Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На Одещині родичка мера міста отримує від чиновників мільйони

Чиновники Подільської міськради «занадто сильно полюбили» підприємицю — родичку свого мера. Редакція «Антикорупційного виміру» виявила, що після того, як Олег Албанський «посунув» з посади «вічного» міського голову Подільська Анатолія Іванова, заробітки його родички стали зростати з неймовірною швидкістю. І все б нічого, але свої статки вона заробляє на бюджеті. Якщо раніше Олег Албанський як депутат отримував підряди досить скромні, то тепер його родичка лише за рік заробляє на платниках податків більше, ніж той за пʼять років.

З 1988 року місто Подільськ (раніше Котовськ) очолювала одна й та сама людина – Анатолій Іванов. Так би тривало і досі, але після виграних Івановим вчергове виборів його «посунув» з посади секретар міськради Олег Албанський. 

У минулому скликанні Олег Албанський був депутатом Подільської міської ради від політичної партії «Блок Петра Порошенка» («Європейська Солідарність»). У 2020 році він балотувався на посаду міського голови Подільська, але вже від опозиційної тоді партії «Слуга народу». Вибори в мери він програв, але знову став депутатом Подільської міськради.

З даних порталу Prozorro відомо, що будучи ще депутатом від БПП Албанський почав активно заробляти собі статки на підрядах за бюджетний кошт. З 2017 по 2022 роки він уклав майже 400 договорів на понад 19,75 мільйона гривень. І, майже завжди, чиновники підписували угоди з ним напряму, тобто без проведення відкритих торгів. 

Зауважимо, що переважну більшість коштів Олег Албанський отримав саме від освітян міста Подільськ. Йдеться про суму понад 12 мільйонів гривень. Загалом ексдепутат заробляв на постачанні продуктів харчування в заклади освіти. 

Продавав він продукти як фізична особа-підприємець (ФОП Албанський Олег Богданович). Точніше виступав посередником в продажу. При цьому в Подільську він має декілька магазинів-гіпермаркетів під назвою «Імперіал».

Доречі, в публічному договорі на сайті «Імперіал» й досі вказано мера міста продавцем.

Редакція «Антикорупційного виміру» зʼясувала, що за роки співпраці чиновників з майбутнім мером, Держаудитслужба не раз намагалась скасувати договори з Олегом Албанським. Наприклад Управління освіти Подільської міськради у 2021 році за гроші платників податків подало позов, щоб оскаржити один з таких висновків аудиторів.

У лютому 2023 року слідчі ГУНП в Одеській області навіть відкрили кримінальне провадження № 12023160000000206  щодо мера Албанського. В ньому йдеться про розкрадання бюджетних коштів у особливо великих розмірах.

З матеріалів кримінального провадження «Антикорупційний вимір» дізнався, що слідчим перевіряється факт завищення вартості товарів, які Олег Албанський продавав закладам освіти Подільська та Подільського району.

Також правоохоронці виявили один з ФОПів, який ймовірно має ознаки фіктивного підприємництва. Цей ФОП за потреби виступав «конкурентом» пана Албанського і жодного разу не перемагав.

В березні 2022 року Олег Албанський примудрився «посунути» з посади мера Анатолія Іванова. Той, знаходячись під слідством, нібито добровільно покинув пост міського голови. За законом, в разі складання повноважень, виконувати обовʼязки міського голови має секретар міської ради. Ним на той момент як раз був Олег Албанський. Його призначили на цю посаду не одразу після виборів, а лише в січні 2022 року. 

Звісно ж перед призначенням на посаду секретаря Олег Албанський перестав заробляти на бюджеті. Точніше не зовсім перестав, а просто припинив це робити напряму. 

Починаючи з січня 2022 року в бюджетних закупівлях активізувався ФОП його родички Олександри Албанської. Згідно з даними аналітичної платформи YouControl за минулий рік вона отримала з бюджету понад 5,7 мільйона гривень.

А за 2023 рік Олександра Зіновіївна примудрилася отримати навіть більше грошей за свого родича – мера. Сума її контрактів за цей рік вже значно перевищила вартість всіх його контрактів з 2017 року.

Найзавзятішими покупцями Олександри Албанської виявились підпорядковані пану Албанському посадовці Управління освіти та гуманітарної політики Подільської міськради.

У ФОПа Олександри Албанської навіть лишився той самий номер телефону, який використовував Олег Богданович. І це вже не кажучи про купу спільного і дуже цікавого майна. Але про це редакція «Антикорупційного виміру» розповість окремо, коли з’явиться можливість перевірити актуальну декларацію посадовця.

Раніше «Антикорупційний вимір» розповідав про те, як чиновники з Подільського району збагачують родину «годувальників» від Євросолідарності.  

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

3 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір