Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Чиновники з Одещини заплатять 6,8 млн «прокладці» підсанкційного Амірханяна

Чиновники Фонтанської сільської ради провели закупівлю робіт з будівництва проспекту за 6,82 мільйона гривень. Єдиним учасником і переможцем торгів стала компанія-прокладка підсанкційного бізнесмена Араїка Амірханяна. Між іншим, ще у 2019 році Амірханяна затримували за підозрою у фінансуванні підготовки повалення конституційного ладу. 

За даними порталу публічних закупівель Prozorro, Управління капітального будівництва Фонтанської сільської ради підписали угоду з будівництва проспекту Висоцького. Новий проспект зʼявиться в селі Фонтанка на ділянці від вул. Кошевого О. до вул. Центральна. Обійдеться він бюджету в 6 823 670,83 гривні.

У відкритих торгах з особливостями брала участь лише одна фірма – ТОВ «Юг Строй Компані». Відповідно вона і отримала бюджетний контракт.

За даними YouControl, власницею компанії є Людмила Мальцева з селища Миколаївка. Керівник фірми — Олег Пшеничний. Статутний капітал компанії складає лише 1 тисячу гривень. Раніше «Антикорупційний вимір» вже писав, що ТОВ «Юг Строй Компані» повʼязана зі скандальним бізнесменом Араіком Амірханяном. До речі, ЗМІ повідомляли, що 20 квітня 2021 року президент Зеленський позбавив Амірханяна українського громадянства, пояснивши це наявністю в нього вірменського паспорта.

По-перше, діючий директор Олег Пшеничний раніше був директором ТОВ «Будівельна компанія «Дорсервіс», яка також займається ремонтами доріг за бюджетні кошти. Цю компанію родина Амірханянів заснувала ще в далекому 1994 році. У 2022 році Одеська обласна прокуратура отримувала доступ до приміщень фірми «Дорсервіс», бо обгрунтовано вважала, що фірма належить Араіку Амірханяну. Наразі фірма належить родичці бізнесмена Марині Амірханян.

По-друге, є кримінальне провадження № 42020000000000569 стосовно чергової фірми Амірханянів «Миколаївбудцентр» пов’язане з махінаціями з бюджетними коштами на ремонт траси М-18. В матеріалах цієї справи правоохоронці вказують, що «Юг Строй Компані» Пшеничного задіяна в схемі у якості однієї з десятків фіктивних компаній та ФОПів Амірханянів, через які «проганяються» бюджетні кошти за не існуючи товари та роботи.

По-третє, власниця ТОВ «Юг Строй Компані» Людмила Мальцева разом з Едіком Амірханяном є відповідачами в одній і тій самій справі щодо землі в селі Визирка на Одещині. Крім того, до 2019 року фірмою «Юг Строй Компані» разом з Мальцевою володіла Анджела Стерніцька – дружина Едіка Амірханяна.

На додачу, редакція «Антикорупційного виміру» виявила, що серед документів, які ТОВ «Юг Строй Компані» подала на торги Фонтанської сільської ради є лист-підтвердження безперебійних поставок асфальтобетону від ТОВ «ДБК Дорсервіс» Марини Амірханян.

Також в документах, поданих ТОВ «Юг Строй Компані» ми виявили договори оренди техніки з ще однією «прокладкою» Амірханяна – ТОВ «АТП Югстрой». Остання фігурує в провадженні № 12022160000000183 про публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади з боку Амірханяна. Доречі, в згаданих договорах оренди вказано майже сотню одиниць техніки, яка і досі приносить шалені прибутки з бюджету бізнесмену під санкціями. В той час як вся ця техніка вже давно могла б економити наші з вами кошти на ремонтах доріг.

Проти Араїка Амірханяна у квітні 2021 року було введено персональні санкції РНБО.

Нагадаємо, 1 квітня 2019 року бізгесмен Амірханян з сімома чоловіками увірвався до кабінету тодішнього голови підрозділу одеського Укравтодору Олега Вариводи. Він вимагав, щоб Варивода переказав його компанії 100 млн грн. Мова йшла про будівельну компанію Полтавабудцентр. Як стверджував Варивода, Амірханян вимагав гроші за незакінчені роботи з будівництва частини траси М-15 Одеса-Рені. 

Того разу Амірханяна з «колегами» затримав спецпідрозділ КОРД, поліція вилучила у групи ножі та травматичні пістолети. Вже 2 квітня Амірханяну оголосили підозру у скоєнні кримінального правопорушення. Проте, бізнесмен залишився на свободі, суд відпустив його під особисте зобов’язання.

Вже за кілька місяців, 19 червня 2019 року Амірханян увірвався до приміщення Антимонопольного комітету, який тоді розглядав справу про змову вищезгаданих компаній Дорлідер та Полтавабудцентр на 17 тендерах та ухвалив рішення про штраф у 15,6 млн грн. 

Амірханян затримала СБУ, а АМКУ та висунула йому звинувачення організації «механізму незаконного переправлення» людей з України до Росії через Крим. Також повідомлялося, що він незаконно заволодів майном українських підприємств на суму майже 20 млн грн.

25 червня 2019 Амірханяна затримали за підозрою у фінансуванні підготовки повалення конституційного ладу.  Слідство вважало, що він  перерахував 4 млн рос. рублів на рахунки «митних органів» тимчасової окупаційної влади Криму. Але у липні 2019 року Амірханяна випустили під заставу.

До того ж 14 травня 2020 року Амірханян вчиняв чотири спроби «взяти штурмом» Укравтодор у Києві. Він намагався прорватися до голови Олександра Кубракова. На цей раз Амірханяна та ще двох озброєних чоловіків зупиняла державна охорона.

27 жовтня 2020 року СБУ оголосила Амірханяна в розшук, місцем зникнення зазначили Париж.

У лютому 2021 року СБУ повідомила Амірханяну про підозру у справі про привласнення 500 млн грн бюджетних коштів. Був Затриманий бухгалтер компанії Миколаївбудцентр, який за вказівкою Амірханяна, пропонував хабар у $10 тис. чиновнику Державної фіскальної служби.

Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

4 коментарі

  1. […] У лютому 2021 року СБУ повідомила Амірханяну про підозру у справі про привласнення 500 мільйонів бюджетних коштів. Одеські чиновники неодноразово віддавали підряди фірмам, пов’язаним з Амірханяном.  […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір