Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Поплічника Сальдо і ексзаступника херсонських мерів судитимуть за державну зраду

Сергій Черевко — колишній заступник двох Херсонських міських голів: Володимира Сальдо і Володимира Миколаєнка — постане перед судом за звинуваченням у державній зраді. При обох мерах Черевко опікувався у Херсоні гуманітарними питаннями. Наразі він працює на росіян, як і його колишній шеф Сальдо. Інший колишній начальник Сергія Черевка, Володимир Миколаєнко із квітня 2022 року перебуває у російському полоні. 

«Антикорупційний вимір» розповідає детально про те, хто такий Сергій Черевко.

Заступник з гуманітарних питань у окупантів

Сергію Черевку заочно повідомили про підозру у листопаді 2023 року, а нині справу передали до суду. За даними слідства, 48-річний Черевко у квітні 2022 року, перебуваючи на території тимчасово окупованої Херсонської області, обійняв посаду так званого «заместителя главы военно-гражданской администрации Херсонской области».

Назва його посади кілька разів змінювалася і сьогодні він — «заместитель председателя правительства по социальным вопросам» (власне, знову гуманітарні питання). На цій посаді Черевко впроваджує соціальну політику країни-агресора, формує та керує підпорядкованими йому структурними підрозділами. Представляє окупаційну владу під час «офіційних» заходів. Досудове розслідування здійснюється УСБ України в області.

Варто зауважити, що вперше Черевко «засвітився» з росіянами в окупованому Херсоні 13 березня 2022 року — коли вони проводили свій захід, присвячений річниці визволення міста від нацистських загарбників. 

До цього протягом тривалого часу Сергій Черевко перебував у херсонському політикумі. 

В херсонській політиці з 1998 року

У херсонській політиці Черевко опинився доволі рано — вже у віці 23-х років балотувався до Херсонської міської ради 3-го скликання за мажоритарною системою. У тому ж 1998 році колишній вчитель історії (Черевко закінчив Херсонський державний університет) починає працювати у херсонському міськвиконкомі. 

У 2002 році балотувався також до Херсонської міської ради від ГО «Наше місто — наш дім» за мажоритарною системою. Доволі швидко Черевко стає членом «Партії регіонів» і заступником Херсонського міського голови – тоді ще Володимира Сальдо. У 2006 та у 2010 роках він саме у статусі заступника міського голови став депутатом тоді ще Комсомольської районної у місті Херсоні ради (нині – Корабельна). 

Цю посаду він збереже, попри Революцію Гідності, аж до 2015 року включно, а звільниться вже з посади радника міського голови, виконуючи при цьому фактично функції заступника, у 2017 році. Це вже був період мера-майданівця Володимира Миколаєнка, за каденції якого у 2016 році заступником став, наприклад, ще один «регіонал» Ігор Козаков. У цьому статусі він пробув до кінця каденції Миколаєнка у 2020 році. 

У 2015 році Черевко намагався балотуватись у депутати з партією «Херсонці», чию обласну організацію він очолив. Забігаючи наперед, скажемо, що членкинею ради в партії була його дружина Лариса Косенко – на той момент очільниця херсонського управління культури.

На якийсь час після 2017 року Черевко зник з інформаційного поля, але продовжував працювати разом із поплічниками. На вибори 2019 року він балотувався у статусі радника директора «Smart Maritime Group» — холдингу олігарха Вадима Новинського. 

Також Черевко у цей час балотується до Верховної Ради України від «Опозиційного блоку» (не проходить). У 2020 році він вже у складі «Блоку Володимира Сальдо» знову намагається потрапити до складу Херсонської міської ради, але знову обирається лише до «рідної» Корабельної райради у Херсоні.  

«Лікарняна каса»

У Херсоні протягом довгого періоду існувала така організація, як «Лікарняна каса». Вона мала статус громадської організації. Зареєстрована у 2004 році, ця організація отримувала кошти бюджетних організацій Херсона в обсязі від 5 до 20 грн з зарплати кожного працівника бюджетної структури. Сенс таких відрахувань теоретично полягав у тому, що у випадку виникнення потреби під час хвороби працівник, який платить внески до «Лікарняної каси», отримує можливість придбати необхідні для лікування препарати коштом цієї організації. Ця система носила подекуди «добровільно-примусовий» характер, коли керівники змушували працівників писати заяви та відраховувати внески. 

За період з 2015 до 2022 року ХМГО «Лікарняна каса» отримала понад 5,6 мільйона гривень. У 2022 році останні внески до цієї організації сплатили на початку березня – і більше оплат не було. Тобто із початком окупації необхідність відрахувань до цієї організації раптово зникла.

Співзасновником «Лікарняної каси» є Сергій Черевко. Досі формально очолює організацію Вадим Ільмієв, який також співпрацював із росіянами і очолив окупаційне управління охорони здоров’я в Херсоні. Щоправда, більше не очолює і перебуває у розшуку в росіян за розкрадання вже російських коштів.

Дружина у підпорядкуванні і нерухомість у Криму

Дружина Сергія Черевка — Лариса Косенко — протягом десяти років очолювала херсонське міське управління культури. 

Після цього, у 2021 році, очолила архівний відділ новоствореної Херсонської райради. Попри те, що офіційно нова очільниця в архівного відділу з’явилась лише у 2023 році, Лариса Косенко звідти звільнилась навесні 2022 року, під час окупації Херсона. Цю інформацію «Антикорупційному виміру» підтвердив Голова райради Михайло Линецький. 

Цікавим є той факт, що протягом кількох років – щонайменше трьох – Косенко перебувала фактично у прямому підпорядкуванні Черевка. В декларації Лариси Косенко за 2016 рік Черевко вже зазначений як чоловік. Їхній син Олександр народився 6 червня 2016 року. Черевко у 2015 році звільнився з посади заступника Херсонського міського голови, але до 2017 року залишився радником і відповідав фактично за ті самі питання, що й на посаді заступника протягом багатьох років: гуманітарну сферу. А Косенко очолювала херсонське міське управління культури, яке входило до сфери відповідальності Черевка. 

Останню декларацію Косенко подавала у 2021-му році за 2020-й. На той момент у власності подружжя були:

  • Три квартири Косенко, одна з яких — у селищі Приморському міста Феодосія (Крим), дві інші – у Херсоні;
  • Дві земельні ділянки і будинок Черевка, причому одна з земельних ділянок – в Олешках, які нині перебувають в окупації;
  • Одна квартира Черевка у спільній власності з батьком в Херсоні;
  • Автомобіль VOLKSWAGEN Сергія Черевка

Наразі Черевко має низку санкцій, зокрема в Україні, ЄС, Великій Британії, США, Канаді, Швейцарії, Австралії та Японії. 

Читайте також: Новим послом України в Азербайджані призначили колишнього очільника Херсонської ОДА та Укроборонпрому: Що про нього відомо

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій Зрадники та колаборантиБільше публікацій Зрадники та колаборанти »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

5 коментарів

  1. […] До суду нарешті передали справу багаторічного заступника херсонських мерів Сергія Черевка. Пан роками поширював любов до «русского мира» за бюджетні кошти і відповідав за гуманітарну сферу як у мера Сальдо, так і мера Миколаєнка. Цілком прогнозовано херсонський поціновувач «русского мира» пішов на співпрацю з росіянами і отримав підозру у державній зраді. Але цікаво не лише це – про родину Черевка і оборудки на посаді ми писали у цій статті. […]

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір