Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Активісти презентували портал для виявлення конфлікти інтересів: Що виявили у Кропивницькій міськраді протягом презентації

Інформаційне агентство «Інтерфакс-Україна» разом з громадською організацією «Разом проти корупції» презентували портал «Місцеві інтереси». Це інструмент, який дає змогу автоматично за ключовими словами виявляти конфлікти інтересів у рішеннях місцевих влад. Аналітики сайту виявили можливі конфлікти інтересів у Кропивницькій міській раді протягом презентації.

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір». Новий діджитал інструмент дає можливість виявляти українцям конфлікти інтересів серед місцевих чиновників чи депутатів. До порталу підключені 17 міських рад, які публікують свої рішення відкрито на сайтах. Поки що далеко не всі міські ради мають таку прозорість. 

На сайті localinteres.shtab.net пошук здійснюється за ключовими словами, й система автоматично може знайти конфлікт інтересів серед рішень чи документів посадовців.

Роботу порталу продемонстрували на прикладі Кропивницької міської ради. Її очільник Андрій Райкович володіє компанією «Ятрань», у якій працюють двоє чинних депутатів міськради Дмитро Бірець та Надія Павленко. Аналітики вже перевіряють, чи мають місце факти, коли ці депутати голосували в інтересах фірми мера. 

Якщо такі випадки знайдуть підтвердження, йтиметься про реальний конфлікт інтересів і відтак — корупційне правопорушення. Загалом аналітики «Антикорупційного штабу» встановили, що кожне 11-те рішення Кропивницької міської ради має ознаки конфлікту інтересів, тобто коли певні рішення приймали за попереднім узгодженням.

Портал «Місцеві інтереси» містить понад 36 тисяч документів і покликаний зробити діяльність місцевих влад прозорішою, а також спростити роботу правоохоронцям у виявленні корупційних злочинів. Порталом вже користуються у Національній поліції.


Читайте також: Одещина посіла третє місце у списку найкорумпованіших областей у 2023 році

Більше публікацій Кіровоградський вимірБільше публікацій Кіровоградський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір