Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Селищна рада на Херсонщині віддає підряди фірмі з «цікавим» бекграундом

Калинівська селищна рада, що в Бериславському районі на Херсонщині, 7 грудня 2023 року уклала чергову угоду на проведення поточного ремонту. Договір підписали без проведення конкурентної процедури закупівель із ТОВ «Каскад-СД». Сума угоди складає 243 949,22 грн. Чиновники обрали підрядника з дуже сумнівною репутацією. 

Що відомо про підрядника 

Фірму, якій замовили ремонт, Антимонопольний комітет штрафував за порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Ексдиректора компанії-підрядника обвинувачували у підробці документів. Але відповідальності йому вдалось уникнути через збіг строків давності. Власник фірми прописаний на тимчасово окупованих територіях, в одній квартирі з новою роботодавицею ексдиректора. 

Крім того, ТОВ «Каскад-СД» фігурує в кримінальному провадженні за корупційною статтею, відкритому у 2021 році і у кримінальному провадженні відкритому в 2019 році. В обох випадках мова про 191 статтю КК України, тобто привласнення або розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем. 

Також у 2020 році суд поновив провадження від 2016 року щодо службового підроблення та зловживання повноваженнями, в якому теж фігурує ТОВ «Каскад-СД». А ще фірма згадується в провадженні 2019 року про заволодіння коштами виділеними з державного та місцевого бюджетів на фінансування житлово-комунальних, соціальних, освітніх та медичних програм в особливо великих розмірах. 

Компанія завдала шкоди бюджету у понад 100 тисяч гривень — ексдиректор уник відповідальності за підробку документів 

Йдеться про кримінальне провадження, відкрите ще у 2018 році і про попереднього директора підприємства Володимира Кушнарьова. Слідство встановило, що Кушнарьов та особи, які мали виконати ремонтні роботи, підписали документи про виконання робіт, а фактично їх не виконали. Мова про договір підряду № 309/18 щодо капітального ремонту спортивної зали та заміни віконних і дверних блоків Затишнянської загальноосвітньої школи  у Дніпропетровській області. Згідно з пунктами 3.1, 3.4 зазначеного договору, загальна вартість робіт за договором та договірною ціною є 1 351 000,00 гривень, в т.ч. ПДВ 225 166, 67 гривень.

17.09.2018 ТОВ «КАСКАД-СД» отримало 380 759, 42 гривень бюджетних коштів на підставі акту №2 приймання виконаних будівельних робіт від 14 вересня 2018 року до договору підряду № 303/18 від 19 липня 2018 року. При цьому, експертиза встановила, що фактичні роботи виконали на трохи більшу суму, ніж половина сплаченої: загальна шкода бюджету становила 125 640,98 грн. 

Справа №190/965/21 тягнулась настільки довго, що в лютому 2023 року адвокат обвинуваченого клопотав про її закриття у зв`язку із закінченням строків давності. Директора підприємства звільнили від відповідальності. У 2022 році директор компанії змінився. Але насправді нікуди не подівся з орбіти власника компанії. 

Пан Кушнарьов більше не є директором ТОВ «Каскад-СД», однак, він став директором в іншій фірмі. Цікаво, що власниця фірми, де зараз керує Кушнарьов, прописана за тією самою адресою, що і власник ТОВ «Каскад-СД». В одній квартирі. 

Не можна, але якщо дуже хочеться… 

За директорства Кушнарьова компанія отримала штраф від Антимонопольного комітету за порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Зауважимо, що якщо органи Антимонопольного комітету встановлять, що певна компанія чи підприємець вчинили антиконкурентні дії, які призвели до спотворення результатів торгів, то їм протягом трьох років буде заборонено брати участь у публічних закупівлях. 

Однак, після накладання штрафу фірма ще деякий час отримувала підряди. Заборону обходили завдяки тому, що не брали участь у відкритих торгах, а укладали угоду напряму. Проте з листопада 2020 року фірма отримувати підряди припинила. 

Улюблена компанія Калинівської селищної ради

Восени «Каскад-СД» поновив активне освоєння бюджетних коштів. Компанія зареєстрована у Луцьку, але згадувана у кримінальних провадженнях в різних областях України, у 2023 році за бюджетні кошти працює виключно з Калинівською селищною радою. Чиновники Калинівської селищної ради уклали з «Каскад-СД» 26 угод. 

Наразі укладено угод на 6 242 906 грн: всі з жовтня 2023 року і пізніше. Переважна більшість угод – на придбання будівельних матеріалів. Однак, груднева угода вже на послуги – виконання поточного ремонту. 

Читайте також: Депутатка від «Блоку Сальдо» продовжує годувати лікарню в Херсоні і боргує банку понад 2,9 мільйона

Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір