Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Підозру оголосили очільниці окупаційного «міністерства спорту» на Херсонщині Ельвірі Вітренко

Служба безпеки України повідомила про підозру черговій «міністерці», яку окупанти призначили у Херсоні.

За матеріалами СБУ підозру у колабораційній діяльності отримала проголошена представниками окупаційної влади так звана «министр спорта Херсонской области». Журналісти «Антикорупційного виміру» з’ясували, що мова йде про Ельвіру Вітренко — багаторічну очільницю Центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді.

Що встановили правоохоронці

СБУ встановила, що Вітренко підтримала незаконну владу у тимчасово окупованому Херсоні та погодилась на співпрацю. Влітку 2022 року окупанти призначили її на посаду начальниці «департамента молодежной политики, семьи и спорта военно-гражданской администрации Херсонской области».

В ході реорганізації незаконного органу влади вона обійняла посаду «исполняющего обязаности министра молодежной политики, семьи и спорта военно-гражданской администрации Херсонской области».

З серпня 2023 року підозрювана пішла на «підвищення», очоливши «министерство спорта Херсонской области».

На псевдопосадах зрадниця виконувала рішення кремля щодо становлення та функціонування окупаційної влади на захопленій росіянами території Херсонщини.

Під «патронатом» «военно-гражданской администрации Херсонской области» колаборантка розробляла проєкти державних програм у сфері молодіжної політики та координувала діяльність спортивних державних закладів. Організовувала урочистості до свят держави-агресора.

Працюючи на злочинну владу, колаборантка цілеспрямовано впливала на свідомість місцевих мешканців, формуючи в них ідеологію довіри до окупаційної влади рф.

Перед деокупацією Херсона Вітренко втекла на лівобережжя Херсонщини, де і перебуває зараз. До речі, в сюжетах пропагандистів Ельвіра Валентинівна Вітренко зокрема з’являлась під псевдонімом «Валентина Ветренко».

На підставі зібраних доказів «чиновниці» оголосили про підозру за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає  покарання у вигляді позбавлення волі строком до 10 років.

Вітренко і досі офіційно очолює комунальний заклад Херсонської обласної ради

Попри те, що Вітренко оголосили підозру, а цьому явно передувала інша робота правоохоронців із виявлення фактів колабораціонізму, офіційно Ельвіра Вітренко і далі очолює «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді». Втім, тимчасово обов’язки директорки центру виконує Тетяна Коротка.

Із помітних активностей центру наразі — виплата заробітної плати і оплата комунальних послуг. Також є невеликі суми за канцтовари і на поточну діяльність, як то заправка картриджів, наприклад.

Втім, є і деякі проблеми. Наприклад, суд видав наказ про стягнення за спожитий природний газ у 2022 році 6347,43 грн. Причому нарахували борги фактично за період роботи центру під час окупації Херсона: акти переважно за 2022-й рік, тобто період, коли Херсон перебував під контролем росіян. Документ набрав законної сили 24 січня 2024 року. 

За дослідженнями колег з видання Гривна, станом на листопад 2023 року Вітренко відсторонили від посади в окупаційній структурі і вона перебувала під «домашнім арештом». Щоправда, підтверджень від окупантів наразі немає, але в більшості випадків вони і не афішують таких випадків. Втім, російське «міністерство спорту» тепер очолює не вона, а мати покійного херсонського колаборанти Дмитра Савлученка (його ліквідували у червні 2022 року у Херсоні) — Галина Савлученко. Отже, якісь проблеми у Вітренко точно є.

Читайте також: Одеська мерія заплатить 57 мільйонів за прилади нічного бачення підозрілому постачальнику

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій Зрадники та колаборантиБільше публікацій Зрадники та колаборанти »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір