Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Відновлення публічності декларування: Що у деклараціях нардепів від Кіровоградщини

В Україні відновили публічне декларування. Наразі в деклараціях посадовців різних рівнів вказана інформація про доходи за 2022 рік, а також можна переглянути відомості за 2021 рік, які тривалий час були приховані. «Антикорупційний вимір» дослідив декларації нардепів, які пройшли до парламенту від Кіровоградської області. «Зіркою» за чисельними видатками став нардеп Богдан Торохтій.

Олександр Дануца

Олександр Дануца, пройшов до парламенту від «Слуги народу». У його декларації за 2022 рік не вказано ніякого набутого у цей період майна, що підлягає декларуванню.

Однак є дані за 2021 рік, які також були не публічні через закриття декларації. Зокрема вказано, що у червні 2021 року Олександр Дануца оформив право суборенди нежитлового приміщення у Києві площею 23,6 м кв. у ТОВ «Антарктида-17».  

За інформацією з аналітичної системи Youcontrol, бенефіціарним власником компанії є Альберт Точиловський. Агенція журналістських розслідувань «Слідство.Інфо» повідомляла, що Точиловський – власник клініки BioTexCom, яка надає послуги сурогатного батьківства. Заклад фігурує у численних публікаціях та розслідуваннях ЗМІ про юридично сумнівні операції щодо сурогатного материнства, а у 2018 році Точиловському оголошували підозру за статтею про торгівлю людьми. Втім це не заважає закладу працювати в Україні.

Також у червні 2021 року нардеп оформив у суборенду нежитлове приміщення площею 15,6 м кв. у Кропивницькому в ТОВ «Прайм-тайм», яка займається медіадіяльністю.  До обрання у Верховну Раду Дануца був серед співзасновників компанії.

Власником приміщення є ПрАТ «Тіраміс» місцевого промисловця Павла Штутмана.

Ігор Мурдій

Ігор Мурдій, також обраний від «Слуги народу». У його декларації за 2022 рік немає оновлень щодо набутого майна у цей період. Проте є дані за грудень 2021 року, коли нардеп оформив кредит в сумі 302,2 тис. грн.

Юрій Кузбит

Юрій Кузбит, ще один нардеп, який пройшов до Верховної Ради від «Слуги народу». Якщо вірити його декларації, нового майна за період повномасштабної війни у нього не з’явилося. Водночас у розділі про заощадження вказано, що «під подушкою» нардеп зберігає не 45 тисяч доларів, як було у 2021 році, а вже 49 тисяч доларів. Натомість гривневі заощадження зменшилися із 98 тисяч гривень до 49 тисяч гривень.

Олег Воронько

Олег Воронько пройшов до парламенту від «Слуги народу». На початку лютого нардеп заявив про вихід з фракції президентської партії на фоні обшуків, які ДБР провело у нього по справі щодо ймовірного підроблення документів.

У 2022 році у декларації нардепа не з’явилося відомостей про надбання нового майна. Натомість є зміни в заощадженнях.

Так, минулого року у готівці Воронько тримав 1 млн 574 тис. доларів, на відміну від 2 млн 703 тис. доларів у 2021 році. Видатків, які б нардеп робив на понад мільйон доларів і пояснювали різницю, у декларації не зазначено. Зменшились і євро-заощадження: із 1 млн 95 тисяч до 1 млн 8 тисяч.

Натомість гривневі заощадження зросли зі 136 тисяч гривень до 412 тисяч гривень. Також є різниця у заощадженнях нардепа, які він тримає в злотих, шекелях, стерлінгах, швейцарських франках.

Олесь Довгий

Олесь Довгий пройшов до Верховної Ради від 102-го виборчого округу Кіровоградської області, безпартійний і наразі позафракційний. У його декларації окрім автівок, які були у користуванні раніше, зазначено про оформлення у червні 2022 року в оренду Toyota Camry. Вартість авто 2022 року випуску вказана 1 млн 58 тисяч гривень, власником зазначений Юрій Вовк.

Також нардеп вказав безповоротну фінансову допомогу, надану у 2022 році своєму батькові Станіславу Довгому в сумі 986 тисяч гривень та 10 тисяч доларів. Цивільна дружина нардепа також надавала у звітному році фіндопомогу: Станіславу Довгому в сумі 200 тисяч євро та сестрі нардепа  Оксані Гуляєвій – 200 тисяч доларів і 50 тисяч євро.

Олег Тарасов

Нардеп Олег Тарасов пройшов до парламенту по списку «Слуги народу». У його декларації за 2022 рік вказано отримання 8,5 млн грн у подарунок від свого батька Сергія Тарасова. «Антикорупційний вимір» писав, що агрохолдинг останнього наразі фігурує у кримінальному провадженні щодо виведення з держвласності аграрних земель за сумнівними схемами.

Богдан Торохтій

Богдан Торохтій, також обраний від «Слуги народу». Після розслідування Bihus.Info про те, що нардеп виїжджає під час воєнного стану до своєї дружини на відпочинок у Болгарію, його виключили з пропрезидентської фракції.

У декларації за 2022 рік Торохтій відзвітував, що його дружина Аліна Левченко купила в Болгарії апартаменти площею 84 м кв. і два паркомісця. Дата покупки – липень 2022 року, вартість – 1 млн 754 тис. грн. А у жовтні 2022 року дружина депутата стала власницею квартири у Києві. Як ідеться в декларації, 68 м кв. обійшлися в 3 млн 484 тис. грн.

Вже у серпні 2022 року Аліна Левчено оформила право на будинок площею 186 м кв. під Києвом, який ще не введений в експлуатацію.

У дружини нардепа низка елітних прикрас, які зазначені і в попередніх деклараціях. Проте минулого року з набором ювелірки від Bulgari жінці довелося попрощатися. В декларації вказані 182,8 тис. грн від їхнього продажу. Також вона отримала 3,8 млн грн від продажу рухомого майна. Сам нардеп вказав 6,5 млн грн доходу від продажу, вочевидь, авто.

Змінились відомості і щодо автопарку нардепа. У 2022 році він з дружиною став власником кількох нових авто. Зокрема, під час воєнного стану дружина нардепа купила Mercedes-Benz G 400 2020 року випуску. Згідно з декларацією, офіційно покупка вартувала 10 тисяч гривень. Вказане авто згадувалося у розслідуванні Bihus.Info. Журналісти розповіли, що у липні 2022 року Левченко продала свій Range Rover Sport і купила Mercedes. Ринкова вартість такого авто майже 160 тисяч доларів. За даними видання, у грудні 2022 року жінка продала Mercedes. Судячи із декларації, вказане авто переоформили на Богдана Торохтія, адже у цей період він вказав про набуття аналогічної машини у власність та відзвітував про отримане у подарунок рухоме майно. Натомість Аліна Левченко під новий рік стала власницею Land Rover Range Rover 2022 року випуску й вартістю 6 млн 315 тис. грн.

У декларації нардепа згадуються ще три авто, придбані минулого року. Але, схоже, він на них не їздить. Йдеться про мінівен Chrysler Voyager 2002 року випуску, ціна якого в декларації 47 тис. грн, позашляховик SsangYong Rexton 2004 року випуску, який обійшовся нардепу у 79 тис. грн та кросовер Nissan X-Trail 2003 року випуску, який офіційно купили за 47 тис. грн.  

Читайте також: Набуте під час війни: що задекларували депутати та топпосадовці на Кіровоградщині

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

2 коментарі

  1. […] Що в деклараціях нардепів? З відновленням публічного декларування громадськість може перевірити, що декларували народні обранці під час першого року життя країни в умовах воєнного стану. Більшість нардепів, обраних від Кіровоградщини публічно жили скромно. Великих надбань нерухомості чи поповнення автопарків у деклараціях не зазначено. «Виділився» лише Богдан Торохтій, який вже став «зіркою» сюжетів розслідувачів. Він із дружиною не гребував під час повномасштабного вторгнення РФ оновлювати автопарк люксовими машинами.   […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір