Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Голова Одеської ОВА встановив «ручний контроль» над агрогалуззю регіону: журналісти з’ясували, як фіктивні фірми вивозять зерно і не платять податків

Голова Одеської ОВА Олег Кіпер в серпні 2023 року видав наказ про посилення митного контролю на території регіону та введення особливих правил для експорту сільськогосподарської продукції з портів Одещини. Цим самим він встановив майже одноосібний контроль над галуззю, повідомляє у своєму розслідуванні hromadske.

Журналісти випустили матеріал під назвою «Зерновий барон» в якому розповіли, як десятки фірм з ознаками фіктивності вивозять українське зерно, але не сплачують податків. Так, до рук журналістів потрапили дані української митниці. З них випливає, що після виходу наказу Кіпера на агроринку з’явились щонайменше 40 нових компаній, які мають ознаки фіктивності. 

Це фірми, що раніше не займались експортом, не мали своїх земель, але раптово вирішили змінити рід діяльності й стали продавати зерно. Щодо ознак фіктивності, то фірма з-поміж нових, яка експортує найбільшу кількість зерна, має такий самий номер телефону, як іще 139 юридичних осіб.

Іншу фірму нібито зареєстрував психолог з Узбекистану, який загалом за останні два роки зареєстрував 20 різних фірм. В цілому ці 40 новостворених агрофірм вивезли через українські порти понад 800 тисяч тонн зерна загальною вартістю в 150 мільйонів доларів.

Та коли Олег Кіпер видавав спеціальний наказ про особливі митні правила, які діють виключно в Одеському регіоні, причиною він назвав якраз необхідність боротьби з чорним експортом та фірмами-одноденками. 

«Йдеться про фірми, які вивозять зерно за кордон, але не повертають валютний виторг в країну і не сплачують податки. Здійснивши кілька швидких операції на суму в кілька мільйонів доларів, компанія просто зникає», — йдеться в розслідуванні hromadske.

Завдяки наказу, який видав Олег Кіпер в серпні 2023 року, голова ОВА зміг зосередити владу над агросектором у своїх руках, що має корупційні ризики. Зазначимо, через порти Одещини торік пройшло 85% відсотків агроекспорту усієї країни.

Відео: hromadske  

Читайте також: Посадовців Держспоживслужби в Одесі та Запоріжжі викрили на масштабній схемі поборів з експортерів зерна

Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »
Більше публікацій Новини колегБільше публікацій Новини колег »
Більше публікацій Одеський вимірБільше публікацій Одеський вимір »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір