Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

М’ясо по завищеній ціні та підряд для «новонародженого» ФОПа: Антикорупційний огляд на Миколаївщині

Як з’ясував протягом тижня «Антикорупційний вимір», миколаївські чиновники уклали договір на постачання м’яса, ціни на деякі види якого значно завищені. Крім цього на Миколаївщині проєкт сховища розробить ФОП, зареєстрований менш як рік тому. 

Також протягом тижня надійшло кілька цікавих новин від правоохоронців та аудиторів. Зокрема: 

  • Скандальна реконструкція водогону у Миколаєві вкотре привернула увагу правоохоронців та аудиторів. Держаудитслужба під час ревізії встановила, що замовник штучно розділив закупівлю проєктних робіт на 12 частин, й це дало змогу обрати підрядників без тендеру.
  • Трьом колишнім очільникам Держгеокадастру у Миколаївській області повідомили про підозри у службовій недбалості. Правоохоронці вважають, що вони незаконно видавали під приватизацію земельні ділянки. 
  • Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) перевірило декларації Очаківського міського голови Сергія Бичкова, подані за 2021 та 2022 роки. Агентство виявило, що очільник громади приховав статків на 3 мільйони гривень, а ще не може пояснити походження 12 мільйонів гривень. 
  • Військовослужбовець інженерно-позиційної роти на Миколаївщині отримав підозру за пропозицію хабаря начальнику відділу патрульної поліції. За версією прокурорів, за 500 доларів він хотів підкупити правоохоронця, аби той не передавав до суду справу щодо його п’яного кермування. 

Крім того, суд визнав недійсними додаткові угоди, укладені між Чорноморською сільською радою, що на Миколаївщині, та підрядником. Фірма мала постачати дизельне пальне та бензин для потреб громади, яке з незрозумілих причин для місцевого бюджету подорожчало на 200 тисяч гривень. 

Що по закупівлях 

Комунальне виробниче підприємство по організації харчування у навчальних закладах Миколаєва підписало угоду на закупівлю м’яса вартістю майже 1,1 млн бюджетних грн. Відкриті торги відомство не проводило, віддавши підряд одеській компанії «Проект інвест ХХІ», яке регулярно отримує бюджетні кошти в різних регіонах України.

За договором, підрядник протягом поточного року має поставити 600 кг окісту курячого, 2 тис. кг курячого крила, 4 тис. кг блоку свинини та 1 тис. кг яловичої печінки. Варто зазначити, що в договорі вказані ціни за кожен кілограм продукції без урахування ПДВ, однак по факту бюджету продукти обійдуться на 20% дорожче.

Примітно, що найбільші за обсягами продукти відомство закупить за завищеною ціною. Наприклад, куряче крило обійдеться бюджету в 96 грн за кг, враховуючи 20% ПДВ, тобто дорожче, ніж окіст. При цьому роздрібна ціна крила в українських супермаркетах складає 79 грн/кг — дешевше на 17 грн. При закупці двох тис. кг крила втрати бюджету складуть 34 тис. грн.

Аналогічна ситуація і з блочною свининою, яку, згідно з договором, мають закупити аж чотири тис. кг за ціною 186 грн/кг з ПДВ. При цьому вартість котлетного м’яса свинини наразі можна знайти по 105 грн за кіло, до знижки ціна складала трохи понад 140 грн. Оптова ціна свинячого гуляшу складає 90 грн/кг, тобто в половину дешевше, аніж закуплять у Миколаєві. Таким чином, переплата на цьому виді м’яса може досягти 380 тис. грн. 

Одеське ТОВ «Проект інвест ХХІ» на ринку з 2003 року. Компанія з 2015 року отримує бюджетні підряди, вже уклавши угод на загальну суму понад два млрд грн. Засновницею компанії вказана одеситка Наталія Фоміна.

Компанія не раз «світилась» у журналістських розслідуваннях. Наприклад, видання «Інтент» зазначило, що окрім ТОВ «Проект інвест ХХІ» Наталія Фоміна зареєструвала ФОП, контакти якого збігаються із ФОП Нікітін Дмитро Миколайович, а саме один спільний телефон 34-40-40 (ЗМІ називають їх чоловіком та дружиною). Дмитро Нікітін разом з Костянтином Ткачем та Геннадієм Беседовським є бенефіціарами ТОВ «Герц», ці ж люди — засновники «Транс океан тур», що є дочірнім підприємством ПАТ «Соцком банк», в засновниках якого фігурував одеський бізнесмен, який наразі в розшуку, Володимир Галантерник.

До того ж ТОВ «Проект інвест ХХІ» фігурує у кримінальному розслідуванні щодо можливої розтрати бюджетних коштів.  

Також управління будівництва та ремонтів Южноукраїнської міської ради уклало угоду на проведення розробки проєктно-кошторисної документації та експертизи будівництва споруди подвійного призначення. Мова про сховище в місцевому ліцеї. Вартість робіт складає 1,2 мільйона бюджетних гривень.

Проєкт підрядник має розробити до 1 червня 2024 року. Роботи буде виконувати ФОП Сірик Б.В., зареєстрований менш як рік тому, в червні 2023 року в Києві. За короткий час роботи підприємець встиг отримати три підряди на загальну суму майже два мільйони бюджетних гривень. Всі – по неконкурентній процедурі.

27-річний Богдан Сірик при реєстрації вказав адресу гуртожитку в Києві. Раніше особа з таким же ПІБ фігурувала як керівник і засновник двох компаній. Так, у 2017 році він заснував ТОВ «Укр буд інвест». Але невдовзі компанію декілька разів перереєстровували на інших осіб. Наразі ТОВ має юридичну адресу в окупованому Маріуполі.

Крім цього у 2017 році за такою ж схемою Богдан Сірик, якому на той час, схоже, було всього 20 років, зареєстрував ще одне ТОВ «Інвестбуд-лтд», яке через рік перереєстрували на інших осіб. Вірогідно, пан Сірик є лише номінальною фігурою.

Чи має Богдан Сірик відповідні компетенції для розробки проєктно-кошторисної документації та експертизи будівництва сховища для дітей, під питанням. Ніяких документів про досвід підприємця чи наявний персонал на порталі Прозорро немає.   

Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій НовиниБільше публікацій Новини »

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір