Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Постачальник спецтехніки, договір з яким визнано судом недійсним, продовжує отримувати бюджетні підряди

Фірма-постачальник спецтехніки укладає контракти з розпорядниками бюджетних коштів по всій країні. Але нещодавно суд визнав недійсною угоду між цим постачальником та одним з підрозділів ДСНС на Миколаївщині. Було доведено, що при укладанні договору допущене порушення законодавства. Крім того, прокуратура звертала увагу на завищену ціну. Однак, такий розвиток подій ніяк не позначився на бажанні чиновників і надалі скуповуватися у цього постачальника. 

У квітні 2024 року прокуратура Миколаївської області повідомила, що суд визнав наявність порушень законодавства при проведенні закупівлі спецтранспорту. Мова про придбання одним з підрозділів ДСНС Миколаївської області спеціального автотранспорту на суму понад 60 мільйонів бюджетних гривень.

Столичний суд визнав договір, укладений з однією з українських компаній, недійсним, адже підрядник не надав гарантійні листи та договори на сервісне обслуговування дороговартісної машини.

При цьому підрядник продовжує укладати угоди з розпорядниками бюджетних коштів, отримуючи мільйони. «Антикорупційний вимір» з’ясовував деталі.

Повернули 32-мільйонний аванс, а отримають 65 мільйонів?

З повідомлення миколаївської прокуратури відомо, що позов до Господарського суду Києва ініціював Південний офіс Держаудитслужби України, представники якого й виявили порушення закупівлі спецавтотранспорту. Примітно, що суд закрив справу в частині стягнення з компанії авансу в сумі 32 мільйонів бюджетних гривень, оскільки підрядник добровільно повернув кошти під час слухання справи.

Суд виніс рішення про розірвання договору 9 квітні поточного року. Постачальником спецавтотранспорту мала бути київська компанія «Політек імпекс». З матеріалів справи відомо, що державний пожежно-рятувальний загін ГУ ДСНС в Миколаївській області уклав угоду із ТОВ «Політек імпекс» 26 серпня 2023 року. У грудні суд прийняв позов щодо розірвання договору із підрядником. На той час компанія вже отримала понад 32 мільйонів бюджетних гривень. Вочевидь, в межах стратегії захисту, ТОВ «Політек імпекс» обрали повернення отриманих коштів й самостійне розірвання угоди, коли справа вилилась у судовий розгляд.

Варто зазначити, що пожежно-рятувальний загін на початку серпня 2023 року оголосив торги з особливостями, які передбачають можливість укладати угоду за наявності навіть однієї пропозиції, на закупівлю коштом державного бюджету пожежного автоподіймача висотою 42-45 метрів з очікуваною вартістю 65,8 млн грн.

На торги подалась єдина компанія «Політек імпекс», яка запропонувала поставити автопідіймач за 65,7 млн грн 26 серпня миколаївські ДСНСники уклали з київським підприємством угоду, якою передбачено попередню оплату постачальнику 49% від вартості товару. Вже 30 серпня ТОВ «Політек імпекс» отримало 32,1 мільйона бюджетних гривень.

При цьому, в ході судового розгляду прокурор доводив, що вартість автопідіймача значно завищена – наприклад, у Закарпатській області подібний спецтранспорт придбали за 46,5 мільйона. Крім цього підрядник не надав необхідну документацію для обслуговування автопідіймача й переплутав країну-виробника техніки, вочевидь, збираючись, купувати спецтранспорт у ділера. Примітно, що в Україні є офіційний представник компанії виробника автопідіймача, а ТОВ «Політек імпекс» є лише посередником. Очевидно, що подібний ланцюжок перепродажів техніки значно збільшує її вартість.         

Однак, попри судову справу, ТОВ «Політек імпекс» продовжує укладати бюджетні угоди й отримувати мільйони. Зокрема державний пожежно-рятувальний загін ГУ ДСНС у Миколаївській області, не дочекавшись судового розгляду й не зважаючи на зауваження Держаудитслужби, уклав з сумнівним підрядником ще один договір на придбання автопідіймача.

Що ж це за компанія?

«Любимчик» пожежників

ТОВ «Політек імпекс» зареєстрували в Києві у 2009 році. Головний КВЕД компанії: ремонт і технічне обслуговування устаткування промислового призначення. Засновниками компанії значаться дві особи — громадянин Туреччини Бурак Пехліван і В’ячеслав Дінков.

Останній фігурує як співзасновник ще низки підприємств, де партнерами українця значаться турецькі компанії. А саме ТОВ «Сучасний простір», «Далгакиран-буд» і «Далгакиран компресор Україна». Ця компанія, як і ТОВ «Політек буд», регулярно отримує бюджетні підряди. Наразі ТОВ «Далгакиран компресор Україна» підписало угод на загальну суму 1,3 млрд грн. Крім цього україно-турецька фірма не раз потрапляла в фокус журналістів-розслідувачів. 

Але повернемось до компанії «Політек імпекс». З 2015 року ця фірма почала укладати угоди коштом платників податків. За даними порталу Clarity Project, станом на зараз підприємство уклало угод на загальну суму понад 490 мільйонів бюджетних гривень. Географічно – майже вся територія України. Найдорожчі замовлення ТОВ «Політек імпекс» отримує від представників ДСНС, постачаючи пожежникам спецтехніку. На яких умовах – детально з’ясував київський господарський суд. З усім тим замовлення в підрядника продовжуються.

Варто також зазначити, що компанія «засвітилась» у розслідуванні щодо можливої розтрати бюджетних коштів. Згідно з даними судової ухвали, мова про купівлю спецтехніки пожежниками Дніпра, яка обійшлась бюджету в десятки мільйонів гривень.

Потік закупівель

Попри судовий розгляд, ТОВ «Політек імпекс» продовжує укладати угоди з розпорядниками бюджетних коштів, у тому числі із миколаївськими пожежниками.

Так, поки тривала перевірка Держаудитслужби серпневої закупівлі автопідіймача вартістю 65,7 мільйона бюджетних гривень. і судовий процес, у грудні державний пожежно-рятувальний загін ГУ ДСНС у Миколаївській області оголосив ще одні відкриті торги з особливостями на закупівлю автопідіймача 42-47 метрів. На ці торги знов прийшла лише одна компанія, а саме ТОВ «Політек імпекс». І миколаївські пожежники 20 грудня 2023 року уклали з київською компанією ще один договір. Наразі відомостей, що його розірвали, немає. Тож, вірогідно, ТОВ «Політек імпекс» таки отримає понад 65 млн грн з державного бюджету за спецтехніку. Хоча через систему публічних коштів поки що жодних платіжок за автопідіймач від миколаївських пожежників не надходило. Вірогідно, чекають, поки стихне ажіотаж.  

Також, окрім звичних для компаній угод щодо ремонту спецтехніки, ТОВ «Політек імпекс» уже у 2024 році уклало угоду на постачання пожежного автопідіймача на 52-53 метри з управлінням забезпечення оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України. Ця спецтехніка обійдеться бюджету в 67,9 млн грн. На цей раз на торги прийшли два підприємства. Конкурент ТОВ «Політек імпакс» запропонував поставити техніку на 9,3 млн грн дешевше. Однак чомусь відомство уклало угоду з сумнівним підрядником, заплющивши очі на судове рішення щодо аналогічної закупівлі. 

Читайте також: Як Миколаївська ОВА витрачає кошти фонду ліквідації наслідків збройної агресії

Більше публікацій Власні статтіБільше публікацій Власні статті »
Більше публікацій Миколаївський вимірБільше публікацій Миколаївський вимір »
Більше публікацій СтаттіБільше публікацій Статті »

4 коментарі

Коментування заборонено.

Антикорупційний вимір