Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Одеська мерія заплатить 57 мільйонів за прилади нічного бачення підозрілому постачальнику

Департамент муніципальної безпеки Одеської міської ради планує укласти договір на постачання приладів нічного бачення для Сил територіальної оборони. Купити планують 400 комплектів за 57,2 мільйона гривень. Учасники торгів скаржилися на дискримінаційні умови, та чиновники пояснили ці вимоги потребами військових. Зрештою постачальника обрали досить дивного. 

Як з’ясував «Антикорупційний вимір», у переможця торгів незадовго до проведення закупівлі змінився власник, змінилося керівництво, а статутний капітал здійснив стрибок зі 100 гривень до 2 мільйонів. Новий власник і підписант мають своєрідний бекграунд. 

Для фірми — потенційного постачальника приладів нічного бачення, у якої  основним видом діяльності досі значиться «діяльність посередників у торгівлі сільськогосподарською сировиною, живими тваринами, текстильною сировиною та напівфабрикатами», це перше замовлення за бюджетні кошти. 

Майбутній постачальник подав на тендер порожню фінансову звітність за 2022 та 2023 роки, а також митну декларацію, з якої випливає, що фірмі просто нереально пощастило. Адже рівно за день до оголошення тендеру компанії вдалося ввезти в Україну рівно стільки приладів, скільки треба чиновникам міськради, та ще й з точнісінько такими характеристиками, які потрібні. 

Детально про те, що не так з благими намірами чиновників забезпечити збройні сили приладами нічного бачення — читайте в цьому матеріалі. 

Тендер 

Інформація про закупівлю з’явилася на порталі Prozorro 12 січня 20214 року. Повідомлення про намір укласти договір – 25 січня. На 400 комплектів приладів нічного бачення планували витратити 58 мільйонів. Дві компанії, які прийшли на торги, запропонували ціни 57,2 мільйона та 56 мільйонів. Перемогла дорожча пропозиція. 

Фірма, що програла тендер, постачає оптичні прилади, зокрема прилади нічного бачення, замовникам з різних регіонів країни. 

Ймовірно, саме цей учасник торгів подав два запитання до процедури закупівлі. Перше запитання стосувалося аж надто конкретних вимог до предмета закупівлі. Друге — щодо публікації тендеру без урахування ПДВ.  

Учасник, або потенційний учасник, який цікавився вимогами до приладів, вважав опубліковані в тендерній документації технічні вимоги дискримінаційними. 

Чиновники відповіли, що саме такі вимоги погоджені з кінцевим отримувачем — військовим підрозділом. 

У другому питання потенційний учасник просив повідомити та внести в тендеру документацію відомості о наявності сертифіката кінцевого споживача у замовника. Або зробити зміни у тендерній документації та зазначити суму закупівлі з ПДВ, адже без вказаного документу не звільняються від ПДВ операції з ввезення на митну територію України відповідних товарів. На це замовник відповів, що у разі потреби готовий надати акти приймання-передачі товару до відповідного військового підрозділу. 

Зрештою, дешевшу пропозицію відхилили, зазначивши, що запропоновано не еквівалент, а аналог. 

Переможець 

переможцем тендеру стала фірма ТОВ «НАЙСКЕПІТАЛ», яка до цього нічого розпорядникам бюджетних коштів не поставляла. 

Департаменту муніципальної безпеки Одеської міської ради «НАЙСКЕПІТАЛ» пропонує прилади китайського виробництва. Всі технічні характеристики співпадають з затребуваними покупцем. 

Згідно з даними аналітичної платформи YouControl, власником та керівником фірми є Анатолій Лукін. Підписантом також значиться Юрій Деревецький. 

Пан Лукін став власником і керівником ТОВ «НАЙСКЕПІТАЛ» у грудні 2023 року. Керівником — трохи більше ніж за два тижні до торгів. Також 25 грудня 2023 року статутний капітал фірми зріс зі ста гривень до 2 мільйонів. 

Що ж до Юрія Деревецького, він був керівником фірми з 2020 року. Він є засновником, а іноді ще й головою правління, великої кількості громадських організацій «на будь-який смак». 

Юрій Деревецький кілька разів привертав увагу журналістів видання «Наші гроші». Так, у 2014 році «Наші гроші» називали цього пана директором «віртуального тендерного гнізда» – компанії, що створювала фірми на продаж. Одна з таких свіжостворених фірм після реєстрації та продажу раптом стала постачальником палива на пів мільярда гривень за неконкурентною процедурою для тиловиків Міноборони, з’ясували журналісти. 

У вересні 2022 року «Наші гроші» повідомили, що виконавчий комітет Криворізької міської ради замовив квадрокоптерів на 18,5 мільйонів у тендерного новачка. І знову в статті з’явилося ім’я Юрія Деревецького. Видання з’ясувало, що він з бізнес-партнером пов’язані із 1600 різними компаніями на двох, в яких  зазначені або засновниками, або керівниками.

Новий власник ТОВ «НАЙСКЕПІТАЛ», Анатолій Лукін, керував або був пов’язаний з великою кількістю компаній, більшість з яких вже припинила своє існування. В кількох фірмах досі фігурує як керівник, або співвласник.  

Також він є підприємцем і займається рекламою. 

З судового реєстру відомо, що з підприємця з таким ПІБ «Одесагаз» не перший рік через суд намагається стягнути борг в розмірі 922,33 грн. 

Комінтернівський районний суд Одеської області розглядав справу про притягнення до відповідальності підприємця з таким ПІБ. Мова йшла про порушення порядку провадження господарської діяльності (торгівлю алкоголем без ліцензії).

Цікаві документи

На тендер фірма подала фінансову звітність за 2022 та 2023 роки. Це буквально два пустих документи. В них зазначені тільки «зареєстрований (пайовий) капітал» (0.1) у 2022 році, та «зареєстрований (пайовий) капітал» (0.1) і такий самий «неоплачений капітал» у 2023 році. 

Також, згідно з поданими на тендер документами, а саме, з митною декларацією, везуть китайські прилади чомусь з ОАЕ.  

Згідно з митною декларацією, було завезено саме 400 комплектів приладів. Їхня вартість склала трохи більше ніж 53,6 мільйона гривень. В декларації видно не всі дані, але можна побачити дату, 11 січня 2024 року. Тобто за день до оголошення тендеру. 

Отже, виходить, що фірмі ТОВ «НАЙСКЕПІТАЛ» настільки пощастило, що рівно за день до оголошення тендеру їм вдалося ввезти рівно стільки приладів, скільки треба чиновникам міськради, та ще й з точнісінько такими характеристиками, які потрібні. 

Читайте також: На Одещині перукарку звинувачують в привласненні грошей на ремонті причалу

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

4 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір