Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

В Миколаєві затримали ексочільницю херсонського управління охорони здоров’я: Що відомо

В Миколаєві суд розглянув клопотання про обрання міри запобіжного заходу чинній депутатці Херсонської обласної ради, яка до грудня 2022 року очолювала управління охорони здоров’я Херсонської міської ради. Про це повідомляє «Антикорупційний вимір» із посиланням на Центральний районний суд міста Миколаєва. Йдеться про Світлану Межерицьку. В чому обвинувачують ексчиновницю та скільки вона заробляла під час окупації та після неї, читайте в цьому матеріалі. 

Щоб не викрили, працювала на росіян під псевдонімом

Межерицьку підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.111-1 КК України: «Добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора, або добровільне обрання до таких органів, а також участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території або публічні заклики до проведення таких незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території» 

Відповідно до матеріалів клопотання, в період окупації Херсону, посадовиця погодилась на пропозицію обійняти посаду в окупаційній адміністрації держави-агресора, а саме «начальника Управління охорони здоров’я Департаменту соціальної політики ВЦА Херсонської міської територіальної громади».

З метою уникнення викриття з боку правоохоронних органів України та притягнення до кримінальної відповідальності за колабораціонізм, підозрювана, перебуваючи на посаді, використовувала псевдоніми.

У судовому засіданні Межерицька заперечила свою провину, повідомила, що голова окупаційної адміністрації Володимир Сальдо особисто пропонував їй очолити обласне управління охорони здоров’я, на що вона відповіла відмовою. Додала, що їй ще кілька разів пропонували очолити різні медичні заклади, проте вона не погоджувалась.

Також Межерицька зазначила, що продовжувала перебувати на посаді, на яку її було призначено ще до окупації, проте робота Управління майже не велась, до того ж жодних документів, як посадова особа вона не підписувала. Водночас не змогла пояснити наявності її підпису, як начальника Управління охорони здоров’я Департаменту соціальної політики ВЦА Херсонської міської територіальної громади, створеного окупаційною адміністрацією.

Заслухавши думки сторін та дослідивши матеріали клопотання, зокрема протоколи допитів свідків та висновок почеркознавчої експертизи, суд дійшов висновку про обґрунтованість підозри і наявність зазначених в клопотанні ризиків

За такого, слідчий суддя постановила застосувати щодо підозрюваної запобіжний захід у виді тримання під вартою, без права внесення застави.

Якщо провину Межерицької доведуть, то їй загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Яку зарплату отримувала Межерицька в окупації і після деокупації

Журналісти «Антикорупційного виміру» надсилали запити на інформацію щодо звільнення Межерицької з посади начальниці управління охорони здоров’я в Херсоні та зарплати, яку вона отримувала у 2022 — 2023 роках.

За власним бажанням Межерицька звільнилась 8 грудня 2022 року. 

Також ми отримали дані щодо зарплати Світлани Межерицької у 2022 році. Нарахування були наступними:

  • Січень: 17 100,71 грн
  • Лютий: 15 558,20 грн
  • Березень: 67 524,74 грн (тут було 18 днів відпусткиа і матеріальна допомога — остання становила 31 665,08 грн нарахованими, а ще — щомісячна премія 21 330 грн нарахованими та разова премія — 2 000 грн нарахованими)
  • Квітень: 10 206,57 грн
  • Травень: 13 000,00 грн
  • Червень: 87 994,08 грн (тут врахована зокрема невиплачена частина нарахованої зарплати за травень)
  • Липень: нарахована, але не виплачена зарплата у цьому місяці
  • Серпень: нарахована, але не виплачена зарплата у цьому місяці
  • Вересень: нарахована, але не виплачена зарплата у цьому місяці, починається простій (нараховується тільки простій, ранг та вислуга, без премій)
  • Жовтень: нарахована, але не виплачена зарплата у цьому місяці, простій
  • Листопад: нарахована, але не виплачена зарплата у цьому місяці, простій
  • Грудень: нарахована, але не виплачена зарплата у цьому місяці, простій, нараховані 116 658.88 грн за 116 днів невикористаної відпустки
  • Червень 2023: виплачена вся заборгованість за нарахованою зарплатою і невикористана відпустка у сумі 150 079,44 грн

Всього: 361 463,74 грн.

Коли стало відомо, що Світлана Межерицька пристала на бік росіян, але ще не було підозри, її профіль вже був на сайті «Миротворець».

Багаторічна поплічниця Булюка і Сальдо

Пані Межерицька — чинна депутатка Херсонської обласної ради від ПП «Наш край», членкиня постійної комісії з питань охорони здоров’я, здорового способу життя та курортно-туристичної діяльності. Першим номером від цієї партії обрався Віталій Булюк – один із колаборантської «верхівки» на Херсонщині, який працює на росіян, очолює окупаційну митницю і фактично є «сірим кардиналом» росіян на окупованій території Херсонщини.

Раніше Межерицька також ставала депутаткою від компартії, яка нині заборонена, і пізніше від «Нашого краю».

Читайте також: Поплічника Сальдо і ексзаступника херсонських мерів судитимуть за державну зраду

Більше публікацій Війна з росієюБільше публікацій Війна з росією »
Більше публікацій Зрадники та колаборантиБільше публікацій Зрадники та колаборанти »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Херсонський вимірБільше публікацій Херсонський вимір »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір