Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На Кіровоградщині юриста агроколеджу, підозрюваного у зловживаннях, відправили під домашній арешт

Юрист Олександрійського аграрного коледжу, підозрюваний у вимаганні хабаря з підприємця, на час слідства перебуватиме під домашнім арештом. Прокуратура не змогла добитися в апеляційному суді жорсткішого запобіжного заходу.

«Антикорупційний вимір» дослідив ухвали по справі та розповідає деталі.

Згідно з матеріалами справи, нежитлове приміщення у будівлі гуртожитку коледжу з 2016 року орендував місцевий підприємець. Він продає сантехніку і будматеріали. Строк оренди за договором — до червня 2026 року.

За версією слідства, юрист коледжу з іншими не встановленими слідством посадовцями вирішив «підзаробити». Він повідомив підприємцю, що дирекція планує достроково розірвати укладений договір оренди. Проте за хабар угоду можна переукласти й продовжити термін оренди.

Наприкінці листопада підприємець прибув до коледжу, де в кабінеті одного з керівників навчального закладу запитав у юриста, яким чином можна розв’язати проблему. На що той показав жестом два пальці, що символізувало 2 тисяч доларів. Під час наступної зустрічі посадовець запропонував розділити платіж на дві частини.

У грудні підприємець зустрівся у коледжі з юристом. Той виготовив договір оренди та надав на підпис директору навчального закладу. Того ж дня юрист показав підприємцю копію договору з оновленими умовами й отримав 1 тисячу доларів.

16 січня посадовець надав оригінал угоди з підписом директора і відтиском печатки коледжу за що отримав решту хабаря. Після цього його затримали правоохоронці. Юристу оголосили про підозру у вимаганні неправомірної вигоди, що вчинене посадовою особою.

Олександрійський міськрайонний суд 18 січня відправив посадовця під домашній арешт. Він повинен здати паспорти, не спілкуватися зі свідками.

29 січня Кропивницький апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу прокуратури, яка просила відправити підозрюваного під варту та визначити можливість внести заставу 500 тис. грн. 

Прокурор доводив, що наразі не встановлено, де знаходиться раніше передана посадовцю тисяча доларів, тож він може приховати докази. Ще прокурор доводив, що посадовець може фіктивно підготувати акти реагування стосовно оренди підприємцем приміщення, аби створювати уяву законності своїх дій. Крім цього наголосив, що в ухвалі суду про обрання запобіжного заходу не вказано про обов’язок носити засіб електронного контролю, а лише зазначено про необхідність не перешкоджати роботі «електронного браслета». На думку прокурора, через це є ризик переховування.

Натомість суд відхилив клопотання, залишивши рішення суду першої інстанції у силі. Суд взяв до уваги незадовільний стан здоров’я підозрюваного, його міцні соціальні зв’язки. Ще суд врахував позицію адвоката про сумнівність кваліфікації щодо вчинення злочину у змові групою осіб, адже іншим посадовцям наразі не оголошено про підозру. Згідно з ухвалою суду, юрист має перебувати під домашнім арештом до 18 березня.

Читайте також: На Кіровоградщині викрили лікарку ВЛК на хабарі за уникнення мобілізації

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір