Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Чиновники на Миколаївщині закуповують м’ясо за завищеними цінами у підрядників, що ймовірно є подружжям

Управління освіти Первомайської міської ради та Южноукраїнської міської ради уклали договори з компаніями на постачання м’яса для потреб освітніх закладів. Фахівці з моніторингу проєкту DOZORRO TI Ukraine встановили, що ціни у закупівлях значно завищені, а обидві компанії, що постачатимуть м’ясо до Первомайська та Южноукраїнська, ймовірно між собою пов’язані. 

Про одну з цих закупівель журналісти «Антикорупційного виміру» вже писали раніше. Управління освіти Первомайської міської ради без проведення відкритих торгів уклало угоду з ТОВ «М’ясницький двір» на закупівлю різноманітної м’ясної продукції. Вартість договору складає 5,98 мільйона бюджетних гривень. 

До прикладу, ціна на яловичину у договорі складає 280 грн/кг, на свинину – 231 грн/кг. За даними порталу Мінфін, середня ціна гуляшу з яловичини по Україні складає 261,7 грн/кг. Однак, враховуючи, що управління закуповує м’ясо оптом, то ціна за продукцію мала б бути нижче за ринкову, а вона значно вища. Ймовірна переплата через завищення цін може становити 1,3 мільйона гривень з бюджету.

ТОВ «М’ясницький двір» зареєстрували 2010 року. Власником ТОВ значиться житель Первомайська Олег Цомін. ТОВ «М’ясницький двір» фігурувало в розслідуванні щодо завищених цін на продукцію, яку компанія продавала за бюджетні кошти управлінню освіти Южноукраїнської міської ради у 2017 році. 

Також «Антикорупційний вимір»  нещодавно повідомляв, що управління освіти Первомайської міської ради в черговий раз уклало угоду з ТОВ «М’ясницький двір», на постачання продуктів за завищеними цінами. Цього разу відомство закуповує сік на 1,4 мільйона бюджетних гривень. 

Друга закупівля, щодо якої фахівці з  DOZORRO знайшли завищення цін, стосується Южноукраїнської міської ради. Управління освіти провело відкриті торги з особливістю, на які прийшла лише одна компанія — ТОВ «Ольга-Плюс». З нею і уклали договір на 4,5 мільйона гривень. 

Отож чиновники з Южноукраїнська купують у фірми куряче філе по 204,99 грн/кг, яловичину по 240 грн/кг, свинину по 210 грн/кг. Це вищі від ринкових цін. Загальна переплата може сягати 900 тисяч гривень. Власниця ТОВ «Ольга-Плюс», згідно з даними youcontrol, Цоміна Ольга Василівна. 

Аналітики DOZORRO встановили, що Южноукраїнське управління освіти вимагало від фірм, які хочуть взяти участь у торгах, 35 різних документів та довідок. Це може бути ймовірною причиною, чому на торги більше ніхто не з’явився.

На запит фахівців DOZORRO управління освіти Южноукраїнська відповіло, що вважає ціни на м’ясо ринковими, адже складали їх виходячи з аналізу цін у регіоні. Щодо цієї ситуації правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Первомайська міська рада поки що не відреагувала на звернення. 

Ймовірно власники обох фірм-постачальників є чоловіком та дружиною. Окрім спільного прізвища, власниця ТОВ «Ольга-Плюс» Ольга Цоміна та власник ТОВ «М’ясницький двір» Олег Цомін зареєстровані за однією адресою, а до 2018 року їхні ФОПи мали один номер телефону.

Читайте також: Управління освіти на Миколаївщині закуповує «золоті» овочі та фрукти — постачальник фігурував в корупційному розслідуванні

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини закупівельБільше публікацій Новини закупівель »
Більше публікацій Новини колегБільше публікацій Новини колег »

Один коментар

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір