Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Підозрюваний у побитті підлеглої мер Южноукраїнська власним розпорядженням поновився на посаді: Що відомо

Після того, як 16 червня 2022 року міська рада Южноукраїнська через нехтування обов’язками і неприйнятну поведінку усунула від виконання обов’язків міського голову Валерія Онуфрієнка, колишній очільник міськради власним розпорядженням поновився на посаді 15 квітня 2024 року. Цьому передували позови до Миколаївського окружного та П’ятого апеляційного судів. 

«Антикорупційний вимір» розбирався у деталях справи.

На час відсторонення Валерія Онуфрієнка посаду голови Южноукраїнської міської ради тимчасово обіймав секретар Денис Кравченко. На сайті міськради з’явилось два розпорядження, де першим Кравченко припинив свої повноваження, а другим Онуфрієнко поновив себе на посаді. Останнє розпорядження про власне працевлаштування вже нинішній мер затвердив своїм же підписом.

Підставою для поновлення Онуфрієнка стали рішення Миколаївського окружного адміністративного суду та П’ятого апеляційного суду. 

Так, з судового реєстру відомо, що 16 червня 2022 року таємним голосуванням під час восьмої сесії Южноукраїнська міська рада вирішила влаштувати імпічмент міському голові Валерію Онуфрієнку. Депутат міськради Олександр Миронюк пізніше свідчив у суді, де зазначив, що причин для усунення мера було кілька. Зокрема депутат стверджував, що очільник Южноукраїнської міської ради після початку повномасштабного вторгнення самоусунувся від виконання обов’язків, пізніше проводив непродуктивні наради. 

Також депутат розповів, що бачив, як мер побив свою заступницю, депутатку Марію Дроздову, був з нею агресивним, конфліктував й загалом демонстрував неадекватну поведінку. 

Фото: Yuzhkanews.city

ЗМІ повідомляли, що це була друга спроба відсторонити Онуфрієнка. Цього разу проголосували за усунення 30 депутатів з 31: не голосував лише сам міський голова.

Отож депутати з огляду на ситуацію проголосували за дострокове припинення повноважень Онуфрієнка. Вже за місяць, у липні 2022 року, він звернувся до Миколаївського окружного суду, аби там скасували рішення Южноукраїнської міськради щодо його відсторонення. Суд задовольнив позов Онуфрієнка, посилаючись на порушення процедурних вимог під час прийняття рішення депутатами про усунення міського голови.

Тож 19 грудня 2023 року Миколаївським окружним судом рішення міськради про відсторонення було скасовано. Але тоді Валерію Онуфрієнку не вдалось поновитись. На рішення суду подав апеляційну скаргу тодішній секретар міської ради Олександр Акуленко. Під час таємного голосування щодо імпічменту мера Акуленко перебрав на себе головування, й теж голосував за усунення. 

З огляду на це, П’ятий апеляційний суд вважав, що між позивачем та відповідачем є конфлікт інтересів. Також судді встановили, що секретар не може сам позиватися, адже усувала міського голову від виконання обов’язків міська рада, частиною якої є Олександр Акуленко. Отож апеляційна скарга мала б подаватись колективно від цілого органа, а не від одного депутата. Таким чином у квітні 2024 року П’ятий апеляційний адміністративний суд закрив провадження за позовом Олександра Акуленка. І врешті Онуфрієнко зміг поновитись на посаді. 

Разом з тим в Арбузинському районному суді триває розгляд кримінальної справи проти Онуфрієнка. Йдеться про перешкоджання законній діяльності депутатки Южноукраїнської міської ради Марії Дроздової. До поліції жінка звернулась 3 березня 2022 року. Підозру у цій справі нинішній мер отримав 20 червня 2022 року, за чотири дні після свого відсторонення.

Правоохоронці встановили, що під час наради щодо розподілу гуманітарної допомоги між очільником міста та його заступницею виник конфлікт. Валерій Онуфрієнко, за версією поліцейських, завдав жінці декілька ударів. За висновками експертів, заявниці були спричинені тілесні ушкодження легкого ступеня тяжкості. У разі доведення вини йому загрожує до 5 років позбавлення волі. 

Нагадаємо, Валерій Онуфрієнко був обраним на посаду міського голови Южноукраїнська на виборах 2020 року. Він представляє президентську партію.

Читайте також: Чиновники на Миколаївщині закуповують м’ясо за завищеними цінами у підрядників, що ймовірно є подружжям

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір