Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На Одещині чиновники збагачують родину «годувальників» від Євросолідарності

Чиновники з села Окни Подільського району в Одеській області «підтримують» коштом бюджету бізнес однопартійців місцевого нардепа. Мова піде про закупівлі продуктів і товарів у соратників Олексія Гончаренка, родини Ізбаш. Їхні ФОПи мають неабияку «популярність» у місцевих розпорядників бюджетних коштів. За нашими підрахунками чиновники уклали з цією родиною 906 угод. Крім того, редакція «Антикорупційного виміру» виявила, узгоджені дії з боку підприємців з метою уникнення конкуренції на торгах. Тобто члени родини «конкурували» між собою на торгах, надавали одне одному майно в оренду, співпрацювали при виконанні договорів підряду. 

Відповідно до інформації аналітичної платформи YouControl, 33-річний Богдан Ізбаш прописаний в смт Окни Подільського району. Як підприємець він зареєструвався у 20 років — в липні 2009-го.

За даними порталу clarity-project.info Богдан Ізбаш входить до складу керівництва Окнянської районної організації ПП «Європейська солідарність». Крім нього в складі керівників можна побачити й Миколу Ізбаша — особу, яка вірогідно є його батьком. 

Висновок про те, що вищезгадані особи є родичами, дозволяє зробити не тільки спільне (і не надто поширене) прізвище. Згідно з даними аналітичної платформи YouControl, ці особи пов’язані адресою реєстрації.

Відділ освіти, молоді та спорту, культури та туризму Окнянської селищної ради дуже часто співпрацює з Богданом Ізбашем. Лише за  останні три роки молодий підприємець отримав від чиновників цього відділу 299 договорів майже на 15 млн грн. 

Здебільшого у нього закуповували продукти харчування. Однак підприємець не упускав можливості, коли потрібні були унітази, магістралі, трубопроводи, пральні машини, медичні матеріали, будматеріали та навіть лазерні принтери. Тобто через нього чиновники могли придбати абсолютно все, що заманеться. 

Ба більше, за часів існування Окнянської районної державної адміністрації Відділ освіти, культури та молодіжної політики тоді ще РДА також закуповували багато чого в ФОПа Богдана Ізбаша. З 2016 по серпень 2020 року чиновники підписали з ним 74 договори на 5,3 млн грн.

Також Богдан Ізбаш отримав 84 підряди й від Чорнянської спеціалізованої школи в Окнянському районі. Ще кілька угод з ним уклали Окнянська багатопрофільна лікарня, Відділ культури Красноокнянської РДА, Чорнянська сільрада та Окнянський ЦПМСД.

Звісно ж, у великій кількості випадків Богдану Ізбашу дуже щастило – в нього не було жодних конкурентів. Однак ми звернули увагу, що навіть у випадках конкурентних торгів він примудрявся заручитись підтримкою своїх родичів. 

Так, наприклад, ми з’ясували, що Богдан Ізбаш 28 разів конкурував на торгах зі своєю 59-річною родичкою – ФОПом Ізбаш Ольгою Анатоліївною. Вона, доречі, також є улюбленицею чиновників Окнянського району. З 2017 року жінка уклала 301 угоду на 5,56 млн грн. Але на відміну від пана Богдана, вона продавала виключно продукти харчування.

Ольга Анатоліївна Ізбаш при цьому надає своєму родичу-конкуренту в оренду транспорт. 

Можливо, звісно, що це фантастичний збіг, але Ольгою Анатоліївною як раз звуть дружину пана Миколи Ізбаша. Таким чином, є вірогідність, що ця підприємиця мама свого конкурента Богдана Ізбаша.

Ще однією родичкою з якою 16 разів «конкурував» підприємець є 29-річна Ольга В’ячеславівна Ізбаш. Вона також не раз отримала підряди від чиновників Окнянського району. Зокрема з нею було укладено 29 угод на 505 тис. грн.

Ольга В’ячеславівна Ізбаш є суб’єктом декларування і в деклараціях Богдан Ізбаш фігурує, як член сім’ї. Ольга В’ячеславівна працює в адміністрації. 

Конкурентів на торгах  Богдан Ізбаш вдавав і з ймовірним батьком Миколою Ізбашем. Їх разом на торгах можна побачити в 6-ох випадках. Сам же пан Микола отримав Окнянських чиновників 140 договір на 2,5 млн грн. 

Згідно з документами, які Богдан Ізбаш подавав у 2021 році на відкриті торги, вони з Миколою Ізбашем ще й співпрацюють. 

Згідно з пакетом документів, поданим на інші торги, Богдан Ізбаш орендує в Миколи Ізбаша приміщення. 

Таким чином, ми нарахували, що посадовці Окнянської ради в Подільському районі підписали з родиною Ізбашів 906 угод майже на 28,3 млн грн. І жодного разу вони чомусь не помічали узгоджених дій на торгах.

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір