Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

На Кіровоградщині пустує урочисто відкрите 7 місяців тому містечко для переселенців за майже мільйон євро

У місті Знам’янка на Кіровоградщині у липні 2023 року відкрили модульне містечко для переселенців, збудоване коштом уряду Чехії та міського бюджету. На урочисте відкриття запросили журналістів та посла Чехії в Україні Радека Матулу. Але навіть через 7 місяців після відкриття там досі ніхто не оселився. 

Про це повідомляють журналісти видання «Гречка». 21 липня 2023 року відбулось офіційне відкриття модульного містечка у Знам’янці. Це двоповерховий будиночок на 70 ліжок, з облаштованими кімнатами для проживання людей, окремими санвузлами, душовими кабінами та загальною кухнею. 

Міський голова Знам’янки Володимир Сокирко зазначив, що у будівництві житла для ВПО посприяв уряд Чехії, виділивши близько 800 тисяч євро й купивши все необхідне для проживання, зокрема ліжка, матраци, побутову техніку. А облаштування території взяла на себе міська рада, 400 тисяч гривень виділивши на асфальтування й огорожі і ще стільки ж на проведення комунікацій.

Фото: Гречка

ВПО у на той момент проживали у знам’янській школі, та до серпня 2023 їх мали перевезти до модульного містечка, адже у школі невдовзі стартували заняття. Та цього не сталось. Переселенка Ольга розповіла журналістам, що їх дійсно виселили зі школи у серпні 2023-го, але до містечка вони так і не потрапили. За словами жінки, попри офіційне відкриття, у модульному містечку досі немає води й каналізації. Тому там нікого не поселили. Лише два тижні тому, як стверджує Ольга, розпочались роботи з комунікаціями. 

Її, як і інших переселенців, помістили у гуртожиток лікарні, вікна якої якраз виходять на містечко для ВПО. Ольга розповіла, що у гуртожитку люди побоюються переселення у модульне містечко, адже в невеликих кімнатах сімейній парі буде тісно, тому ймовірно туди селитимуть по одному. Люди, за словами Ольги, уже побоюються, що через металеву конструкцію будівлі взимку у помешканні буде холодно, а влітку спекотно. 

Фото: Гречка

Попри те, що у липні 2023-го року було нібито урочисте відкриття містечка, заступник міського голови Знам’янки з комунальних питань Олег Гребенюк прокоментував журналістам «Гречки», що тоді представили лише монтажні роботи, а не готове містечко. Також він зазначив, що у помешканні залишилось багато питань щодо водопостачання, водовідведення, пожежної сигналізації та відеонагляду. 

Фото: Гречка

Чиновник пояснив, що роботи затягуються через проблеми з казначейською службою, і як наслідок, неможливістю оплатити роботи. Попередньо відкриття містечка для ВПО планують на весну 2024 року.

Читайте також: Привласнення грошей на ремонті укриття й приміщення для переселенців: суд розгляне справу підрядника з Кіровоградщини

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір