Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Скандальний грецький забудовник з Одеси «засвітився» у Херсоні, де щойно звільнили головного архітектора

4 жовтня 2023 року Начальник Херсонської МВА Роман Мрочко та Голова ОВА Олександр Прокудін урочисто відкрили Почесне консульство Греції у Херсоні, яке закрилось через окупацію 24.02.2022 року. На церемонії був присутній і Почесний консул – Пантеліс Бумбурас. Те, що він говорив російською мовою, викликало доволі очікувану негативну реакцію містян. Однак, консул «прославився» не лише неповагою до херсонців та гребуванням послугами перекладача. 

Скандальні забудови Бумбураса: в Одесі знищили старовинну будівлю

У 2016 році в Одесі спалахнув скандал через можливе знесення старовинного особняка в районі одеської Аркадії, відомого як Дача Докса. Попри резонанс і скандали, особняк все одно знесли: на його місці з’явився житловий комплекс «Родос», забудовником якого є компанія «Гефест». Одним із засновників компанії і є Пантеліс Бумбурас – йому належить 95% компанії. До речі, мешканець селища Антонівка, що в Херсоні. Саме це селище нещадно обстрілюють росіяни із перших днів масштабного вторгнення.

Старовинну Дачу Докса намагався захистити тоді і ексголова Одеської ОДА Михайло Саакашвілі. Однак в результаті будівлю все одно вночі знесли. У вересні 2016 року рішенням сесії Одеської міськради ділянку, де був будинок, віддали під забудову будівельної компанії «Гефест», яка і збудувала там новий житловий комплекс.

Відведення земель одній із компаній групи «Гефест» викликало резонанс у 2019-му. Тоді видання Інтент повідомляло про відведення землі по вулиці Посмітного, 20-А площею 34 сотки, а також на Педагогічній, 34-А на 10 років. Питання кілька разів виносили на обговорення під час сесій Одеської міської ради, кілька разів знімали, але зрештою погодили. 

Загалом Пантеліс Бумбурас в Україні почав працювати 1997 року – у компанії Michaniki грецького забудовника Продромоса Емфіетзоглу. Того самого 1997 року він заснував будівельну компанію «Гефест». Наразі до складу групи входить понад 30 компаній, свідчать дані Contr Agent. Всі вони пов’язані з будівництвом, орендою чи обслуговуванням об’єктів. Наразі бізнесом керує його «права рука» Пантеліса Бумбураса – син Василіс.

Відомий забудовник також має іменний благодійний фонд і на словах підтримує Україну. Втім, у Херсоні спілкувався публічно російською, хоч і вибачився за це і запевнив, що вивчає українську. 

Із появою Бумбураса у Херсоні звільнили головного архітектора

Саме напередодні відкриття грецького консульства з посади звільнили головного архітектора Херсона – Ігоря Юрчака. Своє звільнення Ігор Юрчак прокоментував так: «В той час, коли в Херсонській міській адміністрації критично не вистачає кадрів, коли висять в повітрі надважливі для Херсону питання стосовно його подальшої долі, коли тільки розпочалася робота зі збору пропозицій від громади для розробки Комплексної схеми Херсонської територіальної громади, коли немає відповіді на питання, що робити з ТСками (тимчасовими спорудами, – ред.)… І це не кажучи про питання генплану і історико-архітектурного опорного плану, питань збереження культурної спадщини. Херсон тепер знов без головного архітектора.

Я написав заяву на продовження строку служби 27 вересня, після розмови з Ігорем Черняком, що зараз виконує обов’язки начальника відділу кадрів. Він сказав: «Якщо не буде заяви, то ми вимушені будемо готувати розпорядження на звільнення». І 27 вересня заява була. Яким же дивом виявилося, що і розпорядження про моє звільнення також датовано 27 вересня? Усі ці дні до мене ніхто не звертався і ніхто ні про що не повідомляв. Я працював, як працював. Навіть на запитання про долю моєї заяви до Оксани Проніної, яка виконує обов’язки директора департаменту містобудування та архітектури, вона мені просто відповідала, що заява не підписана Дмитром Шпортом (заступник начальника міської адміністрації, – ред.), бо він не хоче… Про розпорядження мені стало відомо тільки 4 жовтня ввечері».

Офіційна причина звільнення Юрчака – досягнення граничного віку. Однак, законодавство дозволяє подовжити строк служби у цьому випадку. Особливо якщо врахувати, що в Херсоні і до вторгнення був дефіцит експертів з архітектури – після вторгнення цей дефіцит став критичним. А російські військові обстрілами знищують зокрема чимало пам’яток і старовинних об’єктів. У цьому світлі звільнення головного архітектора і поява скандального забудовника можуть бути не просто збігом обставин.

Читайте також: Чиновники з Одещини заплатять 6,8 млн «прокладці» підсанкційного Амірханяна

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір