Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

В Одесі експомічника судді звинувачують в корупції: обіцяв домовитись про закриття справ

В Одесі екссекретаря судді з Малиновського районного суду Дениса Манюка підозрюють у вимаганні хабаря за здійснення впливу на колишніх колежанок. Він, залишивши посаду секретаря і ставши адвокатом, обіцяв клієнту домовитися з суддями про закриття справ щодо керування автівкою в стані спʼяніння. Вартість кожної справи оцінив в 1000 доларів.

«Антикорупційний вимір» дізнався з ухвали слідчого судді Київського районного суду Одеси, що слідчий відділ ГУНП в Одеській області в грудні відкрив кримінальне провадження №12023160000001541 за фактом вимагання неправомірної вигоди за здійснення впливу.

В матеріалах справи вказано, що чоловік звернувся до адвоката, якого йому порекомендували знайомі. Він потребував правової допомоги, бо у жовтні 2023 року патрульні двічі ловили його за кермом в стані спʼяніння та склали на нього протоколи.

З тієї ж ухвали відомі номери справ, відкриті за протоколами про адміністративні правопорушення водія. Йдеться про справи № 521/27039/23 та № 521/27040/23. Обидві вони під час автоматизованого розподілу справ потрапили на розгляд до судді Малиновського районного суду Ірини Мазун.

Адвокат виявився колишнім помічником судді. Коли він дізнався, хто розглядатиме справи, то подзвонив своєму клієнтові. Він розповів, що він особисто знайомий з суддею Мазун та може узгодити із нею питання про закриття вказаних справ, вплинувши на прийняття нею рішень. При цьому адвокат висунув клієнту вимогу надати йому неправомірну вигоду, бо чоловік «сильно попав» та в разі відмови його притягнуть до відповідальності, попри фактичні обставини справ.

В листопаді водій знову попався полісменам за кермом напідпитку та отримав ще один протокол. Дізнавшись про це, адвокат його заспокоїв, повідомивши про свої близькі відносини з суддями Малиновського суду. Також, згідно з текстом судової ухвали, він зізнався, що є колишнім працівником цього суду та має подібний досвід. За його словами, мінімальна сума коштів, які необхідно буде надати за кожну зі справ становитиме 1000 доларів. Зазначав, що найкращий варіант – домогтися обʼєднання усіх трьох справ та передача їх на розгляд одному судді. Нова справа після автоматизованого розподілу попала до судді Світлани Маркарової.

Вже у січні адвокат повідомив про труднощі з обʼєднанням справ, але заявив про необхідність передачі йому 2000 доларів для впливу на суддю Мазун для закриття нею перших двох справ. 20 січня клієнт передав колишньому помічнику судді кошти, а наступного дня адвокату було повідомлено про підозру. Його звинувачують в одержанні неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, поєднане з вимаганням такої вигоди.

Як вдалось зʼясувати «Антикорупційному виміру», підозрюваним по справі є Денис Манюк – колишній помічник судді з Малиновського районного суду Одеси Ніни Мирончук. Остання намагається піти у відставку, але ВРП не дає на це згоди.

Підозрюваному Денису Манюку вже обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та альтернативою виходу під заставу у 211 960 гривень.

Читайте також: В Одесі суд виніс суперечливі рішення: водія засудили за хабар, але закрили справу за водіння напідпитку

Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

2 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір