовими договорами. Однак, чиновникам, замовляючи важливі роботи у воєнний час, мабуть, було б варто перевірити, чи є такі трудові ресурси у підрядника, який береться за декілька об’єктів. 

До речі, у 2018 та 2019 роках, такий собі Евгений Таращан з Одеси, з точно такою ж датою народження, як у власника «Антаро Білд», сидів собі у забороненій з 17 року російській соцмережі «ВКонтактє», слухав руський реп і писав про себе «русский».  Останній раз він відвідував цю соцмережу влітку 2022 року, тобто вже під час широкомасштабного вторгнення. 

Читайте також: Хто ремонтує херсонські укриття і що з цими підрядниками не так

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір