Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Гуртожиток у Херсоні хочуть за місяць відремонтувати на 1,1 мільйона гривень

У Херсоні відокремлений структурний підрозділ «Херсонський політехнічний фаховий коледж державного університету «Одеська політехніка» уклав угоду на капітальний ремонт будівлі гуртожитку.

Про це повідомляє Антикорупційний вимір.

Угоду на виконання робіт уклали без проведення тендерної процедури, обгрунтувавши потребою, яка відповідає підпунктам 3 та 4 пункту 13 Постанови Кабінету Міністрів від 12 жовтня 2022 року № 1178. Щоправда, підпункт 3 з цієї Постанови виключили ще у вересні 2023 року, а підпункт 4 говорить про можливість проведення закупівлі без тендерних процедур в разі, якщо існує нагальна потреба у здійсненні закупівлі у зв’язку з виникненням об’єктивних обставин, що унеможливлюють дотримання замовником строків для проведення закупівлі із застосуванням відкритих торгів та/або електронного каталогу, яка повинна бути документально підтверджена замовником.

Будівля, яку збираються ремонтувати, була пошкоджена ще у вересні 2022 року, коли там розміщувались російські окупанти (Херсон на той момент був окупований росіянами). Після деокупації будівля кілька разів постраждала від обстрілів росіян з лівого берега Дніпра на Херсонщині. Ця ділянка міста регулярно потрапляє під обстріли, адже знаходиться фактично у центрі міста. Нещодавно неподалік гуртожитку були обстріли, через які загинули місцеві мешканці. Відтак, капітальний ремонт гуртожитку в таких умовах видається дивним: сюди може «прилетіти» буквально щохвилини.

Сума закупівлі становить 1,1 мільйона гривень, які фінансує Державний бюджет України.

Окрім того, що капітальні роботи на понад мільйон гривень відбуватимуться фактично під обстрілом, угода між політехнічним коледжем і підприємцем, укладена 1 грудня 2023 року, передбачає завершення робіт 31 грудня. Тобто для фактичного виконання лишається менш як місяць. Навіть якщо звернути увагу, що виконання договору починається з 28 листопада (подібне дозволяє Цивільний кодекс України), все одно для виконання робіт лишається місяць, адже оплати прийматимуть не до 31 грудня. Пункт 14.3 дозволяє продовжити дію договору, однак, поки про це не йдеться, принаймні офіційно. А якщо це станеться, то виникне дебіторська (в разі попередньої оплати і відсутності акту виконаних робіт) або кредиторська заборгованість, яку вдасться погасити явно не в перший місяць 2024 року – в найкращому випадку в лютому, а скоріше за все, пізніше.

Якщо уважно подивитись дефектний акт, то ремонтні роботи передбачають переважно облаштування віконних та дверних пройомів і прилеглих ділянок будівлі. Попередньо також виконуватимуть розбирання конструкцій. Йдеться про 38 віконних блоків і 22 дверних прорізи.

Зазначимо, під час обстрілів, віконні та дверні блоки страждають одними з перших, зокрема через вибухову хвилю, прямі влучання та падіння уламків. 

Виконує роботу ФОП Шабанов Михайло Іванович, для якого це перший підряд із бюджетною організацією, а зареєстрований він як ФОП всього лише 6 місяців тому: 29 травня 2023 року. 

До речі, це не весь обсяг витрат на гуртожиток: іще 388 307 гривень витратили на супутні роботи — авторський нагляд, технічний нагляд, технічне обстеження та розробку проєктної документації. Всі послуги замовили у грудні 2023 року.

Читайте також: НАЗК відкрило реєстр декларацій: що з деклараціями нардепів від Херсонщини?

Більше публікацій Новини закупівельБільше публікацій Новини закупівель »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір