Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Херсонський суддя, відправлений у відрядження, зник

Вища рада правосуддя 7 лютого 2024 року відкрила дисциплінарну справу щодо судді Херсонського окружного адміністративного суду Сергія Варняка. 

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір» із посиланням на Судово-юридичну газету.

8 січня до Ради правосуддя надійшла дисциплінарна скарга від СБУ, у якій правоохоронці зазначили, що суддя Сергій Варняк не з’явився для здійснення правосуддя в одеському суді, в якій він був відряджений після окупації Херсону у 2022 році. 

Територіальна підсудність справ Херсонського окружного адміністративного суду була змінена 18 березня 2022 року після початку окупації Херсона росіянами. 

22 серпня 2022 року Сергія Варняка відрядили для здійснення правосуддя у склад Одеського окружного адміністративного суду. Разом з тим, ані у серпні, ані у вересні 2022 року Сергій Варняк в новому суді не з’явився.

13 вересня 2022 року Сергій Варняк за допомогою одного з месенджерів повідомив керівнику апарату Одеського окружного адміністративного суду про неможливість прибуття в Одесу через необхідність догляду за матір’ю.

У підсумку, станом на січень 2024 року, Сергій Варняк так і не подав заяву про зарахування до штату Одеського окружного адміністративного суду і, відповідно, до здійснення правосуддя не приступив.

З 1 вересня 2022 року Сергію Варняку припинили виплату суддівської винагороди у зв’язку з відрядженням до Одеського окружного адміністративного суду, де він так і не з’явився.

Точне місце перебування Сергія Варняка наразі невідоме.

У зв’язку з цим, в СБУ зазначили, що Сергій Варняк «грубо та систематично нехтує покладеними на нього обов’язками та ймовірно допустив поведінку, яка порочить звання судді або підриває авторитет правосуддя».

Своєю чергою, Друга дисциплінарна палата ВРП дійшла висновку, що Сергій Варняк «не дотримується морально-етичних стандартів поведінки судді».

«Невиконання службових обов’язків суддею, за умови, якщо це сталося без поважних причин, може свідчити про нехтування не лише високими стандартами поведінки, яких повинен дотримуватися суддя, а й мінімальними стандартами поведінки, яких має дотримуватися будь-який працівник», – зазначено у рішенні дисциплінарної палати Ради правосуддя.

Зазначимо, що суддя Сергій Варняк також відомий тим, що у 2018 році намагався через суд добитися визнання кваліфікаційного оцінювання суддів незаконним. А у 2013 році Сергій Варняк став відомим через конфлікт з головою Херсонського окружного адміністративного суду.

На посаду судді Комсомольського районного суду міста Херсона Сергій Варняк був призначений у 2004 році. У 2007 році він був призначений на посаду судді Херсонського окружного адміністративного суду.

Також нагадаємо, що це вже не перший випадок, коли судді з судів, що опинилися на окупованій території, фактично відмовляються переїхати на територію, яку контролює українська влада. 

Наразі ціла група суддів з судів Луганської, Донецької, Харківської, Запорізької та Херсонської областей підозрюється у державній зраді, а ще деякі судді з тих чи інших причин залишилися на окупованій території. Серед таких, хто відмовився покинути окуповану територію Херсонщини та співпрацюють із окупантами,  щонайменше дві судді з Генічеського районного суду: 

Читайте також: Чи представлятиме інтереси громади Херсона у кримінальній справі колаборант: Що кажуть в МВА

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

5 коментарів

  1. […] «Антикорупційний вимір» повідомляв раніше про те, що Наталія Шарко не лише співпрацює з окупантами, а й отримує заробітну плату з усіма надбавками. […]

  2. […] Вища рада правосуддя звільнила суддю Юлію Берлімову. У 2023 році ця суддя продовжувала отримувати українську зарплатню, хоча вже було відомо, що працює на росіян на окупованій території Херсонщини. Про це повідомляв «Антикорупційний вимір».  […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір