Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

«Полуничка» з одеським присмаком: Бізнес батька власника OnlyFans в Україні, несплата податків та «ставка на путіна»

Що спільного між компанією OnlyFans, державними закупівлями та податками в Україні, нерухомістю в Одесі і харчуванням службових собак на Буковинській митниці та в Миколаївській області? Виявляється, дещо спільне все ж таки є. У власника OnlyFans вельми цікавий тато, який вважав за потрібне «ставити на путіна». Про це та багато інших цікавинок  читайте в матеріалі «Антикорупційного виміру». 

OnlyFans – це компанія, яка працює у сфері, так званих розваг для дорослих. Платформа OnlyFans дозволяє користувачам ділитися відвертими або повністю оголеними фотографіями та відео в обмін на підписку за гроші. За даними відкритих джерел, 80% коштів отримує творець контенту, 20% – відповідно платформа OnlyFans. Доходи компанії у 2022 році перевищили мільярд доларів США.

З 2018 року власником компанії з юридичною пропискою в Великій Британії, яка на той момент існувала вже два роки, став американець Леонід Радвінський. Він має зв’язки з Україною — родина мільярдера, який збагатився на порноіндустрії, переїхала з Одеси до США, коли він був дитиною. 

Про Леоніда Радвінського, попри певний таємничий фльор – він переважно не дає інтерв’ю, а сторінка в соцмережі LinkedIn не містить відвертої приватної інформації, написано десятки статей. А ось про родину бізнесмена відомо не так багато.

Однак «Антикорупційний вимір» зумів знайти бізнес батька «короля порноіндустрії», який, хоча й емігрував десятки років тому у США, але володів підприємством в Україні. Та ще і з кримінальним шлейфом. 

Талановитий син підприємливого батька?

«Льоня шалено талановитий хлопчик був. Перший «вірус» він написав у дев’ять років. І він завжди тяжів до порнографії, займався сайтами знайомств тощо», – пише видання vector з посиланням на коментар батька Леоніда Радвінського Савелія російському порталу Baza.

Наразі цей матеріал можна знайти через веб-архів по даті 23 грудня 2020 року. З опублікованої статті також відомо, що російські журналісти додзвонились до Савелія Радвінського, який на той час перебував в Одесі.

На порталі 048 також опублікований великий матеріал про Леоніда (Лео) Радвінського, в якому побіжно журналісти пишуть і про батька мільярдера Савелія Радвінського. Начебто вже на момент переїзду родини у США, а це приблизно кінець 80-х або початок 90-х років минулого століття, Савелій Радвінський був забезпеченою людиною. Хоча джерело статків невідоме – начебто в Савелія Радвінського були впливові зв’язки в Одесі.

У 90-ті роки у США родина Радвінських займалась нерухомістю. Савелій разом з дружиною Ганною Радвінською скуповували та продавали нерухомість у декількох американських штатах. У американському реєстрі можна знайти інформацію про ці угоди.

Крім цього Радвінський-старший, за інформацією видання 048, керував у США компанією з постачання кормів для домашніх тварин.

Також Савелій Радвінський, вочевидь, цікавиться біржовими угодами – схоже, він зареєстрований на платформі investing.com як трейдер з 2017 року. На платформі він неодноразово коментував торгівлю нафтою, чим начебто займається з 1998 року. До речі, у 2017 році в коментарях Савелій Радвінський не раз писав, що не ставив би проти російського президента путіна, бо нафта дорожчає. Вірогідно, в його сфері інтересів і криптовалюта.  

Й хоча в Радвінських, що у старшого, що в молодшого, справи за кордоном ідуть начебто непогано, Савелій Радвінський, вочевидь, ще й веде бізнес в Україні.   

Український бізнес Радвінського-старшого

Згідно з даними реєстру юридичних осіб, наразі громадянин США Савелій Радвінський є бенефіціаром ТОВ «Людмарт», яке зареєстровано у 2019 році в Одеській області. Головний КВЕД компанії – «оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин». 

У 2020 році компанія за бюджетні гроші постачала продукти харчування для службових собак, уклавши угоду із Буковинською митницею. Сума договору складає майже 92 тис. грн.

Хоча Савелій Радвінський фігурує в документах як громадянин США, при реєстрації підприємства він вказав свою одеську адресу. А саме Французький бульвар, 9. Це житловий будинок, побудований у 2008 році між Французьким бульваром і вулицею Ясною у престижному Приморському районі міста. Навіть під час повномасштабної війни квартири тут коштують сотні тисяч доларів США. І, скоріш за все, це не єдина нерухомість Радвінського-старшого.

Скриншот YouControl

За даними аналітичної платформи YouControl, Савелій Радвінський має або мав нерухомість в Одесі також на Ясній, Французькому бульварі, 11 і на Генуезькій, 5. Наприклад, вартість квартир у 25-поверховому будинку за останньою адресою зараз перевищує сотню тисяч доларів США. В довоєнні часи, певно, квартири тут коштували ще дорожче.

Невідомо, скупив Савелій Радвінський цю нерухомість для власного користування чи він на ній заробляє. Якщо заробляє, то постає питання: чи сплачує за це податки?

Але ТОВ «Людмарт» і декілька квартир в Одесі – це не все. У 2010 році Савелій Радвінський як громадянин США зареєстрував ще одну компанію ТОВ «Нутра 5 зірок». 

Махінації з податками

Наразі ТОВ «Нутра 5 зірок» має юридичну адресу в Києві і трьох засновників, жителів столиці, Олега Погорецького, Івана Гришка та Юлію Релітну. Однак 14 років тому компанію в Одесі одноосібно заснував громадянин США Савелій Радвінський. Зміни у структурі власності ТОВ, головним КВЕДом якого є оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням та кормами для тварин, відбулись у 2019-му. 

Скриншот YouControl

До того компанія Радвінського-старшого «засвітилась» у кримінальній справі, пов’язаній з ухиленням від сплати податків.

Так, у 2017 році Приморський районний суд Одеси виніс ухвалу щодо директора ТОВ «Нутра 5 зірок» Олександра Аніщенка. До речі, Олександр Олександрович Аніщенко до 2019 року був також керівником іншої компанії Радвінського ТОВ «Людмарт».  

За матеріалами справи, в період з 2013 по 2016 роки при здійсненні фінансово-господарської діяльності ТОВ «Нутра 5 зірок» її директор, придбавши корми для тварин на ринку «7 кілометр», який знаходиться під Одесою, вирішив створити фіктивний податковий кредит з податку на додану вартість через низку компаній. Ця схема дозволила ухилитись від сплати податків на суму майже 690 тис. грн. 

Суд звільнив Олександра Аніщенка від кримінальної відповідальності на підставі ч. 4 ст. 212 КПК України, тобто на момент притягнення до відповідальності всі податки, збори та пеню директор ТОВ «Нутра 5 зірок» уже сплатив. 

Варто також зазначити, що в період з 2016 по 2018 роки в компанії «Нутра 5 зірок» працював чоловік робітниці ГУ Державної казначейської служби України в Одеській області Володимир Стоянов.

Попри кримінальну справу, у 2018 році ТОВ «Нутра 5 зірок» уклало угоду із головним управлінням Національної поліції в Миколаївській області на постачання кормів для собак на суму майже 65 тис. грн.

Примітно також, що приблизно в цей час Савелій Радвінський у США писав, що треба ставити на президента росії путіна. Агресія рф проти України, анексія Криму та окупація частини Донбасу тривала вже декілька років.

Знайти контакти Савелія Радвінського не вдалось. Ми написали також Леоніду Радвінському з проханням або прокоментувати історію з українським бізнесом, або надати контакти батька для коментаря. На момент публікації статті відповіді не надійшло. 

Читайте такожВелике відновлення: Як компанія з Вінниччини збирає бюджетні мільйони на Миколаївщині

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір