Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Набуте під час війни: що задекларували депутати та топпосадовці на Кіровоградщині

У Реєстрі декларацій потрохи з’являються декларації депутатів і посадовців за 2022 рік. «Антикорупційний вимір» проаналізував ті, які були оприлюднені станом на грудень та виокремив майно чи доходи, які декларанти набули в період з початку повномасштабного вторгнення рф.

Редакція дослідила декларації депутатів і топпосадовців Кіровоградської обласної та Кропивницької міської рад, а також очільника Кіровоградської ОДА.

Невеликий дисклеймер на початку: більшість депутатів люди не бідні, займаються бізнесом та  мають відповідні статки. Зарплату з бюджету вони не отримують. Тому вказаний аналіз покликаний перш за все перевірити наявність коштовного майна, набутого у 2022 році з, так би мовити, етичних міркувань.

Посадовці

Кіровоградська ОВА

Андрій Райкович, очільник Кіровоградської ОВА та одночасно чинний міський голова Кропивницького.

Андрій Павлович у жовтні 2023 року вніс відомості про суттєві зміни у декларації згідно з якими він набув у власність житловий будинок площею 222,8 м кв. Він розташований у Суботцях біля Кропивницького, де знаходиться маєток очільника області. Задекларована вартість – 405,2 тис. грн.

За інформацією з порталу Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, будинок садибного типу збудований власними силами. Тобто йдеться про завершення будівництва та офіційне оформлення права власності.

Разом із цим, на порталі та у Реєстрі нерухомості є відомості про ще один завершений будівництвом садовий будинок площею 162,2 м кв. у Суботцях. Право власності щодо нього Андрій Райкович оформив 16 червня 2023 року. Водночас його ціна на Порталі не вказана. Немає згадок про цей будинок і в декларації.

Юрій Миколаєнко

Новоспечений заступник голови Кіровоградської ОДА, якого призначили з Києва, обзавівся у 2022 році новою нерухомістю. Згідно з інформацією на сайті адміністрації, Миколаєнко починав кар’єру прокурором, а згодом працював у КМДА, займався бізнесом та адвокатською діяльністю.

У декларації, яку Миколаєнко подавав перед призначенням вказано, що у листопаді 2022 року він став власником половини двох вбудованих приміщень в Ужгороді – площею 298,7 м кв., вартістю 848,1 тис. грн, та площею 87,8 м кв. і вартістю 249,3 тис. грн. За даними з Реєстру нерухомості, більше приміщення – кафе, менше – магазин. Обидва об’єкти знаходяться по вулиці Кошицькій, 7а і 7б. За інформацією з Гугл-карт та ужгородських сайтів, там знаходився кафе-бар «Єгер». Свого часу за цією адресою діяв Закарпатський осередок мисливців і рибалок.  

Також згідно з декларацією посадовця, він придбав у липні 2022 року у Києві два нежитлові приміщення площею 125,5 та 132,4 м кв., вартість кожного склала 217,8 тис. грн і 214,7 тис. грн відповідно. Останній об’єкт за даними з Реєстру нерухомості знаходиться у Києві по вулиці Івана Франка, 20. Це неподалік Золотих воріт, тож ціна у 200 тисяч за нерухомість, нехай і нежитлову, у такому районі столиці, м’яко кажучи, копійчана.

У декларації очільника Кіровоградської облради Юрія Дрозда немає інформації про придбання майна у 2022 році. Натомість зазначена позика вартістю 1 млн грн Сергію Вікторовичу Кондратенку.

Сергій Коваленко, голова постійної комісії з питань бюджету Кіровоградської облради відзвітував про придбання нежитлового приміщення в Олександрії площею 121,7 м кв. й вартістю 110 тис. грн.

Декларації інших посадовців ще не оприлюднені, або в них немає інформації про зміни протягом 2022 року.

Депутати Кіровоградської облради

Олександр Головань, обраний від партії  «Слуга народу». Входить до депутатської групи «Новоукраїнщина». Він вніс у декларацію інформацію про придбання у липні 2022 року його дружиною авто Mercedes-Benz C200 2012 року випуску. Вартість покупки вказана 347,2 тис. грн.

Ще дружина купила вантажівку MAN 2014 року випуску за 450 тис. грн та напівпричіп KELBERG за 217,9 тис. грн.

Згідно з даними в декларації, дружина депутата має ФОП з основним видом діяльності – вантажний транспорт.

Разом із тим, згідно з витягом з Реєстру МВС стосовно зареєстрованих транспортних засобів, пані Юлія 2 травня 2023 зареєструвала право власності на Volkswagen E-Golf 2018 року випуску.

Оскільки декларацію її чоловік подав 1 травня, у ній не вказано цю автівку.

У коментарі виданню «Антикорупційний вимір» Олександр Головань сказав, що відобразить це авто у декларації за 2023 рік, а як зміни до майнового стану її не вносив, бо за останніми законодавчими новаціями декларанти певних категорій звільнені від цього обов’язку.

Євгенія Ніколаєва, депутатка обрана від «Радикальної партії Олега Ляшка». Вона вказала набуття 20 травня у власність земельної ділянки у селі Войнівка Кіровоградської області. Вартість ділянки зазначена 40 тис. грн. Водночас площа, схоже, задекларована з помилкою. У декларації вказано 0,05 м кв., проте за даними з порталу opendatabot, йдеться про площу 0,05 га. Призначення землі сільськогосподарське.

Валентина Снісаренко, пройшла до облради від ВО «Батьківщина». Жінка працює заступницею міського голови Новомиргорода Ігоря Забажана.

У декларації депутатки вказано, що у 2022 році її чоловік Віталій Снісаренко став власником 11 земельних ділянок загальною площею 35,87 га на території Новомиргородської та Олександрівської громад. Вартість землі згідно з декларацією 1 млн 126 тис. грн.

До слова, у декларації за 2021 рік вказано, що він володів близько десятком земельних ділянок. Віталій Снісаренко очолює СТОВ «Агролан», що у Новоукраїнському районі. Агробізнес належить групі компаній «Агроресурс» підприємців Станіслава Мартинова та Валерія Дударенка. Снісаренко здає низку придбаних ділянок в оренду цьому агрохолдингу.

Кропивницька міська рада

Сергій Колодяжний, заступник міського голови Кропивницького, повідомив про суттєві зміни майнового стану у 2023 році. Йдеться про оформлення 17 жовтня 2023 року кредиту у сумі 160 тис. грн. А у листопаді посадовець став власником мотоцикла Honda ST 1300 Pan European 2004 року випуск, вартість якого згідно з декларацією 165,4 тис. грн.

Решта заступників міського голови Кропивницького станом на початок січня 2024 року не подали декларації.

Олександр Артюх, обраний депутатом від «Європейської солідарності», очолює Центральну міську лікарню Кропивницького. Задекларував право тимчасового користування автомобілем Toyota Camry 2021 року випуску. Власницею машини вказана Тетяна Кислун, яка є співзасновницею ТОВ «Машинно-тракторна станція» і у 2021, 2022 роках очолювала благодійну організацію Фонд сприяння розвитку вторинної медичної допомоги Кропивницького.

Ще в декларації депутата вказано, що у листопаді 2022 року його дружина з сином купили два тягачі MAN TGX загальною вартістю 770,2 тис. грн.

Василь Рубан, депутат «Європейської солідарності», засновник підприємства вантажних перевезень «Рубан Транс». У декларації за 2022 рік вказав квартиру площею 86,2 м кв. у Львові, яка в процесі будівництва. Тоді ж депутат набув права власності на паркомісце площею 16 м кв., теж у Львові.

Тігран Хачатрян, обраний від «Слуги народу», володіє ТОВ «Арака», що спеціалізується на ремонті доріг». Задекларував придбання у 2022 році його дружиною авто Kia Sportage 2019 року випуску за 516 тис. грн. Депутат набув у власність ВАЗ 21150 2006 року випуску вартістю 48 тис. грн.

Олександр Шамардін, депутат партії «Рідне місто». Він співзасновник ТОВ «Омега-техно», що спеціалізується на торгівлі автомобілями та наданні в оренду нерухомості. Вказав у декларації, що отримав 2022 року у подарунок від свого батька Сергія Шамардіна 750 тис. грн.

Читайте також: НАЗК відкрило реєстр декларацій: що з деклараціями нардепів від Херсонщини?

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

4 коментарі

  1. […] Набуте під час війни. У деклараціях посадовців і депутатів з Кіровоградщини ми знайшли нові автівки, а також придбані приміщення під бізнес та земельні ділянки. Також ми знайшли нові будинки у очільника ОДА та як з’ясували – йдеться не про купівлю нової нерухомості, а завершення власного будівництва. […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір