Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

СБУ викрила схему виїзду військовозобов’язаних за кордон під виглядом псевдоволонтерів

Служба безпеки України викрила схему ухилення від мобілізації та незаконного виїзду за кордону, яка діяла в кількох регіонах, зокрема в Одеській області. Підозрюють в організації схеми колишнього заступника голови Служби судової охорони.

Про це повідомляє Служба безпеки України. Підозрюваний, на думку слідства, створив в Україні фейковий благодійний фонд і понад 30 псевдоволонтерських організацій. Чоловік використовував власні зв’язки у держорганах для створення організацій, а також щоб виготовити документи для виїзду ухилянтів.

Ексчиновник, вважають правоохоронці, оформлював чоловіків призовного віку як міжнародних водіїв. Псевдоволонтери-водії нібито перевозили гуманітарний вантаж, насправді ж вони виїздили нелегально за кордон, аби не проходити військову службу. 

Така схема, окрім Одеської області, діяла ще у Київській, Львівській, Хмельницькій, Волинській, Харківській, Вінницькій, Дніпропетровській областях. За такі нелегальні перевезення організатор схеми вимагав від 2 до 5 тисяч доларів. Сума залежала від терміновості виїзду.

Ексчиновнику повідомили про підозру, та, як виявилось, його звільнили зі Служби судової охорони ще у 2021 році через причетність до корупції. Після початку повномасштабного вторгнення росії він вирішив заробити ще й на військовозобов’язаних. Щоб уникнути правосуддя, підозрюваний у березні цього року втік до європейської країни як волонтер. Наразі його намагаються знайти.

Нагадаємо, що раніше в Україні було затримано трьох спільників підозрюваного. Одному з них – керівнику громадської організації суд призначив 5 років тюрми.

Фото: СБУ

Читайте також: На Одещині підприємець за хабарі допомагав ухилянтам покинути країну під виглядом водіїв  

Більше публікацій Новини правоохоронних органівБільше публікацій Новини правоохоронних органів »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір