Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Порушення суддівської етики й затягування справ: Суддю з Миколаївщини звільняють через численні скарги

Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя призначила дисциплінарне стягнення щодо Олени Волкової, судді Южноукраїнського міського суду на Миколаївщині. Через численні скарги на діяльність судді, Дисциплінарна палата внесла подання про її звільнення з посади. 

Про це повідомляє Вища рада правосуддя. Так, починаючи з 2018 року до ВРП неодноразово надходили скарги на діяльність судді Олени Волкової. 13 червня 2018 на суддю поскаржилась Первомайська місцева прокуратура. Прокурори заявили, що Олена Волкова у різних кримінальних справах була упередженою до сторони обвинувачення, й без обгрунтування повернула прокурорам 8 обвинувальних актів. 

Також скаржник вважає, що Олена Волкова задовільняла самовідводи в незаконний спосіб. У скарзі йшлося про затягування строків кримінальних проваджень, порушення суддівської етики, некоректні висловлювання на адресу державного обвинувачення, втручання у діяльність прокурора. Первомайська прокуратура заявила, що своїми діями суддя навмисне блокувала роботу органу. 

21 вересня 2018 року Первомайська міська прокуратура ще раз поскаржилась на дії судді Олени Волкової, згадуючи ті ж порушення у інших кримінальних провадженнях.

4 серпня 2020 року на суддю до Вищої ради правосуддя поскаржилося її керівництво. Тимчасовий голова Южноукраїнського міського суду Олександр Савін скаржився на поведінку судді та на низку порушень, яких вона допустила під час розгляду справ. Олександр Савін зазначив, що Волкова задовільняла самовідводи в непередбачений законом спосіб, тим самим не призначаючи підготовчі судові засідання та затягуючи розгляд справи. Він також повідомив, що Олена Волкова виявила неповагу щодо нього та інших колег. 

Аналогічні скарги тимчасовий голова Южноукраїнського міського суду подав 27 жовтня та 21 грудня 2020 року. У доповненні до скарги голова Южноукраїнського міського суду повідомив, що суддя Олена Волкова протягом 2020 року не розглянула жодного кримінального провадження, оскільки «системно надумує підстави» самовідводу, а в ухвалах викладає неіснуючі обставини та підстави, чим паплюжить статус професійного судді. 

Розглянувши понад 20 різних справ, які вела Олена Волкова, Дисциплінарна палата ВРП дійшла висновку, що суддя порушила норми щодо правил самовідводу та незаконно відмовляла у доступі до правосуддя. Тому дисциплінарна комісія 10 квітня 2024 року ухвалила рішення притягнути суддю Олену Волкову до дисциплінарної відповідальності, а саме звільнити її з посади. 

Доки Вища рада правосуддя не ухвалить остаточне рішення щодо звільнення Олени Волкової з посади, її відсторонили від здійснення правосуддя. 

Зазначимо, на посаду судді Южноукраїнського міського суду Миколаївської області Олену Волкову призначили у листопаді 2003 року.

Читайте також: Миколаївського прокурора притягли до дисциплінарної відповідальності за скаргою керівника

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір